Cultură și Familie Politică

TVA-ul și FMI: Pâinea românilor, mai puțin importantă decât barurile grecilor?

Grecia a obținut în cele din urmă o concesie din partea creditorilor internaționali care dictează acum politică fiscală a țării: FMI, Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană. De la începutul lunii august, TVA-ul aplicat în domeniul serviciilor alimentare (inclusiv baruri, restaurante, cafenele, magazine) va fi redus de la actuala cota de 23%, la 13%, oferind un balon de oxigen micilor afaceri.

’’Am spus troicii că dacă coborâm de la 23% la 13%, veniturile statului vor crește iar evaziunea se va reduce’’, a spus premierul Antonis Samars într-o intervenție televizată, miercuri, scrie ediția în limba engleză a publicației Kathimerini. ’’Ei nu ne cred încă, dar au fost de acord cu aplicarea acestei reduceri’’, a mai spus premierul grec. El a subliniat că a ajuns la decizia de a reduce TVA-ul pentru cafenele, baruri și restaurante în urma discuțiilor cu grupurile de afaceri, camerele de comerț și proprietarii de magazine. Samaras a avertizat însă că patronii de magazine vor trebui să emită bonuri fiscale pentru orice produis vândut, pentru că, dacă evaziunea persista, atunci TVA-ul va fi majorat la loc. Pe de altă parte, dacă măsura se va dovedi una de succes, ar putea urma și alte reduceri de taxe.

Este de amintit ca guvernul României a solicitat FMI să accepte o reducere a TVA-ului nu la toate produsele alimantare, ci doar la pâine. De la 24% la 9%. Iar România a venit cu același argument al reducerii evaziunii, ca și Grecia. FMI a refuzat, spunând că măsura nu va duce la rezultatele sperate de guvern. Iar guvernul s-a conformat. Acum, guvernul Ponta va încerca din nou, după cum spunea ministrul Liviu Voinea, sa obțină reducerea TVA-ului la pâine. Se pare însă că, daca FMI va fi mai îngăduitor după vizta Christinei Lagerde la București, guvernul va trebui să găsească resurse pentru a acoperi posibila scădere a încasărilor din TVA-ul pentru pâine.

Interesant este că anunțul lui Samaras vine cu doar o zi înainte de vizita la Atena a ministrului german de Finanțe, Wolfgang Schauble, unul dintre cei mai rigizi negociatori cu care a avut de a face guvernul elen și unul dintre aprigii susținători ai austerității. Mai mult, Samaras a mai anunțat că nu se vor mai opera reduceri ale pensiilor militarilor și impunerea unor taxe suplimentare pe veniturile companiilor, măsuri pe care troica dorea să le impună în 2014.

Guvernul speră că reducerea TVA-ului la alimente va duce la o relansare a turismului in Grecia, dupa ce patronii de baruri și restaurante au fost ruinați de majorările succesive de taxe, într-o țară în care evaziunea fiscală era o tradiție tacit acceptată de executiv. Acum, populația mai speră și la un anunt privind reducerea taxelor impuse gigacaloriei, gândindu-se la iarna care va urma.

Tot în ajunul vizitei la Atena a ministrului german de Finanțe, un inalt oficial european a declarat pentru Suddeutsche Zeitung că Grecia re nevoie de un imprumut suplimentar de 10 miliarde de euro, în caz contrar țara urmând să intre din nou într-o criza puternică. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a intervenit imediat pentru a spune că ’’știrile din presa germană sunt greșite. Programul din Grecia este complet finanțat pentru urmatoarele 12 luni.’’ Oricum, Grecia este supraîndatorataă cu împrumuri succesive făcute începând din 2010 care se ridica la aproape 300 demiliarde de euro, iar reîntoarcerea tarii pe piețele de capital în 2014 este tot mai mult pusa sub semnul întrebării.

autor: Călin Marchievici

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Bravo Grecilor,nu ca romanii care dorm si pupa icoane si mass-media in c u r. Abia acum efectul protestelor dau rezultate.

  • E cam greu de comparat una cu alta. In tara piinea se vinde si nu se face evaziune pentru ca se dau acele bonuri fiscale, pe cind in Grecia e cam greu sa faci vinzatorii sa le dea. Te duci la piata si acolo normal ar fi sa se dea bonuri dar prea putini o fac. Ba ca nu au hirtie ba se fac sa uite sa dea. Iar la taverne,baruri nu prea se dau pt ca nu toti cer sa li se dea bonul. Mai nou e moda de a se aduce bonul de la casa dar se ia inapoi cu plata. Si nu il mai vezi. Daca s-a pus motivul de reducere a TVA-ului de la 23 la 13% pentru astea e si pentru a se reduce preturile si de a se reface iar turismul asa cum a fost. Iar diferenta e de 10% pe cind in tara de la 24$ la 9% e de 15% si totusi e cam mare diferenta asta.de ce nu incearca sa negocieze si ei o reducere de 10% la TVA?
    Poate vor avea cistig de cauza.