Politică

SUA nu vor permite dominaţia energetică rusă

mb-sua„Nu dorim ca această companie uriaşă, Gazprom, care deja a construit coridorul nordic, să controleze şi coridorul sudic, pentru că atunci nu va mai fi concurenţă şi piaţa nu va putea funcţiona normal”, a declarat, ieri, adjunctul subsecretarului de stat american pentru afaceri europene şi eurasiatice, Matthew Bryza.

Oficialul american s-a referit la gazoductul european Nabucco, prin care vor circula gaze extrase de state din Transcaucazia şi Turkmenistan.

Nabucco este un proiect european, susţinut de Statele Unite, şi rolul său iniţial era cela de a crea o alternativă la gazoductele ruseşti, pentru a scădea dependenţa energetică europeană faţă de Moscova.

Bryza a făcut aceste declaraţii postului de radio Eho Moskvî, aceasta fiind printre primele luări de poziţie mai dure, ale noii Adminsitraţii Obama.

Moscova a încercat să submineze construcţia Nabucco, rivala proiectului rusesc, South Stream. Odată cu declanşarea crizei economice, Rusia s-a arătat chiar dispusă să participe la proiectul finanţat de UE, idee respinsă atât la Bruxelles, cât şi la Washington.

Oficialul american a atra atenţia că decizia Washingtonului de a relansa relaţiile cu Moscova nu înseamnă că SUA nu se vor opune tentativelor Rusiei de a-şi extinde dominaţia asupra traseelor de transport al hidrocarburilor din regiunea caspică în Europa.

Gazoductul Nabucco presupune construcţia unei conducte de către companii europene din regiunea caspică via Turcia şi ţările balcanice, inclusiv România, până în Austria, ocolind Rusia. Capacitatea sa de transport ar fi de circa 30 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.

G.D.R.
sursa: adevarul.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Mda.. daca ar fi dupa ei, ar ataca si Rusia pentru gazul si petrolul de acolo :)