Politică

Tara de asistati

Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, ca in 2008 jumatate din populatia Romaniei a fost asistata social, apreciind ca acest lucru inseamna o risipa cauzata de un comportament politic “de natura populista”.

“Riscam sa devenim un popor de asistati social”, a spus presedintele. Pe langa asistatii sociali, bugetul de stat trebuie sa suporte si salariile bugetarilor. “Raportul dintre angajatii din sectorul bugetar si cei din privat este de 1,3 la 1, iar salariul mediu din sectorul public este mai mare decat cel din privat”, a precizat presedintele, potrivit Mediafax. Basescu a spus ca e nevoie, “probabil”, de mult mai multe discutii cu clasa politica si cu mass-media pentru sprijinirea rezolvarii problemelor legate de implementarea reformelor, spunand ca nu e normal sa nu fie reforma intr-o tara cu o majoritate parlamentara de 70%.

El a mai spus ca Romania are o problema mare legata de capacitatea administrativa, afirmand ca exista riscul de a nu fi absorbite cele 32 de miliarde de euro fonduri alocate Romaniei de catre UE. In opinia sa, Romania ramane, din nefericire, un exemplu de tara cu costuri ale tranzitiei platite in mod inutil, urmare a faptului ca de prea multe ori a aplicat politici de reforma in regim “oprit-si-pornit”. “Si in prezent exista inca prea multa ineficienta in conducerea treburilor publice si in functionarea institutiilor statului. Aderarea la Uniunea Europeana nu a adus inca nici ea o imbunatatire majora in capacitatea noastra de decizie cu privire la politicile publice”, a adaugat seful statului. (I.S.)

sursa: ziua.net

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Presedintele Basescu ar trebui sa-si asume raspunderea impreuna cu intreaga clasa politica. Situatia pe care o prezinta nu a venit din cer ci a fost generata de “politicile” celor care au guvernat tara timp de 20 de ani. Cine a transformat mii de capacitati de productie din industrie si agricultura in surse de fier vechi, imobile si terenuri de vanzare pentru “potentialii investitori”?
    Cine a renuntat de bunavoie la potentialul energetic al tarii ?
    Cine a lasat fara munca milioane de oameni obligandu-i sa plece din tara sau sa se pensioneze?
    Cine a introdus pensionarea anticipata?
    Cine s scos din administratie aproape tot personalul competent, cu experienta, inlocuindu-l cu clientela politica?
    Reforma de care vorbeste presedintele este deja o notiune desueta, fara continut, o gogoasa propagandistica.
    Sa mentioneze dl. Presedinte un singur domeniu(sanatate, invatamant, administratie, industrie, agicultura, etc) transformat in mai bine de mult trambitata reforma. Dimpotriva, “reforma” a avut efecte negative oriunde s-a incercat aplicarea ei.
    De ce ? Pentru ca nici o reforma nu se poate face cu oameni incompetenti care au in vedere in primul rand interesul propriu sau cu oameni care se opun schimbarii.
    Ce doreste presedintele ? Sa schimbe peste noapte niste oameni care timp de peste 20 ani au fost prostiti cu minciuni sfruntate si au fost obligati prin media sa accepte ca lideri de opinie impostori, agramati, smenari, panglicari si curve ?
    Imposibil . Nu-l mai crede nimeni.