Politică

TARA BAIETILOR DESTEPTI

“Atat timp cat oamenii sunt muritori si coruptibili, Mafia nu va muri niciodata” citat atribuit lui Lucky Luciano, capul mafiei italiene din New York

Atunci cand Mihai David a fost numit sef la Hidroelectrica, multi jurnalisti si asa-zisi experti au interpretat aceasta actiune a guvernului drept primul pas pentru lichidarea contractelor oneroase cu firmele “baietilor destepti”. Cata naivitate!

“Baietii destepti” de sub sub cupola SIE l-au ingenunchiat public pe presedintele Basescu, care nu a putut determina desecretizarea contractelor Energy Holding & Hidroelectrica, nu aveau cum sa scape din mana accesul la energie ieftina care le garanteaza venituri de peste 1 miliard de Euro / an.

Acum, la cateva luni dupa instalarea in functie, noua marioneta a “baietilor destepti”, Mihai David – probabil un nou ofiter SIE instalat la conducerea Hidroelectrica – a avut insolenta sa incerce sa justifice, intr-un interviu acordat pentru Evenimentul Zilei, decizia de a prelungi contractele oneroase incheiate de Hidroelectrica cu firmele controlate de clientela politica a puterii. In mod normal, dupa luarea unei astfel de decizii, care efectiv scoate 1 miliard de Euro din bugetul statului si il plaseaza in conturile “baietilor destepti” care intre timp au fost facuti sclavi de facto ai unor grupari cvasi-mafiote de anvergura internatioanala, directorul Hidroelectrica ar trebui demis imediat.

Evident, un guvern controlat si supus intereselor unui sistem ticalosit nu va face acest lucru. Noua, in calitate de reprezentanti ai societatii civile nu ne ramane altceva decat sa demontam justificarile (“paravanul”) si dezinformarea lansata in public de noul director al Hidroelectrica. De ce o facem? Simplu! Platim cu totii impreuna mult mai mult decat face kilowatt-ul si contribuim din banii nostri la imbogatirea imorala a unor structuri mafiote care paraziteaza statul de drept. Producatorii de orice din Romania sunt condamnati sa platesca mai mult pe ora de consum de energie electrica pentru a umple buzunarele unor banditi si unor talhari notorii care ne conduc spre dezastru national. Exportatorii din Romania sunt condamnati la costuri suplimentare impuse de propriul guvern. Scolile si spitalele, muzeele si caminele de batrani, orasele si comunele sunt toate condamnate sa plateasca cat nu face pentru energia electrica consumata.

De toata aceasta mizerie devastatoare si furt organizat din buzunarele cetatenilor si al firmelor nu se fac vinovati numai proprii administratori ai afacerilor statului ci si firmele care au preluat parti din Electrica, aspect asupra caruia vom reveni cu amanunte, intr-o editie viitoare pentru a va ajuta sa intelegeti cum sunteti si suntem furati.

Justificarile pentru prelungirea contractelor cu “baietii destepti” prezentate de Mihai David sunt urmatoarele:

1. “Bursa de energie” nu permite scoaterea la licitatie publica a contractelor cu o durata de cinci ani.

Comentariul Redactiei Economice:

Domnul Mihai David minte cu nerusinare!
In cadrul regulamentelor de tranzactionare ale OPCOM (Operatorul Comercial al Pietei Engros de Energie Electrica) nu exista nicio restrictie asupra duratei contractelor scoase la licitatie. Daca Hidroelectrica a incercat sa organizeze o astfel de licitatie si a fost refuzata, cerem sa se faca public documentul oficial prin care OPCOM si-a motivat refuzul. Atentie domnule Mihai David, va solicitam oficial sa probati afirmatia facuta!

2. Hidroelectrica nu s-ar putea finanta pe termen lung in baza unor contracte incheiate prin licitatie publica.

Comentariul Redactiei Economice:

Directorul Hidroelectrica minte din nou, cu aceeasi nerusinare!

Niciun alt producator de energie din Romania nu insista asupra incheierii unor contracte netransparente pentru finantare.

De ce Hidroelectrica ar trebui sa fie o exceptie de la regula?

Nuclearelectrica reuseste sa obtina finantare pentru proiecte foarte mari prin cooperare transparenta cu companii energetice transnationale care investesc bani reali in proiecte concrete, conditiile participarii fiind publice, posibilitatea participarii fiind deschisa pentru toti actorii din piata de energie. De ce Hidroelectrica nu poate proceda la fel?

Continuare din pagina 1

Motivul probabil consta in faptul ca Energy Holding, Luxten sau EFT nu au niciun interes sa investeasca bani in Hidroelectrica, ci numai sa scoata mai mult de 100TWh pe an de energie cu 50% sub pretul pietii, prejudiciind astfel statul roman, care are acum o disperata nevoie de bani.

Domnule BOC, nu aveti bani pentru salarii si pensii? Iata unde se scurg banii pe care ar trebui sa-i gestionati dumneavoastra si nu
serviciile secrete in detrimentul intereselor fundamentale ale cetatenilor Romaniei! Domnule BOC, sunteti constitutionalist si puteti lesne observa incalcarea ordinara a Constitutiei Romaniei si bataia de joc la care sunt condamnati cetatenii tarii. Nu va mai trece mult timp si va trebui ca cineva sa raspunda legal in fata altor autoritati pentru faradelegile care se comit de prea mult timp.

Argumentul “imposibilitatii de finantare” este atat de vechi si expirat incat devine plictisitor. Cerem oficial directorului Hidroelectrica sa nominalizeze bancile comerciale care au refuzat sa finanteze Hidroelectrica daca aceasta nu incheie contracte pe termen lung cu preturi vadit dezavantajoase pentru companie. Din punctul de vedere al oricarui bancher cu creierul in regula, incheierea unui contract multianual care vinde aproape toata productia companiei sub pretul curent al pietei va fi un obstacol pentru finantarea Hidroelectricii. Evident, sustinatorii “baietilor destepti”, care populeaza guvernul ca ofiteri ai SIE deplin conspirati nu vor recunoaste niciodata acest lucru, tocmai pentru ca au niste angajamente scrise care le interzic in mod expres un astfel de comportament si o astfel de atitudine libera si normala.

3. Hidroelectrica va renegocia preturile contractelor incheiate cu “baietii destepti”.

Comentariul Redactiei Economice:

Am mai auzit astfel de promisiuni. Utilitatea unei renegocieri netransparente cu companiile “baietilor destepti” este absolut nula. Atat timp cat contractele nu sunt facute publice, iar accesul la energia ieftina este rezervat pentru un cerc restrans de companii dubioase, nu exista metoda prin care un functionar public, care sustine o astfel de situatie, va putea convinge societatea civila ca, de fapt, preturile la care aceasta energie este vanduta sunt preturi corecte.

Este de-a dreptul ingrozitor ca in conditiile in care 2 miliarde de Euro din imprumutul de la FMI vor fi cheltuiti pe acoperirea deficitului bugetar, angajatii statului se pregatesc de concedieri, Leul este sub presiune, iar companiile private isi inchid portile intr-un ritm alarmant, anumite grupuri de interese sub protectia serviciilor secrete, beneficiind de complicitatea guvernului, sunt preocupate de prelungirea si apararea contractelor care in mod direct prejudiciaza statul si cetateanul de rand.

Este trist si alarmant faptul ca nici intr-o situatie economica deosebit de grava, structurile statului care au menirea de a proteja interesele nationale nu au capacitatea si
dorinta de a interveni pentru a stopa activitatea “baietilor destepti”.

Unica concluzie posibila pe care o putem trage este ca guvernul nici in ceasul al doisprezecelea al crizei economice nu este dispus sa renunte la deservirea clientelei politice si este dispus sa gaseasca justificari pentru a facilita in continuare furtul din banii statului.

Traim intr-o tara condusa de serviciile secrete prin “baieti destepti”, care actioneaza strictamente in interesul capilor serviciilor secrete, al politicienilor si proprietarilor firmelor conduse de “baietii destepti”. O tara in care exploatarea cetatenilor si furtul din buzunarul acestora a devenit lege nescrisa.

Este o situatie nesustenabila! Unul dintre elementele acestei constructii aberante va ceda in curand. Fie cetatenii vor muri de foame si vor emigra in masa, fie nu va mai exista statul, fie nu vor mai exista “baietii destepti”.

A mai ramas foarte putin timp pana la deznodamant.

Redactia Economica

sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu