Apar detalii cel putin ciudate in legatura cu vanzarea Cupru Min, adica societatea care exploateaza 60% din rezervele de cupru ale Romaniei. In primul rand, la stabilirea pretului de incepere a licitatiei nu a fost luata in calcul si valoarea uriasa a zacamantului din subteran, de 75 de ori mai mare decat pretul de vanzare, spune Ministerul Economiei. Asta in conditiile in care minereul mai contine pe langa cupru si aur, dar si argint. Curios, raportul de evaluare a fost intocmit de o firma cu patru angajati, cu sediul intr-un apartament din Alba Iulia.
Sediul firmei care a stabilit pretul Cupru Min, SC Evaluar, cu un capital social 5.000 de lei, infiintata acum 10 ani, are 4 angajati si un profit anual de 12 mii de euro.
Pentru ca nu reusim sa gasim pe cineva “acasa”, incercam sa aflam de la Agentia pentru Rezervele Minerale, detalii despre raportul de evaluare.
Mergem la Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, institutia din Ministerul Economiei care a organizat licitatia. Asa aflam ca in stabilirea pretului minei, SC Evaluar nu a luat in considerare zacamantul de cupru care, printre altele, mai contine aur si argint. De altfel, si sterilul din lacul de decantare, din care mai pot fi extrase metale, a fost trecut cu vederea in evaluare.
Surprinzator este si faptul ca nu a fost organizata o licitatie pentru angajarea firmei care a stabilit pretul minei. Totul este legal, spune firma din Alba Iulia. In 2008, la prima tentativa de privatizare a Cupru Min, s-a organizat o licitatie pentru intocmirea raportului de evaluare, iar raportul de astazi este doar o “actualizare”.
Potrivit estimarilor Ministerului Economiei, valoarea totala cuprului din mina, aproape 2,5 milioane tone, este de 15 miliarde de euro. De 75 de ori mai mare decat pretul de vanzare. La pachet, compania care a castigat licitatia a primit aproape 400 de mii de tone de argint si aproape 20 de mii de aur.
sursa: incont.ro