Analize și opinii Politică

Tupeu über alles

Nimeni până acum nu a ştiut să ambaleze mai optimist un dezastru, să mintă cu mai multă dezinvoltură, să sfideze mai flagrant logica elementară şi bunul-simţ. Actualii noştri guvernanţi au făcut din tupeu o formă de artă. În campania electorală, profesorilor li s-au promis lefuri mai mari cu 50% (promisiune materializată într-o lege ratificată de preşedintele Băsescu).

Dar, în loc să crească, veniturile cadrelor didactice au scăzut. Până aici, nimic uluitor. Cu adevărat fascinant este modul în care Cabinetul Boc neagă evidenţa. Personalul din Educaţie este aspru dojenit că, în loc să creadă asigurările premierului, persistă în urâtul obicei de a se lua după fluturaşii de salarizare. Legea pensiilor loveşte la temelia puterii de cumpărare a pensionarului de rând? Vai, ce interpretare răuvoitoare! De ce să zăbovim asupra acestui detaliu minor când, de fapt, conducătorii noştri vor doar să stârpească “pensiile nesimţite”?

Şi nu e vina lor dacă tocmai acest nobil obiectiv nu va fi atins. E vina magistraţilor care – cârcotaşi ca întotdeauna – s-au băgat în vorbă amintind că legile nu se aplică retroactiv…

O altă “veste bună” vine dinspre Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate. Care, prin iunie, îşi va epuiza întregul buget pe anul în curs. Până atunci, CNAS speră să legifereze “coplata” serviciilor medicale. Cică românul trebuie să se dezveţe să se mai ducă aşa, tam-nisam, la spital. În general, ar fi bine să se gândească de două ori înainte să deranjeze un doctor. Asta în condiţiile în care toate statisticile arată că avem o problemă serioasă cu prevenţia şi depistarea timpurie a maladiilor. Prea mulţi bolnavi ajung prea târziu la medic. Dar, pentru Guvernul Boc, chiar şi atunci e cam devreme… Doar ne-a explicat ministrul de Finanţe impactul pozitiv al “ieşirilor” din sistemul de pensii.

O altă măsură de natură să stimuleze “ieşirile din sistem” vizează regimul medicamentelor compensate. CNAS nu vrea să mai suporte decât costurile celor mai ieftine tratamente disponibile pe piaţă. Ai nevoie de un antiinflamator? Gratis primeşti doar aspirină! Culmea cinismului, preşedintele Casei Asigurărilor de Sănătate susţine că, astfel, pacienţii ar putea face chiar economie! Sigur, 70% dintre bolnavii cronici ar trebui să renunţe la reţetele prescrise până acum de medici şi să opteze pentru scheme terapeutice la modă în urmă cu douăzeci-treizeci de ani. Mulţi nu vor avea încotro. În cazul cardiacilor, costurile tratamentului actual riscă să crească şi de nouă ori.

Actuala putere vrea, probabil, să însănătoşească naţiunea prin selecţie naturală. Devine aproape firesc că favorita Cotrocenilor citează din Goebbels. Guvernul din care face parte pare să-şi fi pus toate speranţele în axioma propagandei naziste: “O minciună repetată de un milion de ori devine adevăr”. Uită însă un mic amănunt: Hitler i-a putut prosti pe nemţi şi fiindcă a învins o criză economică.

Miruna Munteanu
sursa: jurnalul.ro