Copiii care stau multe ore în faţa ecranului – televizor, calculator – pot suferi de hipertensiune. Această concluzie alarmantă, probată pe un lot de aproximativ 100 de copii americani între 3 şi 8 ani, a fost publicată în numărul din august al revistei Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine.
Numeroase studii au adus dovezi clare că telefagia la copii are consecinţe nefaste asupra dezvoltării psihomotorii, că le alterează capacitatea de a învăţa şi de a se concentra, că le provoacă tulburări ale somnului, că îi predispune la obezitate… Recent, un studiu american adaugă la această listă neagră încă un avertisment: telefagia predispune la hipertensiune.
Echipa doctorului Joey Eisenmann (Michigan State University East Lansing) a monitorizat timp de o săptămână activitatea a 111 fete şi băieţi între 3 şi 8 ani. Copiii au fost echipaţi cu accelerometre, aparate mici care măsoară amploarea mişcărilor. În medie, s-a dovedit că aceşti copii sunt sedentari aproximativ cinci ore zilnic, din care o oră şi jumătate ei stăteau la televizor sau la calculator.
Cercetătorii au stabilit legătura dintre sedentarism şi valorile tensiunii arteriale: cu cât copiii stau mai mult la televizor, cu atât sunt mai expuşi hipertensiunii arteriale. Astfel, în grupul copiilor cu mai multe ore în faţa ecranului, valorile tensiunii arteriale – sistolica şi diastolica – sunt mai mari (între 5 şi 7 puncte în plus) comparativ cu cele înregistrate la aceia care privesc sub o oră şi jumătate, zilnic, ecranul.
Potrivit doctorului Eisenmann, legătura dintre comportamentul sedentar şi obezitate este deja foarte bine argumentată, ca de altfel şi cea dintre obezitate şi hipertensiunea arterială. Dar este pentru prima dată când un studiu stabileşte legătura directă între modul de viaţă sedentar şi hipertensiune la copii, indiferent de grosimea ţesutului adipos, spune doctorul Eisenmann. Totuşi, medicul american precizează că mai trebuie studiat dacă sedentarismul prin statul prelungit la televizor este suficient să modifice valorile tensiunii arteriale sau mai trebuie luate în calcul şi comportamentele asociate, respectiv nevoia de a ronţăi permanent etc.
Depăşirea valorilor normale ale tensiunii arteriale poate provoca tulburări ale somnului, cu tot cortegiul de consecinţe. De asemenea, este posibil ca în timpul vizionării la televizor consumul metabolic să fie mult mai mic comparativ cu cel înregistrat în alte activităţi sedentare. Până la elucidarea acestor aspecte, doctorul Eisenmann recomandă deja Academiei Americane de Pediatrie să lanseze un apel către părinţi ca să nu-şi lase copiii sub 2 ani la televizor, timpul alocat acestuia să nu depăşească două ore şi, zilnic, cel puţin o oră să fie consacrată exerciţiilor fizice.
Sursa : jurnalul.ro
Adauga comentariu