Analize și opinii Politică

Un comisar pentru liniștea tuturor: paneuropeanul

Comisarul paneuropean comunică românilor de pretutindeni că, în seara de 17 iulie, s-a întors la Washington (bănuim foarte obosit după ce, din București, a cerut Bruxelles-ului sancționarea României după modelul pedepsirii altei țări membre a Uniunii Europene, Iranul…) și că, în dimineața zilei de 18 iulie, a fost trezit de fiul său, pentru a citi în “The Guardian” raportul UE pe Justiție. Foarte urât. Nu scoli omul obosit ca să citească pagini pe care deja le știe. Ce ți-e și cu copiii din ziua de azi!

Aș spune că fapta atinge cruzimea celei relatate cu ceva vreme în urmă, când aflam de la comisarul paneuropean că, în adolescența sa (de disident, anticomunist și viitor ideolog de dreapta), fusese împușcat de vecinul de cartier, derbedeul de stânga Nicu Ceaușescu, în picior, cu un glonț tras dintr-un pistol cu alice – ( “Umbla mult pe bicicletă, bântuia pe strazile din Cartierul Primăverii, uneori avea cu el un pistol cu alice. Odată/…/, m-a somat să ma opresc, eram și eu pe bicicletă, n-am făcut-o, a tras și m-a lovit în picior cu glontele, am sângerat după aceea…” )!?! Ciudățenia unui glonț tras cu un pistol cu alice nu ne poate fi explicată decât de dibaciul vânător Adrian Năstase.

După cafea. Am deschis stirile Hotnews si-am dat de reactia premierului, șocant de asemanatoare cu aceea lui Petru Groza, politicianul-marionetă, după furtul alegerilor parlamentare din noiembrie 1946.” Așa va fi fiind, dar, că tot veni vorba, a cui marionetă era Petru Groza? Cine și cu ajutorul căror cozi de topor trimise în România transformase oameni ca Petru Groza în marionete?

Comisarul paneuropean  mai află că (“pe surse”, fiindcă tot se ascultă telefoanele în draci? ), profitând de plecarea sa din București, un grup de “intelectuali din zona USL” pregătesc o scrisoare pentru Parlamentul European. Așa ceva este, cu adevărat, inacceptabil. Deci: “Abia aștept să văd cine sunt noii tovarăși de drum ai regimului autoritar de la București, cine sunt cei care, mințind cu bună, de fapt rea, știință, încearcă să oculteze originile și miza actualei bătălii.“

Și dacă vede, care-i problema?

Oricât de straniu i s-ar părea comisarului paneuropean, România de azi nu mai este România lui 1946, când agenții Cominternului și acoperiții NKGB-lui erau parașutați la București nu doar spre a-l transforma pe dr Petru Groza într-o marionetă, ci să bage groaza în toți locuitorii României. Dacă “idealiștii” Cominternului tot nu reușiseră să se folosească de tragedia războiului civil din Spania, spre a întoarce locul cu fața spre comunismul pe care-l serveau în calitate de slugi internaționale, măcar să reușească în România. Și au reușit.

Gesturile comisarului agitat și paneuropean se înmulțesc. Ameninițările se intensifică. Hodoronc-tronc, se dă interdicție și la echidistanță. Ori ești cu noi, ori ești dușmanul României. Adică, ne întoarcem la tovarășii de drum ai agenților Moscovei, la tovarășul Traian Șelmaru și al său amenințător: “Tovarășe, dumneata iubești poporul?”

Știindu-l om discret, îi pot mărturisi, fără teamă, comisarului paneuropean,  că, pe cinstea mea, iubesc poporul, chiar dacă vreau să mă țin la distanță egală de disprețul oricăreia dintre tabere pentru statul de drept.

Neutralitatea este o probă de imensă ipocrizie.”

Așa o fi. Dar înregimentarea, tip 1946, și propagandismul ordinar la care se pretează unii astăzi sunt, cumva,  eșantioane de probitate? Comisarul paneuropean  ne ține dintr-un șoc într-altul. Unul mai mare decât celălalt. Ce mai – un comisar pentru eternitate!

Dar, la urma-urmelor, despre ce vorbește comisarul paneuropean? Ascult:

”Nu este vorba acum doar de sustinerea lui Traian Basescu, ci de opozitia în raport cucezarismul tiranic întruchipat de forțele obscurantiste care vor să scoată România din Europa.”

Of, of, of! Din nou fascinația pentru o veche retorică panrevoluționară:

“Un răspuns de principiu, menit să ne asigure înţelegerea limpede a semnificaţiei autentice a apariţiei în prezent a unor forţe anticapitaliste din ce în ce mai diverse, îl aflăm în definirea de către tovarăşul Nicolae Ceauşescu, secretarul general al Partidului Comunist Român, de pe poziţiile marxismului creator, a actualei faze a crizei sistemului mondial capitalist: «Situaţia lumii contemporane se caracterizează printr-o profundă ascuţire a contradicţiilor economice, sociale, naţionale şi politice la scară mondială. Se poate spune că ne aflăm la începutul unei noi faze a crizei sistemului capitalist, care cuprinde toate sferele vieţii societăţii şi afectează – într-o măsură mai mare sau mai mică – toate continentele. Această situaţie, deosebit de complexă, grăbeşte procesul revoluţionar de schimbare a raportului de forţe pe plan internaţional în favoarea progresului social, a forţelor ce se pronunţă pentru o lume mai bună şi mai dreaptă».”/…/“Capitalismul nu poate fi nimicit prin reverii evazioniste, nici prin revolte sectare, nici prin salturi sau rupturi metafizice. Singura cale de depăşire a satu-quoului o reprezintă revoluţia socialistă, în care clasa muncitoare, condusă de partidul ei politic revoluţionar, are de îndeplinit rolul principal.”/…/“Astfel se impune concluzia că, până când Noua Stângă nu va întinde mâna partidelor proletariatului, până când nu va renunţa să închidă ochii în faţa realităţii atât de complexe şi de diverse a confruntării claselor din societatea contemporană nesocialistă, până când nu va depăşi situaţia actuală de autoclaustrare dogmatică în universul fantasmelor pogorâte din idealuri pe cât de nobile, pe atât de abstracte, ea va fi sortită să penduleze, eroică, dar neputincioasă – reîncarnare donquijotescă – între polul utopiei, anacroniei şi cel al disperării.”

Învolburarea propagandistică, aruncarea etichetelor cu tulumba și încrâncenarea partizan-politică dau cuvintelor șansa nefericită de a-și pierde sensul pe drum.

Cezarsim tiranic? Există și cezarism netiranic? Să înțelegem că, până acum două luni, cei care-l acuzau aiurea pe dl Traian Băsescu că e dictator se gândeau la un cezarism netiranic, și, de două luni încoace, avem de-a face cu un cezarism tiranic?

Hai să deschidem DEX-ul și să ne lămurim ce este cezarismul și ce mama dracului vrea el de la noi:

CEZARÍSM s. n. Guvernare dictatorială militară instituită de Gaius Iulius Cezar în Roma antică. ♦ Guvernământ despotic, sprijinit de armată. – Din fr. césarisme.
Sursa: DEX ’98 (1998) | Adăugată de valeriuSemnalează o greșealăPermalink

CEZARÍSM s.n. Guvernare dictatorială militară, instituită de Gaius Iulius Caesar în vechea Romă. ♦ Guvernământ despotic sprijinit pe armată. [< fr. césarisme].
Sursa: DN (1986) | Adăugată de LauraGellnerSemnalează o greșealăPermalink

CEZARÍSM s. n. sistem de guvernare dictatorială militară asemănător celui instituit de Caesar în vechea Romă. (< fr. césarisme)
Sursa: MDN (2000) | Adăugată de raduborzaSemnalează o greșealăPermalink

cezarísm s. n.
Sursa: Ortografic (2002) | Adăugată de sivecoSemnalează o greșealăPermalink

*cezarízm n., pl. urĭ (d. Cezar). Guvernare democratică devenită despotică (ca a luĭ Napoleon I).
Sursa: Scriban (1939) | Adăugată de LauraGellnerSemnalează o greșealăPermalink

Întrebare pentru comisarul paneuropean: unde este armata pe care se sprijină cezăreii Antonescu și Ponta, că înaintarea civililor în grad militar și fabrica de generali activi aparțin fostei guvernări PD-L și președintelui Băsescu?

Adevărat, cezărelul Iulius Ponta nu are acces la conceptul de plagiat. Adevărat, cezărelului Gaius Antonescu îi plac, periculos de mult, desenele animate cu “Felix nu știe cine e Otilia”. Adevărat, amândoi cezăreii au forțat litera și spiritul legii, doar spre a-l vedea pe Gaius Iulius Băsescu detronat, hotărând ei (în numele poporului consultat post-hotărâre) că nici acest Caesar nu a dat vreodată prea mulți bani pe o lege ori pe alta și că s-a dovedit un Brutus sângeros, care a înjunghiat toate alianțele și coabitările politice. Totuși, unde este armata pe care se sprijină această guvernare dictatorială de tip cezarism tiranic a celor doi cezărei Ponta et Antonescu?

Într-o altă liturghie, deși avea răspunsurile chiar în paginile revistei “Observator cultural”, la care se răstește încă o dată, comisarul paneuropean acuză acțiunile îndreptate împotriva opiniilor heterodoxe: Prin insinuarea ideii că gândirea neînregimentată este una culpabilă și incriminabilă, un asemenea grupaj reprezintă de fapt un manifest al intoleranței. Ori, mai grav, unul al vendetei. Demonizarea opiniilor heterodoxe, stigmatizarea non-conformismului, sunt atitudini non-liberale și anti-liberale.

În principiu, așa stau lucrurile, dar în practică arată altfel. De ce? Să ne întoarcem la DEX pentru a ne lămuri ce se înțelege prin “heterodox”, “opinii heterodoxe”:

ETERODÓX, -Ă, eterodocşi, -xe, adj. Care se abate de la doctrina oficială a bisericii ortodoxe. [Var.: heterodóx, -ă adj.] – Din fr. hétérodoxe.

ETERODÓX/HETERODÓX, -Ă adj., s. m. f. (om) de altă credinţă decât cea oficială. (< fr. hétérodoxe)

eterodóx/heterodóx adj. m., pl. eterodócşi/heterodócşi; f. sg. eterodóxă/heterodóxă,pl. eterodóxe/heterodóxe

ETERODÓ//X ~xă (~cşi, ~xe) Care este de altă credinţă decât cea creştină ortodoxă. [Var. heterodox] /<fr. hétérodoxe

ETERODÓX, -Ă adj. (Bis.) De altă credinţă decât cea creştină ortodoxă; neortodox. [Var. heterodox, -ă adj. / < fr. hétérodoxe, cf. gr. heteros – altul, doxa – părere].

Deci, prin extindere de la sensul legat de doctrina bisericii ortodoxe, heterodox înseamnă a nu fi pe linie, a exprima opinii diferite de linia oficială, a gândi independent, neînregimentat la linia oficială.

Știți cine este, în opinia comisarului paneuropean,  neînregimentatul politic model, care a mers, opt ani, împotriva liniei oficiale de gândire (Băsescu-PDL)?  Traian Radu Ungureanu. Așa e: zici TRUbadurul prezidențial, zici neînregimentare. Pe lângă el,ceilalți – chiar și dl Mihail Neamțu – sunt niște dulci copii.

Cum s-a ajuns aici?, se întreabă nu tocmai inocentul comisar european. Simplu: prin stahanovismul pupinilor din ambele tabere în munca de a isteriza opinia publică, prin oferirea de nume de persoane binelui absolut și răului absolut, prin polarizarea societății până la iraționalitate. Mostrele oferite de “Observator cultural” puteau fi mai numeroase și alese din gândirea ambelor tabere.

Întrebări pentru comisarul paneuropean: exită la Bruxelles sau la Strasbourg o comisie, un comitet,  ceva acolo, unde se pot trimite plângeri și împotriva celor care iau România drept o țară de idioți? Ar putea fi interesată prestigioasa revista “Nature” și de natura propagandei imbecile care poate modifica genetic un popor, transformându-l  într-o ciupercă otrăvitoare care se  devoră de una singură?

Vocea comisarului paneuropean poate să ia chiar note și mai înalte: Acțiunile guvernării Ponta-Antonescu se încadrează exact în patternul distrugerii democrației inaugurat de Benito Mussolini în Italia anilor 20 și perfecționat în chip diabolic de către Adolf Hitler în 1933-1934.

Interesant. Dar, în momentul de față, cine sunt noii Molotov & Ribbentrop? Dar noile Eva Braun și Clara Petacci? Dacă, pentru că ai fost legal destituit din fruntea unui institut, poziție din care îți anunțaseși hotărârea fermă de a demisiona (căci aici este, de fapt,  bubița dureroasă), ajungi să-l bănuiești pe cel care te-a destituit că e un fel de Felix Edmundovici Dzjerjinski, ridicolul îți este deja frate de cruce.

Toată această diversiune, în care cele două tabere aflate în război își aduc, peste capul oamenilor speriați, acuzații imbecile de fascism, hitlerism, lovituri de stat, trădare națională, comunism și altele riscă să arunce în derizoriu cele două maladii surori și devastatoare – fascismul și comunismul.

Dacă cele două cete de războinici o țin tot așa, mâine-pomaine ne putem trezi dând ori primind telefoane pentru a întreba sau a răspunde întrebării unui amic: “Bătrâne, te fac  o bere  și-un mic sau un fascism și-un comunism – depinde de ce ai chef — așa, mai pe seară, la Triumf?“ “De ce nu, Pontissime? Sper că vine și El Crin?” “Raison…” “Traiane, fiindcă tot tragi cu urechea, află că te-am ciuruit!” “Hă! Hă! Hă! Ete p…”

  • “Aici, mult stimate și iubite tovarășe Barroso, înregistrarea se întrerupe, fiindcă obiectivele vorbeau pe linii nesecurizate de noi, cei de la STS, și s-au produs interferențe foarte puternice. Cred că ne-a lovit o undă venită tocmai de la Deveselu, pentru că tovarășii de acolo o țin într-o veselie neîntreruptă, deși nimeni, nici măcar Guvernul, nu a dat o OUGea care să impună dictatorial un asemenea chiolhan. Cu toate că ne aflăm în plin cezarism tiranic, disciplina nu mai e ce era pe timpul dictaturii heterodoxe. La nivelul cadrelor mai vechi, se exprimă îngrijorarea că pontocrația în crinolină de azi este mai a dracu’ decât dictatura originală de ieri. Alții spun că e invers. Noi, cei care vă raportăm cum stă situația, nu avem nicio părere, fiindcă noi nu  gândim, noi înregistrăm convorbirile poporului, spre a descoperi  pentru dumneavoastră trădătorii de țară și neiubitorii de Europă. Semnat: General de brigadă și ziarist mai mult decât independent, Ștefan-Fane Apăvăloaie.”

sursa: dorintudoran.com

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu