Dacă unora, după bunul plac, le sunt șterse meritele, alții sunt numiți salvatori ai economiei românești. Rescrierea istoriei recente merge în ambele sensuri. Asistăm astfel la urcarea pe soclul istoriei post-decembriste a lui Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României. Începând cu anul 2005 s-a ajuns la concluzia că România are nevoie de o figură marcantă, o autoritate care nu poate fi combătută. Astfel, Isărescu a devenit gurul economiei românești și orice fel de poziție contra directivelor de la BNR este considerată neavizată, politică sau răuintenționată. Este evident că acestă campanie de branding a mers foarte bine, iar guvernatorul BNR se bucură de o mare încredere în rândul românilor, ceea ce este foarte interesant însă, este că nu există un alt punct de vedere. Isărescu a conceput o strategie prin care toți economiștii români sunt ori de partea sa, ori sunt decredibilizați, astfel, el râmâne singurul reper.
Isărescu intră în ”Cartea Recordurilor”
Cariera lui Mugur Isărescu este una fulminantă. După absolvirea Academiei de Studii Economice din București, acesta lucrează în cadrul Institutului de Economie Mondială din București. Cu acest prilej, participă la cursuri în SUA. În 1989 obține titlul de doctor în economie. După revoluție, lucrează la Ministerul Afacerilor Externe și apoi ca reprezentant comercial la Ambasada României în Statele Unite ale Americii. În 1990 este numit de către Petre Roman Guvernator al Băncii Centrale.
În perioada 1990 – 1991, din poziția de Guvernator al BNR, Isărescu conduce Comisia Guvernamentală pentru identificarea și recuperarea fondurilor deturnate din patrimoniul statului de Nicolae Ceaușescu. În 1993 devine membru al Clubului de la Roma.
În noiembrie 1999 devine premier din partea CDR, dar nu renunță la postul de Guvernator, numindu-l guvernator interimar pe Emil Iota Ghizari. Participă la alegerile prezidentiale din 2000, tot din partea CDR, dar obține doar 9,54% și se întoarce la BNR.
În anul 2009, Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a intrat în ”Cartea Recordurilor” fiind guvernatorul care a stat cel mai mult timp la conducerea unei bănci naționale.
O ascensiune suspectă
Biografia lui Mugur Isărescu este una spectaculoasă. Este lăsat pe timpul comunismului să plece la studii în SUA, ceea ce era, practic, imposibil, dar Isărescu pare să fi fost un caz special. Este numit în 1990 Guvernator al BNR, fiind doctor în economie de doar un an. Conduce Comisia Guvernamentală pentru identificarea și recuperarea fondurilor deturnate din patrimoniul statului de Nicolae Ceaușescu fără rezultate notabile, și totuși aceste amănute sunt foarte rar aduse în discuție când este vorba despre ”cel mai longeviv guvernator”.
Aceste date biografice au stârnit mereu întrebări, se vorbește în ultima perioadă de o colaborare strânsă între Isărescu și CIA, încă din anii 1990 și totuși guvernatorul nu poate să ofere niște răspunsuri satisfăcătoare, doar dezmințiri în care nu mai crede nimeni.
Guvernul Isărescu
Adus în 1999 ca salvator al României, Isărescu părea strălucitor după guvernele conduse de Radu Vasile și Victor Ciorbea. Din guvernul condus de actualul guvernator BNR făceau parte: Petre Roman – Ministru de Externe, Valeriu Stoica – Ministrul Justiției, Sorin Frunzăverde – Ministrul Apărării, Decebal Traian Remeș – Ministru de Finanțe, Radu Berceanu – Ministrul Industriei (atunci încă mai aveam), Traian Băsescu – Ministrul Transporturilor și Crin Antonescu- Ministrul Sportului. Este interesant de observat cât de bine au ajuns în următorii ani marea majoritatea a guvernului Isărescu.
De ce Isărescu nu este Balcerowicz
Se încearcă o alăturare între Mugur Isărescu și Laszcek Balcerowicz, fostul guvernator al Băncii Naționale a Poloniei. Balcerowicz este cel care a făcut cele mai spectaculoase reforme economice într-un stat fost comunist, prin care a dus Polonia în rândul statelor dezvoltate ale Europei, în nici 20 de ani.
Alăturarea celor doi economiști este evident, benefică lui Isărescu, care a făcut într-adevăr foarte multe reforme în 25 de ani de mandat, dar cu rezultate modeste, România fiind la ani lumină de economia poloneză. O altă diferență majoră este că Balcerowicz a fost guvernatorul Băncii Naționale a Poloniei între 2001 și 2007, în nici un caz 25 de ani, înțelegând rolul schimbării. Mugur Isărescu s-a eternizat la BNR, a devenit cel mai mare și mai influent ”baron local”, deoarece nici Dragnea nici Frunzăverde sau Mazăre nu au reușit performanța de a ocupa o funcție 25 de ani.
Autor: Gandeste.org
el este frumos? nu, este un barbat urat/ ochii il fac putin mai interesant- cum este sufletul lui de urat asa este si el- ce il face acceptabil sunt ochii perversiiiiiiiiiii
Se pregateste o debarcare a acestei fosile vii de la BNR. Stiindu-se ca are cetatenie americana arctefactul,oare dupa ce va fi dat afara de la BNR se va retrage in america,tara pe care a slujit-o,sau va ramane in Romania,tara care a tradat-o si vandut-o?