Politică

TARA DATORNICILOR

In ciuda asteptarilor analistilor, Ministerul de Finante a decis ca numai o jumatate din urmatoarea transa a imprumutului de la FMI va fi utilizata pentru plata pensiilor si salariilor. Cel mai probabil, in spatele acestei aparente imbunatatiri a situatiei financiare a statului se ascunde un mesaj electoral. Electoratul este indemnat sa creada ca nevoia de finantare in regim de urgenta a statului a scazut si acum statul isi poate permite sa finanteze investitii in infrastructura. Mai exista si o alta explicatie destul de plauzibila: regii asfaltului cer bani si guvernul este nevoit sa le satisfaca dorintele, inclusiv din banii imprumutati de la Fond.
Oficialii FMI au recunoscut ca prognoza initiala a evolutiei economiei in 2009 a fost una complet eronata. Specialistii Fondului au crezut ca scaderea economiei se va limita la 4 – 4,5%. Din pacate, legile economiei sunt implacabile si acest calcul s-a dovedit a fi extrem de optimist. Astazi, pronosticul oficial al FMI vizeaza o scadere economica de 8 – 8,5%. Cel mai probabil, aceasta evaluare se va dovedi eronata, precum evaluarile precedente ale Fondului.

Veniturile statului nu au crescut in ultima perioada. Cheltuielile nu s-au redus substantial. Totodata, guvernul afirma ca acum va folosi doar o jumatate din transa trasa de la FMI pentru plata pensiilor si salariilor. In aceasta situatie, logica elementara ne sugereaza faptul ca suntem trasi pe sfoara. Fie guvernul a gasit surse noi de finantare, fie atunci cand a folosit o transa intreaga pentru plata pensiilor si salariilor nu a fost onest in comunicare cu opinia publica. Mai exista inca o explicatie pe care o consideram cea mai aproape de realitate: guvernul incearca sa faca un truc propagandistic, ca sa creeze senzatia redresarii situatiei financiare a statului. Este destul de probabil ca, in perioada urmatoare, tacit, o parte din banii care ar fi trebuit sa ajunga in proiecte investitionale (ne referim la banii din buget, nu la banii de la Fond) sa fie redirectionati de guvern pentru plata pensiilor si salariilor. In acest fel, guvernul isi imbunatateste imaginea publica, fara a
rezolva vreo problema economica reala.

Un aspect deosebit de grav al situatiei curente este faptul ca guvernul se imprumuta pentru a finanta consumul curent. Mai mult decat atat, imprumutul este in valuta. Politica financiara curenta se poate descrie prin urmatoarea metafora: ministerul condus de domnul Pogea, beneficiind de un gir tacit al guvernatorului BNR, de facto, ia credit “doar cu buletinul”, pentru a-si plati intretinerea. Practica creditului pentru consum curent a fost blamata pentru criza economica in care ne aflam. Creditarea care nu a fost sprijinita de o crestere sau macar o stabilitate a veniturilor a dus la falimente individuale si corporative. Mugurel Isarescu a condamnat practica indatorarii excesive si a contribuit la interzicerea creditului “doar cu buletinul” incercand sa protejeze atat individul, cat si portofoliile de credite ale institutiilor bancare. Din pacate, acelasi Mugurel Isarescu se dovedeste a fi mut atunci cand administratorii efemeri ai statului, precum Basescu, Boc si Pogea pun in pericol viitorul intregii tari. Guvernul Boc va aduce tara in situatia in care orice progres economic va fi “inghitit” de platile de dobanzi, iar copiii nostri vor lucra din rasputeri ca sa scape tara de datoriile facute de aceasta guvernare.

sursa: cronicaromana.ro