Politică

Traian Băsescu, întâlnire cu cei mai importanți oameni din industria petrolieră din SUA. Primele declarații

adm-prezTraian Băsescu se întâlnește joi, 13 martie, cu cei mai importanți oameni din industria petrolieră din SUA. Întrevederea are loc în contextul în care şi alte ţări europene au anunţat dorinţa de a încuraja exploatarea gazelor de şist sau găsirea altor metode alternative în vederea obţinerii independenţei energetice față de Rusia.

Președintele țării se va întâlni cu Derek Magness, director general al Chevron Europe Exploration and Production,  Johnny L. Hall, vicepreședinte executiv al ExxonMobil Exploration Company, dar și cu Mariana Gheorghe, director general executiv al Petrom unde vor discuta pe larg posibilitatea renunțării la gazele rusești.

Cei anterior menționați și-au mai arătat – și în alte rânduri – interesul față de exploatarea gazelor de șist în România.

Cea mai mare investiție străină

Amintim că – în urmă cu câteva luni – ExxonMobil anunța că investește pentru început în jur de 15 milioane de dolari, fără TVA, în programul de forare in Marea Neagra fiind vorba despre cea mai mare investiție străină în România.

Nu este prima data când Traian Băsescu primește vizita oficialilor de la Exxon Mobil. Și în trecut, șeful statului s-a arătat bucuros de proiectele la Marea Neagră pe care această companie le are. “Sunt bucuros că v-aţi întors. După veştile bune pe care le-am primit anul trecut, acum mă bucur să văd că menţineţi intenţiile privind explorările şi exploatările la Marea Neagră”, spunea în 2012 Traian Băsescu.

Extracţia gazelor ar putea începe în 2018

În 2008, OMV Petrom şi americanii de la ExxonMobil au încheiat un parteneriat pentru explorarea blocului Neptun din Marea Neagră.

Sonda Domino 1, săpată de cele două companii anul trecut, a indicat rezerve potenţiale de gaze naturale între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi. Consumul de gaze al României este de 13-14 miliarde de metri cubi anual, astfel că zăcămintele de acolo ar putea acoperi necesarul ţării timp de şase ani.

În toamna anului trecut, Mariana Gheorghe, CEO al Petrom, a declarat că extracţia gazelor din acest perimetru ar putea începe în 2018.

Totodată, reprezentanţii Exxon Mobil au afirmat că, după ce zăcământul va fi declarat comercial, etapa de extracţie a gazelor va implica investiţii între 3 şi 10 miliarde de dolari, notează CugerLiber.

UPDATE: Administrația Prezidențială face precizări în legătură cu întâlnirea dintre T. Băsescu și șeful Chevron

„În cadrul întrevederii, domnul preşedinte Traian Băsescu a vorbit despre importanţa transferului în România de experienţă dobândită de compania Chevron în exploatările de gaz de şist din Statele Unite ale Americii, ca o contribuţie la dezvoltarea şi la asigurarea securităţii energetice a ţării noastre. Domnul preşedinte Traian Băsescu a invitat reprezentanţii companiei Chevron să analizeze oportunitatea ca un număr cât mai mare de tineri specialişti care au absolvit universităţile româneşti să poată fi angajaţi în activităţile pe care compania le desfăşoară în diferitele zone din ţară”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.
„Domnul Derek Magness a prezentat stadiul dezvoltării proiectului în România şi perspectivele pentru evaluarea cantităţilor de gaze de şist existente în ţara noastră. Discuţiile au făcut referire şi la însemnătatea implicării comunităţilor locale în desfăşurarea activităţilor companie”, se precizează în comunicat.

Autor: Anca Murgoci

Sursa: DCNews