Parlamentul comunitar a cerut Comisiei Europene sa inlature dominatia hipermarketurilor
Supermarketurile si hipermarketurile sunt pe cale sa distruga piata libera. Sunt in pericol consumatori, fermieri si alti producatori. Parlamentul European (PE) a votat solicitarea catre “Directia Generala Competitie” din cadrul Comisiei Europene privind anchetarea practicilor periculoase ale acestor lanturi monopoliste. Initiatorii au facut propunerea catre PE prin declaratia scrisa 88/2007.
PE a votat anul trecut o rezolutie care cere Comisiei Europene sa infrunte noua dominatie a supermarketurilor. Ingrijorarea PE este impartasita si de “Comitetul Economic si Social”, care sustine ca “exista posibilitatea ca, in viitor, comertul cu alimente sa fie in mainile unui numar foarte restrans de jucatori, ceea ce va duce la preturi mari si la restrangerea posibilitatii de alegere a consumatorului”. Initiatori spun ca s-au sesizat dupa ce organizatii ale societatii civile, autoritati locale si nationale au aratat cum puterea marilor lanturi de magazine prejudiciaza oamenii si mediul inconjurator. Ei au cerut colegilor europarlamentari sa actioneze pentru protejarea drepturilor consumatorilor, fermierilor, muncitorilor, producatorilor.
Minciuna preturilor mici
Conform raportului, supermarketurile au luat amploare din cauza perceptiei ca ofera mai multe produse la un pret mai mic. Desi retailerii obtin preturi scazute de la furnizori, acestea nu se regasesc in preturi mai scazute ale marfurilor de pe raft. Se vand la preturi mici marfurile cu vizibilitate mare. Se mascheaza astfel preturile mari la produse putin vizibile cum ar fi mancarurile preparate. Retailerii vand carti, confectii, electrocasnice, CD-uri. Ei au intrarea asigurata a clientilor in magazin din cauza monopolului pe care il detin pe piata alimentara si din cauza unor produse subventionate incrucisat, cum ar fi “blugii de cinci euro”. In ce priveste cartile, de exemplu, retailerii se concentreaza doar pe cele mai profitabile, cu vanzare mare. Uneori le vand sub pretul de cost al acestora. Librariile nu pot rezista si isi inchid obloanele. Cartile cu mai putin succes comercial nu se mai vand, ceea ce afecteaza cultura europeana si dreptul consumatorului de a alege. Europa s-a trezit Parlamentarii europeni saluta masurile luate de guvernele din UE. In Marea Britanie, un raport de trei volume a constatat incalcarea a 52 de reguli ale liberei concurente de catre retaileri. In Franta, legea interzice supermarketurilor sa vanda sub pretul de productie, “platile retrospective” precum si solicitarea de “taxe pentru servicii”. De asemenea, cere ca intre contractele dintre retaileri si producatori sa se scrie toate conditiile de plata, fara discounturi ascunse. Germania a interzis retailerilor sa ceara “repetat si nejustificat” conditii speciale de plata si sa vanda alimente sub pretul engros. Tara Cota de piata Finlanda 90,02% Suedia 81,8% Irlanda 81,4% Slovenia 81,6% Romania, prada rechinilor din retail Retelele de retail au patruns in Romania, investind cele mai mari sume din Europa Centrala si de Est de 30,9 euro/locuitor in 2007. Pe segmentul de varsta 15-39 ani dinamica din Romania a depasit-o si pe cea din China. La noi retailerii au reusit sa-si amplaseze magazinele in orase, in timp ce in alte tari sunt situate in afara acestora. La marginea oraselor europene densitatea populatiei este de sub 50 de locuitori la hectar, in timp ce in Romania, in cartierele de blocuri, atinge peste 1000 de locuitori. Nu e de mirare ca o retea de retail a inregistrat, in acelasi an, scaderi in Franta si cresteri de 40% in Romania. Estonia 78,8% Austria 78,7% Germania 70,1% Franta 70,0%
George SCARLAT
sursa: ziua.net
Adauga comentariu