Dacă Grecia nu mai prezintă un pericol foarte mare, cel puţin deocamdată, a venit rândul Portugaliei să stârnească îngrijorări pe pieţele financiare.
Asta pentru că agenţia de rating Moody’s tocmai a redus ratingul statului iberic la categoria junk, cu perspectivă negativă.
Acelaşi traseu ca şi Grecia
Ameninţată de o blocare a finanţării din cauza ratelor dobânzii prohibitive practicate de pieţe, îngrijorate de solvabilitatea ţării, Portugalia a solicitat asistenţă UE şi FMI la 7 aprilie, după Grecia şi Irlanda anul trecut.
Guvernul portughez a aprobat luna trecută pachetul de asistenţă financiară negociat cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, care va avea o valoarea globală de 78 miliarde de euro.
În 2010, deficitul Portugaliei a urcat la 9,1% din PIB deoarece autorităţile s-au împrumutat masiv, din cauza creşterii economice slabe.
Comparativ cu precedentele trei luni, deficitul Portugaliei a scăzut cu 0,7 puncte procentuale, datorită măsurilor de austeritate menite să reducă datoria ţării. Totuşi deficitul rămâne departe de ţinta de 5,9% din PIB stabilită de executiv pentru acest an.
Cum funcționează agențiile de rating
Agenţiile de rating financiar măsoară solvabilitatea guvernelor şi a companiilor. Altfel spus, ele verifică dacă organismele în cauză sunt în stare să-şi plătească datoriile pe termen lung, mediu şi scurt. În cazul în care nu există nicio problemă, agenţia acordă ratingul AAA, nota maximă posibilă.
Fiecare agenţie de rating are un sistem propriu de notare bazat pe litere, cei de la Moody’s având cifre în sistemul de notare, iar celelalte două având semnele “+” şi “-“.
Practic, agenţiile au 4 praguri pentru aceste ratinguri: A, B, C şi D. Atât timp cât un guvern sau o companie are un rating aflat în “zona A” situaţia este bună. Zonele B şi C sunt zone în care există riscuri, iar D este alocat situaţiei de faliment. Moody’s este singura care nu are rating pentru definirea falimentului.
Standard and Poor’s, Fitch şi Moody’s sunt cele mai mari 3 agenţii de rating din America şi din lume şi acoperă aproximativ 90% din statele din întreaga lume şi din companiile mari.
Adauga comentariu