Analize și opinii Politică

Ultima speranţă a Europei

Pieţele financiare au intrat în faza funcţionării pe bază de zvonuri. La fel ca un om care suferă de o boală terminală şi absolut incura­bilă, jucătorii din pieţele financiare se agaţă de orice speranţă, oricât de iluzorie, şi-şi pun încrederea în orice poveste optimistă sau nou leac mira­culos. Zvonurile despre “soluţiile mira­culoase” şi “intervenţiile salvatoare” au devenit ultima speranţă a sistemului financiar european. Durata de viaţă a fiecărui zvon este de aproximativ 30 de minute. Zvonurile care acum câteva luni reuşeau să inducă o stare de euforie pentru câteva zile, astăzi de-abia reuşesc să capteze atenţia unei pieţe din ce în ce mai stresate şi schizofrenice.

Un broker anonim a trimis către editorii de la Financial Times un pamflet intitulat “Jurnalul unei zile nebune”, descriind reacţiile nervoase ale pieţelor europene care se află în continuă căutare de pretexte pentru a intra în stare de euforie sau disperare. Firul narativ al pamfletului original se oprea la ora 12.00 (ora Londrei), dar noi l-am prelungit pentru a reflecta evenimen­tele care au avut loc până la închiderea ediţiei.
Jurnalul unei zile nebune:

7.00 – 8.00 Piaţa creşte pe baza zvo­nurilor despre dorinţa Chinei de a achi­ziţiona o uriaşă cantitate de obligaţiuni italiene. Piaţa creşte în ciuda faptului că nu există nicio confirmare a acestui zvon la nivel oficial.
8.00 – 9.00 Piaţa se prăbuşeşte din cauza grevei din Grecia.
9.00 – 11.00 Piaţa continuă să se prăbuşească din cauza unui articol din Wall Street Journal în care se spune că banca franceză BNP Paribas a rămas fără acces la finanţare.
11.00 – 11.30 Piaţa creşte pe baza declaraţiilor managementului BNP Paribas, care susţine că nu au nicio problemă în privinţa asigurării fi­nan­ţării.
11.30 – 12.00 Piaţa se prăbuşeşte din cauza rezultatelor licitaţiei pentru vânzarea obligaţiunilor italiene. Nu s-a observat niciun interes din partea Chinei.
12.00 – 12.30 Piaţa creşte pentru că a apărut un zvon despre o declaraţie comună care va fi făcută de Merkel şi Sarkozy, dar nimeni nu ştie conţinutul declaraţiei.
12.30 – 13.00 Piaţa se prăbuşeşte pentru că nu va fi făcută nicio decla­raţie.
13.00 – 13.30 Piaţa creşte vertiginos pentru că s-a găsit un nou cumpărător pentru obligaţiunile italiene. Zvonurile susţin că Rusia este de acord să salveze economia italiană.
13.30 – 14.00 Piaţa se prăbuşeşte pentru că Reuters publică un interviu în care ministrul de finanţe al guvernului de la Moscova se declară dispus să investească în obligaţiunile europene numai dacă acestea vor fi garantate solidar de către Germania şi Franţa.
14.00 – 14.30 Incredibil! Piaţa creşte din nou. Televiziunea de stat a Greciei lansează ştirea despre o declaraţie co­mună care va fi făcută de Merkel şi Papandreou. Din nou, nimic despre conţinutul declaraţiei.
14.30 – 15.00 Piaţa se prăbuşeşte. Se­cretarul de presă al Angelei Merkel neagă zvonurile referitoare la o decla­raţie comună.

Este clar că un sistem financiar care reacţionează atât de nevrotic la orice informaţie despre criza datoriilor suverane nu poate fi considerat func­ţional. Ceea ce se petrece acum nu este altceva decât un haos în care fiecare din marii jucători geopolitici încearcă să câştige timp pentru a se poziţiona mai bine în contextul vi­i­toarei prăbuşiri. Zvonurile pozitive sunt dezminţite rapid şi efectele lor devin din ce în ce mai slabe. Tot­oda­tă, este îndeajuns ca măcar unul dintre zvonurile negative să se confirme pen­tru ca întregul edificiu al sistemului financiar european să se transfor­me în praf.

sursA: cronicaromana.ro