Politică

Urmatoarea bula financiara va fi “verde”?

O bula financiara reprezinta o zona de business care este vazuta ca avand un potential nelimitat de crestere la un anumit moment si care atrage fonduri uriase, insa care risca oricand sa explodeze, iar oamenii sa ramana fara banii investiti in ea.

Va mai amintiti ca acum 10 ani Internetul era considerat “noua paradigma” si tot ce avea legatura cu web-ul urma sa ne faca bogati peste noapte? Apoi dupa ce aerul a rasuflat din bula tehnologica, oamenii au mutat banii in imobiliare, vazute ca fiind o investitie mai solida. Cu totii am vazut ce ‘profitabile’ au fost aceste investitii, mai ales dupa ce criza a dus la prabusirea pietei.

Acum intrebarea care se pune nu este daca va mai exista o bula financiara in care milioane de investitori isi vor baga banii. Cu siguranta va fi, insa intrebarea este cum va arata aceasta.

Multi analisti financiari care au studiat piata americana in special (ca doar de acolo porneste totul in materie de business) cred ca urmatoarea bula va fi una “verde”.

Explicatia e plauzibila. Asa cum sustinatorii Internetului propovaduiau potentialul nelimitat al Internetului acum 10 ani, la fel de elocventi si pasionati sunt ecologistii si lobby-istii “verzi” care vor sa ne faca sa credem acelasi lucru despre tot ce are legatura cu energia regenerabila si produsele eco-friendly.

Iar de data asta exista si un aspect moral al problemei, protejarea Planetei, care sa-i faca pe afaceristi sa scoata cu placere bani din buzunar si sa-i investeasca in ferme eoliene, productia de panouri solare sau baraje hidroelectrice, relateaza FoxBusiness.

Deja producatorii din diferite sectoare vand laudandu-se in fata consumatorului cat de “verzi” sunt produsele lor.

“Daca cred ca acolo trebuie sa cautam noua bula financiara? Raspunsul este ‘da’, pentru ca exista deja semne ca se intampla asta”, a declarat pentru Fox Joel L. Naroff, presedinte al Naroff Economic Advisors.

Dovezi ca aceasta bula s-a format deja exista si constau in surplusul urias de panouri solare care stau in depozit pentru ca asteptarea ca toti oamenii isi vor lipi cate unul de acoperis s-a dovedit a fi falsa.

Teoretic, o bula “verde” are sens, potrivit lui Naroff, pentru ca, fara un accent pe energia regenerabila, pretul pe termen lung pentru mentinerea actualului nivel al consumului de energie va creste in continuare.

Totusi, o bula financiara nu poate avea loc fara ca opinia publica sa fie cooptata, mai ales la nivel de mici investitori privati. Acestia au jucat un rol important atat in cazul bulei Internetului, cat si al bulei imobiliare.

Intai oamenii au inceput ca creada ca Internetul schimba totul si au cumparat actiuni. Valoarea investitiilor in noua tehnologie a crescut substantial la finalul anilor ’90, dar apoi a picat la fel de spectaculos.

Tot asa s-a intamplat in timpul bulei imobiliare. Proprietarii au crezut ca valoarea de piata a proprietatii lor va creste anual cu 15-20%, asa ca s-au imprumtat si au speculat, iar la final stim cu totii care a fost soarta pietei imobiliare.

In ambele cazuri, bulele s-au umplut cu aer gratie notiunii false ca s-au aliniat planetele in favoarea respectivului sector de business si ca riscul a fost eliminat in mod miraculos.

Si fiecare bula a avut un guru: in anii ’90 a fost economistul de la Goldman Sachs, Abby Joseph Cohen, iar in 2000 a fost fostul sef al FED, Alan Greenspan.

Deocamdata nu a aparut niciun guru “verde”, insa petrolistul texan T. Boone Pickens pare sa vrea sa devina.

Sustinand ca viitorul politic si economic al Americii depinde de obtinerea independentei energetice, Pickens a anuntat un plan care sa scape SUA de aceasta problema inlocuind petrolul cu energia eoliana.

Expertii cred ca reteaua electrica americana va avea nevoie de o upgradare, pentru ca energia regenerabila sa fie distribuita in intregul spatiu SUA. Si o astfel de upgradare nu se poate face fara implicarea statului.

Naroff crede ca acum Administratia Obama nu se afla in pozitia de face astfel de investitii, acesta fiind singurul factor ce ar putea impiedica dezvoltarea bulei financiare.

In toata lumea industria energiei “verzi” este sustinuta de stat. Daca SUA vor sa ramana competitive in aceasta zona, va trebui ca si guvernul american sa se implice.

Asa ca investitorii americani s-ar putea sa mai astepte cativa ani pana sa intre in “bula verde”.

Bogdana Boga
sursa: ziare.com

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu