Analize și opinii Politică

Un avocat a câștigat dreptul de a nu plăti asigurări de sănătate. Fiscul vrea să execute silit 30.000 de restanțieri



Patru sute de avocați din Timișoara sunt la un pas să fie executați silit pentru că nu și-au mai plătit asigurările de sănătate de mai bine de opt ani. Ei spun că nu se tratează în spitalele din România, așa că nimeni nu-i poate obliga să plătească. Datoriile avocaților către bugetul de stat se ridică la o jumătate de milion de euro.

Florin Kovacs este unul din cei patru sute de avocaţi din Timișoara care nu a mai plătit de ani buni contribuțiile la sănătate. A strâns o datorie de 80.000 de lei. Imediat ce a fost somat să plătească, a dat Casa de Asigurări de Sănătate în judecată și a câstigat dreptul să nu mai achite niciun leu din datorie, iar toate creanțele să fie șterse.

„Am dovada că în ultimii 20 de ani nu mi s-a decontat nici măcar un leucoplast. Curtea de Apel Cluj și Înalta Curte de Casație și Justiție au decis că nu poți să fii asigurat împotriva voinței tale”, a explicat avocatul Florin Kovacs.

Cine sunt restanțierii

În tot județul Timiș, 30.000 de persoane nu și-au plătit asigurările de sănătate. „Majoritatea persoanelor aveau meserii de avocați, taximetriștri, juriști sau arhitecti”, explică Oana Răchitan, purtător de cuvânt la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș.

Pentru ca statul să nu piardă alte procese, toate dosarele restanțierilor au fost mutate la Direcția Generală a Finanțelor Publice. Fiscul se va ocupa de executarea silită a datornicilor, însă, până acum, din cele 30.000 de dosare, doar câteva au fost preluate.

„Numărul lor este undeva la 220 de dosare. Mai mult ca sigur ca la acei contribuabili care nu și-au plătit contribuțiile să continuăm executarea silită prin propriri pe conturi, propriri la terți și sechestre”, a explicat Mihai Călin, director al Direcției Finanțelor Publice Timiș.

În timp ce avocații luptă să demonstreze în instanță că nu pot fi obligați să plătească asigurările de sănătate, alți contribuabili sunt executați pentru același tip de datorii.

Reprezentanții Direcției Finanțelor Publice Timișoara spun că au nevoie de cel puțin șase luni ca să mute întreaga bază de date cu datornicii. Prioritate vor avea dosarele avocaților, de la care trebuie să se recupereze jumătate de milion de euro.

Care este practica judiciară

Conform unei analize a unui portal de specialitate juridică, avocaţii care nu au încheiat contracte de asigurări cu casele de asigurări nu datorează aceste contribuţii, iar deciziile de impunere emise pe baza veniturilor comunicate de ANAF sunt nelegale.

În susținerea acestui argument este indicată o decizie dată de un complet al Tribunalului Cluj. Magistrații au admis contestaţia la executare şi a anulat titlul executoriu şi a actelor de executare, precizând că „între contestator şi intimată nu există încheiat un contract de asigurare şi că acesta nu a încheiat un astfel de contract nici cu o altă casă de asigurări de sănătate” şi că „măsurile de executare silită se fac în baza unui titlu de creanţă care devine titlu executoriu potrivit art. 141 C. pr. fiscală” şi „chiar dacă contestatorul este obligat să îşi asigure sănătatea potrivit art. 259 alin. 4 din Legea nr. 95/2006 în prevederile acestei legi nu se specifică faptul că urmărirea silită ar putea fi executată fără existenţa unui titlu de creanţă” şi „care să fi devenit scadent pentru a fi executor”.

Ce spune CNAS

Printr-un comunicat de presă din august 2010, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) sublinia faptul că, potrivit legii, contribuţia pentru asigurările sociale de sănătate este obligatorie şi trebuie achitată conform legii, de către toţi cetăţenii români cu domiciliul în ţară, precum şi de către cetăţenii străini şi apatrizii care au solicitat şi obţinut prelungirea dreptului de şedere temporară, sau care au domiciliul în România; refuzul de a achita sumele datorate fondului sau neglijarea plăţii acestora, reprezintă o încălcare a legii şi se sancţionează corespunzător.

„Cuantumul contribuţiei pentru asigurările sociale de sănătate datorată de către fiecare cetăţean (suma efectivă) şi care trebuie plătită de către acesta, se calculează în conformitate cu prevederile legale în vigoare la momentul respectiv; legea în forma sa actuală (cea intrată în vigoare de curând), nu prevede crearea vreunei obligaţii de plată pentru o perioadă anterioară (nu se aplică retroactiv); în cazul în care, această obligaţie de plată exista deja, fiind instituită şi calculată fie în temeiul unei alte legi, fie în temeiul unei forme anterioare a aceleiaşi legi, este bine de ştiut că, legea în forma sa actuală, nu stinge această obligaţie anterioară, nu o anulează şi nici nu modifică în vreun fel modalitatea de calcul a acesteia sau suma astfel rezultată, aferentă perioadei anterioare”, explica CNSAS.

Potrivit instituției, toţi cetăţenii români cu domiciliul în ţară, fac parte din una sau alta dintre următoarele categorii de asigurați: asiguraţi obligaţi la plata contribuţiei (plătesc direct contribuţia, calculată în funcţie de veniturile realizate – ex: liber profesioniştii, angajatorii pentru angajaţi etc); asiguraţi fără plata contribuţiei (sunt exceptaţi de la plata contribuţiei, prin lege, de ex. Copiii); și asiguraţi cu plata contribuţiei din alte surse (plata contribuţiei se realizează din alte surse, fără legătură cu veniturile realizate, de ex. şomerii, pensionarii etc)

sursA: digi24.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Nu e normal sa platesti pentru niste servicii de care nu beneficiezi.E un abuz al statului si al CNAS fortand sa platesti ceva ce NU VREI!daca un om nu VREA sa beneficieze de tratamentul din spitalele din RO si nu merge in asemenea institutii NU E LOGIC sa plateasca.E firesc!e ca si cum statul spune “ce daca nu mananci branza de la firma cutare,tu plateste-o!”
    Pe langa asta,mai si platesti iar doctorii,asistentele si infirmierele din spitale se uita la tine ca la ultimul om,le bagi si in buzunare si te si boscorodesc.
    Autoritatile statului nu le-a facut niciodata control psihologic…90% din cadrele sanitare ale Romaniei sunt depresive.Cum te pot trata astfel de oameni?

  • bravo, avocatilor din Timisoara, respect pentru aplicarea reala a legii! Sunteti un exemplu de curaj in fatza institutiilor tzarii din Romania, basista la nivel institutional, daca Ponta si Antonescu fac nanitza! Somn usor, stimabili, v-am votat ca sa fiti prosti sau sa scapam de “javra ordinara” de la Cotroceni, cacatilor? Romanii incep sa se sature si de voi Antonescule si Ponta! Nu credeti, o sa vedeti!
    Treziti-va si dati dracu de pamant cu basescu traian si cu toti ai lui de la conducerea diverelor institutii de stat, jigodii usl-istem in pizxa ma-mii vosatre, ce de-aia v-am ales, ca sa ne scapati de cacatii din pdl! Si voi ce faceti? Mai zic? NU, c-ati intzeles ………sper!

  • Sunteti lovit de o masina. Aveti o mana rupta si fractura cranio-cerebrala. Cine vine si va ia? Cat o sa supravietuiti? Cat dureaza pana va duceti la primul spital pe gustul vostru?

  • Dobitocii daca te chemau o data ,de doua ori sa inchei un contract cu ei ,aveau dreptul apoi sa inceapa sa-ti puna penalitati,dobanzi sau sa-ti ceara bani!!

  • Toti cetatenii au obligatia sa sustina sistemul de sanatate din tara. Dar noi ne gandim numai la drepturi si ne plangem tot timpul ca nu ne place tara noastra. Dumnezeu ia darul celor nemultumiti, asa ca daca va mai planegti mult, poate o sa ramaneti fara ea. Oameni fara capatai ce sunteti voi !

  • Ideea este ca noi nu stim ce platim.
    Da, vareau un contract cu casa de sanatate,in care sa se stipuleze ce servicii primesc pentru suma platita in fiecare luna.
    Asa, platim ca prostii si nu beneficiem de nimic.

  • Ce platim!.sa stam la cozi la dr,tiganii care stau prin spitale si profita de ingrijiri medicale samd o tirla de dr infirmiere si asistente etc etc,si la o adica te lasa sa crapi