Politică

Statul te da afara, tot statul te angajeaza

Eveniment - Statul te da afara, tot statul te angajeazaDisponibilizarile masive dispuse de Guvern in sectorul public au produs agitatie in randurile angajatilor din institutiile publice, a caror solutie preferata pentru a fenta decizia Executivului este permutarea personalului de la o directie la alta.

» In judetul Tulcea, masurile de reducere a personalului bugetar s-au soldat cu o anomalie: desfiintarea a trei institutii a creat o alta, cu personal de patru ori mai numeros.

» Sindicalistul Vasile Marica sustine mutarea personalului de la o directie la alta: “Pe cei care raman fara post ii trimitem in alta parte”.

Disponibilizarile masive dispuse de Guvern in randul bugetarilor au produs
agitatie in institutiile publice, framantate acum de lupte intestine care se vor sfarsi, spun angajatii, cu victoria functionarilor publici impotriva statului: “Toata lumea este preocupata de gasirea unei solutii de transferare a personalului de la o directie prea «aglomerata» la o alta directie”, ne-au explicat surse guvernamentale.

Modul in care au inteles functionarii publici sa faca economie la buget este unul original. Spre exemplu, in judetul Tulcea, in urma reorganizarii a trei institute de cercetare din domeniul mediului, Institutul National de Cercetare pentru Protectia Mediului (INCPM) Tulcea si-a sporit personalul de patru ori. Fata de 100 de salariati, cati avea acest institut la 23 decembrie 2009, acum are 416 angajati. Cei 300 de salariati care se aflau in somaj tehnic la institutele de cercetare desfiintate ICIM Bucuresti si Grigore Antipa Constanta au fost transferati la Institutul Delta Dunarii din Tulcea, care are acum o noua titulatura si a preluat prin comasare personalul de la celelalte doua institute.

Romulus Stiuca, directorul INCPM Tulcea, ne-a declarat ca nu sunt fonduri bugetare pentru plata salariilor celor 300 de angajati preluati de la Bucuresti si Constanta si va propune ministrului Mediului sa-i trimita in somaj. Pentru a realiza disponibilizarile respective, ar trebui modificata HG 1442. Pana la modificarea acestui act normativ, institutul din Tulcea a inceput incadrarea, la noul loc de munca, a salariatilor din Bucuresti si Constanta. Reincadrarea salariatilor pe care Guvernul ii considera disponibilizati se face la presiunea sindicatelor din cele doua institutii publice de cercetare, care au amenintat cu plangeri penale si cu proteste sindicale, invocand nerespectarea unui act normativ aprobat de Executiv.O situatie speciala pare a se pregati si la Jandarmeria Ploiesti, care a decis sa faca economii prin permutarea personalului in cadrul departamentelor. Surse din cadrul jandarmeriei ne-au declarat ca mai multi salariati civili ar fi propusi pentru transfer catre departamentul de comunicatii, “unde sunt salarii mai mari”, sau catre alte departamente, iar mai multi functionari fara grade importante ar fi propusi pentru transfer la departamentul de ordine publica, “adica pe strada, unde sunt sporuri mai mari”. Ofiterul de presa al Jandarmeriei Prahova, mr. Leonard Dragomirescu, neaga informatiile: “Nu este adevarat, la noi nu s-a discutat in nici un fel, momentan, despre disponibilizari. Poate pe la colturi sa se vorbeasca, dar eu nici asa nu am auzit. Nu s-au primit ordine. Cand se vor primi, noi vom executa intocmai ordinele ministerului”.

La Ministerul Comunicatiilor, fosta Agentie pentru Serviciile Societatii Informationale (ASSI) – care avea 158 de angajati – a fost desfiintata la inceputul lunii decembrie 2009. Din ea, au fost incropite doua institutii, care au impreuna 80 de angajati – Centrul National Romania Digitala si Centrul National de Management pentru Societatea Informationala. Numai ca, dupa cum ne-a explicat Dana Popescu, fost purtator de cuvant al ASSI, economia reala facuta la buget nu este atat de mare pe cat pare: “Dintr-un foc sunt doi presedinti – unul la fiecare institutie. Apoi, cate
un vicepresedinte la fiecare centru, iar numarul de departamente va fi dublu, deci si numarul de angajati si banii necesari pentru plata salariilor”.

Un alt caz: la Regionala CFR Cluj. Surse din cadrul Regionalei afirma ca exista circa 80 de persoane angajate la alte structuri ale CFR, precum Depoul Cluj, dar care, de fapt, lucreaza pentru structura regionala a companiei de cai ferate. Asa ca, daca posturile lor vor fi desfiintate de la Regionala, se vor intoarce in unitatile locale de unde au fost detasati. “Exista locuri in care deficitul de personal este foarte mare. Normal ca, daca vom avea posibilitatea legala, vom redistribui unii oameni”, a spus directorul CFR Infrastructura din Cluj, Gheorghe Surubaru.

Liderul Aliantei Nationale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX, Vasile Marica, este de acord cu aceste tactici folosite in institutiile publice si chiar le sustine: “Este foarte bine ca se transfera personalul de la o directie la alta, unde este deficit de personal”. Marica spune ca, “statistic, prin masurile luate am redus cheltuielile de la buget cu 17,8%”.

Neculai Amihulesei, Claudiu Padurean, Tatiana Dabija
sursa: romanialibera.ro