Analize și opinii Politică

Sub blestemul algoritmului politic

Romania a fost “transata” de actuala Putere. Democrat-liberalii, udemeristii si grupul “independentilor” si-au impartit functiile din judete conform blestematului asta de algoritm care da ora exacta in administratie de peste 20 de ani. Statutul de inalt functionar public a fost aruncat si de actuala guvernare in derizoriu. Prefecti, subprefecti, sefi de deconcentrate au fost numiti exclusiv pe criterii politice. Nu in putine cazuri, am asistat la lupte pe viata si pe moarte intre filialele partidelor aflate la Putere, si chiar intre taberele din organizatia X sau Y. Mii de profitori incompetenti care isi flutura in vant carnetul de partid si care cred ca, in sfarsit, le-a venit vremea sa conduca. Se dau telefoane, se fac presiuni, se trag sfori ca protejatul unuia sau altuia dintre liderii filialelor sa ocupe un post cat mai caldut. Nu conteaza pregatirea, capacitatea profesionala, ci doar gradul de sustinere de care te bucuri in partid.

Administratia publica se afunda in ridicol, decredibilizandu-se accentuat, in timp ce problemele cu care se confrunta comunitatile devin tot mai stringente. Au fost doua decenii grele pentru o administratie politizata excesiv. Valuri de pedeserizare, cederizare, pesedizare, liberalizare si mai nou democrato-liberalizare au trecut peste Romania. Descentralizarea administratiei, mult clamata in ultimii ani, se va dovedi un fiasco total in contextul in care in judete domina incompetenta si coruptia generalizata. Nepotismul face ravagii, ca si dispretul fata de cetatean.

Udemeristii si-au cocotat oamenii in teritoriu. Judetele Covasna, Harghita si Mures sunt la cheremul sefilor de deconcentrate numiti de Marko Bela si colegii sai. Profesionalismul a murit demult. Algoritmul reprezinta singurul argument in politica si administratia anului 2010. Guvernarea a mers din esec in esec. Din scandal in scandal. Criza continua sa isi lase apasat amprenta asupra Romaniei. Somajul ia proportii. Ca si gradul de saracie al populatiei. Salariile si pensiile sunt platite doar cu pretul unor imprumuturi disperate si al cresterii alarmante a gradului de indatorare a populatiei. Tot mai multi romani renunta la viata, la speranta, invinsi de probleme, striviti de neajunsuri. In tot acest timp, administratia geme de incompetenta. De altfel, situatia de la nivel central este identica cu cea din teritoriu. Haos generalizat. Coruptie cat cuprinde. Interese politice.

Si atunci, de ce sa ne mai miram ca ne aflam unde ne aflam?

Iulian Badea
sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu