Site icon gandeste.org

Ucraina: program de guvernare cu reforme radicale. Urmează România?

Primul ministru al Ucrainei a anunțat schimbări radicale în politica economică și bugetară: reducerea numărului de taxe de la 22 la 9; reducerea graduală a contribuțiilor sociale de la 41 la 15%; scutirea IMM-urilor de la plata contribuțiilor sociale timp de 2 ani

Pe partea de cheltuieli guvernul vizează reducerea cheltuielilor publice cu 10 puncte procentuale raportat la PIB (în prezent ele reprezintă 52% din PIB). Cum anume se vor realiza aceste tăieri rămâne de văzut, printre propunerile luate în calcul numărându-se: creșterea vârstei de pensionare cu 5 ani pentru bărbați și 10 ani pentru femei; înghețarea pensiilor; reducerea învățământului gratuit de la 11 la 9 clase; eliminarea meselor gratuite din spitale și școli; reducerea numărului de parlamentari

Și, cum altfel, a înaintat Parlamentului propunerea de a înființa DNA. Conform Bloomberg, programul de guvernare a beneficiat de consultanțădin partea lui Daron Acemoglu, MIT și coatorul cărții Why Nations Fail. În caz că ați uitat, celălalt coautor al acestei cărți, James Robinson de la Harvard a venit în România în acest an, în luna iunie, și a ținut o conferință la Cluj.

“Problema fundamentală a statului român, mai zice specialistul britanic, e modul în care funcţionează politica. „Statul român e folosit ca să organizeze puterea, în loc să asigure binele public. E folosit ca să acorde favoruri şi servicii susţinătorilor politici. Statul român trebuie fundamental transformat dintr-unul clientelistic într-unul non-clientelist. Dacă se face această transformare, atunci majoritatea lucrurilor se vor rezolva de la sine”(sursa)

Don Lothrop, preşedintele Fundaţiei RomaniaOne, cea care l-a invitat pe Robinson în România, a declarat că

“în ultimii ani, justiţia de la noi a înregistrat progrese uriaşe şi că ar trebui organizată o emisiune televizată, intitulată „This week on DNA“ (n.r. – „Săptămâna aceasta, cu DNA”).”

Deci asta se întâmpla în iunie, da? Vă sună familiar? Vi se pare întâmplător că acești economiști sunt finanțați să vină în România și Ucraina? V-ați prins?

Ce nu înțeleg este de ce la noi singura cale de acțiune este DNA? Aș fi preferat mai degrabă o terapie șoc în materie de fiscalitate, privatizarea sistemului de pensii ș.a. Oare măsurile astea s-au pierdut pe drum sau au renunțat la ele fiindca în România lumea încă își mai plătește taxele? Păcat.

Autor: Bogdan Glavan

Sursa: Logica economica

Exit mobile version