Politică

Vanzatorii de iluzii

dezbatereaDuminica vom sti numele viitorului presedinte. Campania asta blestemata se incheie, in sfarsit. Pentru a incepe, din nou, cu o intensitate nebuna, chiar de a doua zi dupa anuntarea exit-pollurilor. De altfel, nici nu conteaza cine se va instala la Palatul Cotroceni in urmatorii cinci ani. Nici Traian Basescu si nici Mircea Geoana nu reprezinta solutii viabile pentru Romania anului 2009, pentru o Romanie grav afectata de criza.

Cei doi finalisti nu reprezinta altceva decat varful unui musuroi de interese. In spatele fiecaruia dintre acestia se afla lideri, filiale, clici de interlopi, grupuri de interese dornice doar sa isi pastreze sau sa revina la butoanele guvernarii. Mirosul tentant al afacerilor cu statul, al devalizarii banului public, al cocotarii in fruntea unor ministere si institutii a unor politruci care nu ar putea nici macar visa la aceste demnitati daca principalul criteriu de selectie ar fi competenta, toate acestea nu dovedesc decat dispret. Un dispret urias la adresa milioanelor de romani. Tara a fost confiscata, in fiecare zi, putin cate putin, de cei care ne conduc de 20 de ani. Aceiasi actori jalnici, dornici doar de propria capatuiala, doresc sa smulga cat mai mult din ceea ce poate oferi guvernarea. Disperare. Numele tau este in aceste zile, Traian Basescu. Obsesie. Numele tau in aceste zile este Mircea Geoana. Doua tabere iresponsabile au tarat Romania intr-un razboi devastator. Economia pierde teren, recesiunea se adanceste, somajul creste, institutiile sunt atrase in lupta politica, nemultumirea se generalizeaza. Doar minciunile sfruntate ale alesilor mai strabat, in lung si in lat, o tara in care populatia a ajuns la capatul rabdarii.

De 20 de ani, singurele certitudini sunt scandalurile politice. Compromisurile. Luptele pentru Putere. Obsesia maladiva a obtinerii a cat mai multa influenta. Sute de milioane de euro au fost aruncate in aceasta campanie.

Bugetul saracacios al Romaniei se afla in contrapondere cu conturile uriase ale celor care au cotizat cu singurul scop de a obtine inzecit dupa anuntarea alegerilor. Duminica, situatia nu va arata altfel decat pe 22 noiembrie. Vot multiplu, turism electoral, bani contra vot, urne speciale luate cu asalt. Cine castiga? O mana de profitori. Cine pierde? Populatia. Milioanele de romani. Asistam la un scenariu penibil pe care il revedem de fiecare data cand suntem chemati la urne. In cazul in care Geoana va ajunge la Cotroceni, noul premier va fi Johannis. Guvernul va fi format din PSD, PNL si UDMR. Vor imparti tara. Judetele. Orasele. Miile de functii din deconcentrate. Una mie, una tie… Doua luni vor fi cei mai buni parteneri.

Apoi, situatia economica se va agrava. Previzibil, pe fondul unei guvernari ineficiente. Vor aparea divergentele, se vor identifica vinovati… Situatia nu va arata diferit daca Basescu va obtine un nou mandat. Acest vot ii va da aripi greu de frant de contestatarii sai. Va numi un premier PD-L, va gasi o majoritate. Fie si una la limita supravietuirii.

Se va comporta ca si pana acum. Va pune propriile obsesii politice mai presus de orice alte interese. Inclusiv cel national. Este greu sa iti legi sperantele de unul dintre cei doi finalisti. Din simplul motiv ca agendele lor sunt in contradictie flagranta cu cele ale cetatenilor.

Iulian Badea

sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • nu vindeti aurul la americani domnu` basescu!este avutia noastra a romanilor!poate fii extras de romani pentru romani pentru asigurarea securitatii nationale! securitatea nu poate fii asigurata prin cumpararea de favoruri si de imprumuturi! auzi sa cumpar cu aur securitate imprumuturi!eu am aur deci eu mi le fac nu le cumpar!daca le cumperi cind o sa ramai fara aur iar o sa facem sex din toate pozitiile! aur urmatoarea moneda international asa ca dati aur pentru imprumuturi de hartie si o sa ramanem tot noi datori ca asa e filmul!unii pleaca cu aurul si ag vor spune ca a fost buna prietenia cu romania!si acum sa ne vedem fiecare de drumul nostru