Analize și opinii Politică

Tara contrastelor orbitoare

Daca privim la scena politica a ultimilor 20 de ani gasim o multime de lideri care au reusit sa isi cladeasca o avere uriasa, imposibil de justificat doar din salariul de bugetar. De altfel, realitatea a confirmat cu varf si indesat ca politica aduce nu numai imunitate, influenta si privilegii dar reprezinta si garantia succesului in afaceri. Nu putine sunt exemplele cu actuali sau fosti lideri, parlamentari, prefecti, ministri, primari ori simpli consilieri judeteni sau locali care au stiut sa profite de compromisurile politice, lacunele legislative si nu in ultimul rand de functia detinuta. La inceputul anilor ’90 printr-o implicare grosolana, directa, apoi, cu trecerea timpului, prin intermediul rudelor, prietenilor sau al unor oameni de incredere. Fiecare guvernare, fiecare regim si-a luat partea leului, bagand pana la cot mana in bani publici. Au fost devalizate banci, au fost privatizate pe preturi de mizerie, dar in schimbul unor comisioane pe masura, bunuri ale statului.

S-a furat pe rupte in Romania postdecembrista. Romania in care suspect de multi bugetari sunt putred de bogati. Romania unei administratii publice care geme de numiri politice si coruptie. Romania unor magistrati ce refuza sa dea socoteala pentru deciziile luate. Romania unui sistem de Educatie subfinantat crunt, devenind astfel, cu fiecare zi, un focar de nesiguranta, neincredere si deprofesionalizare. Romania unui sistem sanitar pe care mii de cadre medicale, batjocorite de guvernanti, prefera sa il paraseasca. Romania unor milioane de cetateni dispretuiti, saraciti, cu drepturi care exista, din plin, doar pe hartie.

La polul opus se afla alesii. Cei ce se cred mai presus de lege, Constitutie, judecata simplilor muritori. Cei ce trag sforile in spatele usilor inchise si care decid, dupa bunul plac si in functie de interesele gastii politice din care fac parte, cine ramane in functie, cine este aruncat in somaj sau cine este “cadorisit” cu un dosar penal…

In tot acest timp, liderii din Modrogan in frunte cu seful suprem de la Cotroceni simuleaza responsabilitatea. Vorbesc la unison despre modernizarea statului, reformarea institutiilor, lupta anticoruptie, stabilitatea politica, interesul national. In realitate, la varful Puterii colcaie interesele, coruptia si dispretul fata de populatie. Nimeni nu scoate vreun cuvant despre frauda grosolana a Robertei Anastase din timpul votului de pe marginea Legii Pensiilor, despre protectia judiciara pe care partidul o ofera unor parlamentari precum Ridzi sau Pasat, despre guvernarea dezastruoasa a unei Coalitii pentru care primeaza doar banul public si politizarea administratiei, despre abuzurile regimului, despre consecintele obsesiei prezidentiale de a controla totul.

Ce este absolut sfidator este faptul ca Traian Basescu continua sa se comporte ca si cum, in ultimii sase ani, ar fi fost plecat intr-o galaxie indepartata si nu ar fi avut nimic in comun cu agravarea situatiei economice si sociale a acestei tari, cu decredibilizarea institutiilor statului, cu dispretul generalizat al decidentilor fata de populatie.

In realitate, in Romania anului 2011 nu se mai poate vorbi despre echidistanta prezidentiala, despre un mediator intre puterile statului, despre consultari reale la Cotroceni unde seful statului si liderii politici discuta cu cartile pe masa in virtutea unui interes national.

Contrastul dintre Romania in care traieste gasca portocalie si Romania reala, a celor multi si ingenuncheati de probleme si neajunsuri, este tot mai orbitor cu fiecare zi. Iar aceasta realitate nu poate fi mascata de fumul petardelor aruncate de o Putere care se da necrutatoare in lupta anticoruptie. Pariem ca firul contrabandei de zeci de miliarde de euro din Vami sau Porturi nu va duce catre niciun lider important?

Iulian Badea
sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • prea portocaliu vezi totul
    cand vei vedea coruptia la adevarat sa dimensiune .. cand vei constientiza ca si bunica ce duce la medic tot ce are mai bun in ograda sustine si intretine acest sistem infect, cand in loc de vinovati vei cauta solutii mai povestim, pana atunci somnul natiunii naste monstrii