Politică

Studiu NASA: Civilizaţia va intra în colaps. Conflictul dintre săraci şi bogaţi poate modifica viitorul

apocalypseUn studiu finanţat de Centrul Spaţial Goddard al NASA menţioneză că civilizaţia industrială în care trăim ar putea ajunge într-o fază de colaps, privind situaţia din punct de vedere istoric şi statistic. Problemele ar fi consumul de resurse şi inechitatea socială.

Studiul cerut de NASA a analizat folosind modelul HANDY modul cum au decăzut civilizaţiile complexe. “Căderea Imperiului Roman şi a Imperiului Mongol, Maur sau Gupta, dar şi a Imperiului Mesopotamian sunt dovezi că civilizaţiile avansate, sofisticate şi complexe pot fi fragile şi efemere”, se arată în studiul citat de “The Guardian”. Proiectul a identificat câţiva factori care trebuie luaţi în calcul – populaţia, clima, apa, agricultura şi energia. Aceşti factori pot duce la colaps dacă generează două caracteristici sociale. Studiul aminteşte de consumul excesiv de resurse care pune presiune pe capacitatea ecologică şi stratificarea economică în Elite şi Mase (bogaţi şi săraci).

Aceste fenomene sociale ar fi jucat un rol esenţial în colapsul altor imperii în ultimii 5.000 de ani. Săracii vor trage Elitele după ei “Surplusul acumulat nu este distribuit echilibrat în societate, dar e controlat de o elită. Marea masă, cea care produce bogăţia, are alocată doar o porţiune mică, sub nivelul de subzistenţă”, mai arată studiu. Potrivit acestuia, reflectând la realitatea lumii de astăzi, la avansul tehnologiei şi eficientizarea agriculturii şi industriei, colapsul este un lucru dificil de evitat. “Civilizaţia este pe o linie stabilă, dar chiar şi dacă ar fi o situaţie optimă, Elitele consumă prea mult, iar Masele ar putea fi condamnate la foamete, ceea ce duce la colapsul societăţii”, se arată într-unul dintre scenariile NASA. Studiul finanţat ce centrul Goddard arată că Elitele nu vor simţi prea devreme această problemă a societăţii, deoarece ea va veni încet, încet dinspre masele de oameni. Acestea vor avea din ce în ce mai multe probleme, iar, în definitiv, vor trage toată societatea după ele. Romanii şi mayaşii considerau că nu vor avea niciodată probleme, dacă ne bazăm pe elite, dar societăţile au intrat în colaps şi au dispărut. Cercetătorii menţionează că scenariile nu sunt inevitabile şi politici structurale ar putea modifica traiectoria societăţii. Practic, NASA doreşte eliminarea inegalităţilor economice şi o distribuţie mai echilibrată a resurselor. Studiul este foarte teoretic şi bazat pe modele matematice, dar ridică o problemă serioasă.  Studiul complet poate fi citit în documentul de mai jos.

Handy Paper for Submission 2

O catastrofă nucleară ar duce la foamete Un studiu recent al commitetului fizicienilor câştigători ai Premiului Nobel arată pericolele războaielor nucleare sau accidentelor.  “Un miliard de oameni morţi în ţările în curs de dezvoltare  este o catastrofă nemaiîntâlnită în istorie. Dar dacă ne întrebaţi dacă 1,3 miliarde de oameni din China ar fi în pericol, atunci vorbim deja de finalul civilizaţiei”, a declarat Ira Helfand, autorul raportului, potrivit phys.org. Helfand a menţionat că studiul a luat în considerare India şi Pakistan din cauza relaţiei dintre cele două ţări care rămâne în continuare destul de tensionată. Studiul a completat faptul că particulele din aer, care ar fi împrăştiate de o bombă nucleară în Asia de Sud ar duce la reducerea cu 10% a recoltelor din SUA în doar o decadă. Dar, a precizat Helfand, orice conflict nuclear limitat pe o arie restrânsă de teritoriu va avea un impact apocaliptic asupra lumii. Armele nucleare moderne, deşi nu au fost încă folosite, sunt mult mai puternice decât bombele care au ucis 200.000 de persoane la Hiroshima şi la Nagasaki în 1945. De atunci, bombele au devenit mai mici, mai puternice şi ar putea duce la finalul unei civilizaţii.

Autor: Vlad Andriescu

Sursa: Adevarul

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu