Teoretic, pare imposibil ca in mod constient sa achitati factura datoriilor Greciei. Practic insa, din cauza interconexiunilor pietelor financiare, veti vedea ca nu e deloc asa. Poate aveti o asigurare de viata, de pilda. O buna parte dintre companiile de asigurari au investit banii in obligatiuni grecesti, portugheze sau spaniole. Asta nu mai e o posibilitate, ci deja o certitudine. Pana nu demult, obligatiunile de stat erau considerate printre cele mai sigure active in care poti investi.
- Din imprumutul de 8 miliarde de euro lansat de greci in ianuarie, bancile detin 28,5% iar asiguratorii 12,8%.
Multe banci, fonduri mutuale sau companii de asigurari au plasat acolo banii clientilor. Potrivit declaratiilor unui membru al boardului Allianz, compania avea o expunere la finele lui 2009 de 3,2 miliarde de euro in obligatiuni emise de tarile cu probleme. In Spania, 1,8 miliarde de euro, in Grecia, 900 de milioane iar in Irlanda, 500 de milioane de euro. La finele lunii septembrie 2009, Allianz detinea 94 de miliarde de euro in obligatiuni ale diferitelor state, dintre care 13% apartineau Spaniei.
- In afara bancilor si a asiguratorilor bondurile elene au sedus si bancheri centrali. Nu insa si BNR
Generali, care gestioneaza fondul Eurossima, propus de altfel si de ING Direct, noteaza in raportul pe 2009 ca a investit in obligatiuni din Grecia, Italia, Portugalia, Irlanda si Spania. Adica tot ceea ce inseamna PIIGS. Axa, compania care a preluat Omniasig Asigurari de Viata, are o expunere de aproape 10 miliarde de euro in bondurile emise de tarile din grupul PIGS. Din imprumutul de 8 miliarde de euro lansat de greci la sfarsitul lunii ianuarie, bancile au cumparat circa 28,5% iar asiguratorii 12,8%.
Din fericire, bancile care opereaza in Romania au expuneri reduse in bondurile elene. De pilda francezii de la BNP Paribas detineau la sfarsitul lui 2008 peste 81 de miliarde de euro in obligatiuni de stat grecesti, care atarnau greu in balanta bancii. Potrivit agentiei Dow Jones, pana si bancile centrale au expuneri pe Grecia, Banca Angliei si a Frantei fiind considerate ca avand cele mai mari investitii in bondurile elene. Din surse foarte sigure, BNR nu a investit niciun ban in obligatiunile emise de statul grec. Ei, sunteti pregatiti sa achitati o parte macar din datoriile Greciei?
Dan Popa
sursa: hotnews.ro
Adauga comentariu