Negociatorul sef chinez pentru relatia comert a sosit la Taipei pentru o runda de discutii care ar putea conduce la semnarea in primavara anului viitor a unui acord de liber schimb, lucru care a generat neliniste in randurile opozitiei taiwaneze care nu doreste reunificarea cu China. Vizita lui Chen Yunlin la Taipei marcheaza o imbunatatire consistenta a relatiilor de-o parte si de alta a Stramtorii Taiwan, relatii demarate o data cu victoria in alegerile prezidentiale si legislative a candidatilor Partidului Nationalist Kuomintang, adept al principiului ca “exista o singura China” si care considera ca sunt de negociat cu Beijingul doar momentul si modalitatile prin care va avea loc reunificarea tarii. De cealalta parte, opozitia taiwaneza, ostila reunificarii, grupata in jurul Partidului Democratic Progresist (PDP) al fostului presedinte, Chen Shui-bian, condamnat pentru coruptie, este ingrijorata ca acordul de liber schimb ar putea conduce rapid la progrese in negocierile politice pentru reunificarea chineza.
Chen Yunlin urmeaza sa discute timp de doua zile cu autoritatile de la Taipei proiectul de Acord Cadru pentru Cooperare Economica. Aceasta este deja a patra runda de negcoieri de la preluarea, in 2008, a puterii depline de catre nationalistii de la Taipei. Finalizarea acordului ar urma, conform opiniilor specialistilor, sa dea un impuls major comertului peste Stramtoare, atat exporturile chineze in insula cat si cele din Taiwan pe continent urmand sa creasca substantial. Temerile adversarilor reunificarii se leaga de o crestere foarte mare a interdependentei economice intre cele doua maluri ale Stramtorii Taiwan. Afirmatiilor cum ca acordul va genera o crestere a somajului in insula, nationalistii le raspund cu argumentul ca, fara un acord cu China, insula ar putea fi marginalizata pe pietele intregului continent asiatic. Afirmatia este una mai mult decat sustinuta, dat fiind faptul ca in zona se pregateste crearea unei zone uriase de cooperare economica, numita intr-un proiect al initiatorilor japonezi “Asia celor 16”, din care ar urma sa faca parte alaturi de China si Japonia, India, Coreea de Sud, Australia, Noua Zeelanda si cele 10 natiuni ASEAN, iar Taiwanul si Coreea de Nord nu ar avea acces decat prin eventuale intelegeri cu China si, respectiv Coreea de Sud. Asia celor 16 ar fi, daca proiectul va fi aplicat, una dintre cele mai mari piete din lume, concurand serios cu cele din America de Nord (NAFTA) si Europa (UE).
Astfel, in ciuda reticentelor opozitiei taiwaneze si a unei parti importante a populatiei insulei, pregatirea economica a reunificarii chineze pare a fi intrat deja in linie dreapta. China continentala si insula taiwaneza sunt separate de facto de la sfarsitul razboiului civil, in 1949, cand conducerea Kuomintang s-a retras in insula dupa cucerirea de catre fortele comuniste a Shanghaiului, urmata de proclamarea Republicii Populare Chineze.
Dan Stefan
sursa: cronicaromana.ro
Adauga comentariu