Analize și opinii Politică

Statul de drept si statul acasa. Dacă Băsescu se întoarce la Cotroceni, urmează iadul, gherila suburbană

Cristian Teodorescu: Băsescu ar boicota referendumul

Ca să se întoarcă la Cotroceni, Traian Băsescu a intrat în coliziune şi cu sine însuşi. Săptămîna trecută preşedintele suspendat spunea despre PDL că intră în coliziune cu el dacă mai îndeamnă lumea să stea acasă la referendum. De duminică însă Traian Băsescu a început să-i socotească şi el, cu ochi de cumătru, pe cei care nu se vor duce la vot, luîndu-i deschis în calcul, alături de cei care vor pune ştampila pe NU.

De unde i se trage această schimbare? Probabil că de la sondaje şi de la proiecţiile pe care le fac cei care se ocupă de campania sa. Pînă mai alaltăieri optimist, începînd de duminică Băsescu nu mai crede că ar putea cîştiga pe 29 iulie. Prin urmare recunoaşte că pentru a se întoarce la Cotroceni are nevoie ca referendumul să nu treacă şi spune: „Trebuie făcut tot ce se poate pentru invalidarea referendumului”.

Pentru Traian Băsescu acum sînt mai preţioase voturile lipsă decît NU-urile de la urne şi o spune fără să-şi facă vreo grijă că i s-ar putea reproşa inconsecvenţa. Totuşi, înainte de a face apel la statul acasă de dragul statului de drept, Traian Băsescu a început să vorbească şi el despre lovitură de stat. Ceea ce n-a făcut în primele zile de după suspendarea sa. Mai mult, preşedintele declară că se gîndeşte la boicotarea referendumului, fiindcă bănuieşte că USL vrea să-l fraudeze.

În ce ar consta boicotul? PDL nu-şi va mai trimite oamenii să supravegheze centrele de votare lăsîndu-i doar pe uselişti să le păzească, încît, indiferent de prezenţa la urne, Băsescu să poată spune că s-a fraudat la referendum.

Întoarcerea sa la Cotroceni, afirmă preşedintele suspendat, ar fi garanţia revenirii la stabilitate. Băsescu admite că în popor sînt mulţi cei care-l înjură, admite că sînt destui şi cei care-l urăsc, ştie că USL şi ceilalţi care au votat pentru suspendarea lui nu-l mai vor. Cu toate astea vorbeşte despre revenirea la stabilitate şi despre coabitarea cu USL. Stabilitate în urma unui referendum boicotat? Nu cred şi cred că nici Traian Băsescu nu crede. Dar mă tem că nu-i pasă, chiar dacă cei care vor vota DA la referendum vor ieşi în stradă acuzîndu-l că-şi bate joc de votul lor.(sursa: voxpublica.realitatea.net)

CTPopescu: Dacă Băsescu se întoarce la Cotroceni, urmează iadul, gherila suburbană

Apelul la boicat al referendumului din 29 iulie, lansat de Traian Băsescu, a fost aspru criticat la România TV de analistul Cristian Tudor Popescu. Acesta a comentat în termeni duri strategia preşedintelui suspendat de a reveni la Cotroceni, spunând: “Dacă votează 7 milioane de oameni pentru demiterea lui Traian Băsescu şi votează împotrivă 100.000 de rătăciţi – care n-au înţeles mesajul PDL-ului şi se duc totuşi la vot – domnul Băsescu se întoarce la Cotroceni, neţinând seama, anulând, 7 milioane de voturi împotriva domniei-sale. Asta este esenţa a ceea ce face domnul Băsescu. Are de gand sa anuleze 5, 6, 7 milioane de voturi valabil exprimate, ale unor români. În ceea ce priveşte respectarea spiritului şi literei Constituţiei, ce sens are condiţia pusă de Curtea Constituţională, cvorum 50 la sută plus 1? Spiritul constituţional este ca preşedintele să nu fie demis de oameni puţini, mai puţini decât o limită. Sensul în spiritul Constituţiei este să aducă oamenii la vot. Or ea este utilizată în acest moment împotriva spiritului Constituţiei (este în literă, dar împotriva spiritului), de către PDL şi domnul Băsescu, care o folosesc pentru a nu a aduce oamenii la vot”.

De asemenea, Cristian Tudor Popescu a creionat şi scenariul sumbru pentru România în cazul în care referendumul nu va fi validat din cauza lipsei de cvorum: “Dacă domnul Băsescu se întoarce la Cotroceni cu un vot covârşitor împotriva lui… Atunci USL – având în spate această susţinere populară şi un gest al boicotului, care nu-l mai face pe domnul Băsescu câtuşi de puţin simpatic la nivelul capitalelor eropene – vor forţa să nu ajungă Traian Băsescu la Cotroceni. Şi de aici urmează iadul”. (sursa: rtv.net)

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Cat mai multi la vot si stampilat “DA”, altfel nu mai avem viata in aceasta tara. Dintre toate relele, BASESCU ESTE CEL MAI MARE , IMENS, RAU ! VREM CA ROMANIA SA POATA DEVENI O TARA A OAMENILOR NORMALI. Daca nu, ne luam traista si plecam noi…

  • Este incredibil ca mai poate avea sustinatori ! Dar daca suntem masochisti, asta-i ! El s-a jucat de-a Ceausescu in varianta capitalista cu partenera de rigoare, Elena von Plescoi. Sper ca daca fura iarasi referendumul, pentru ca eu ma indoiesc ca a castigat vreodata alegerile, cred ca trebuie sa reiteram 21-23 decembrie 1989 de la A la Z, indiferent ce zice Europa.

  • SCRISOARE DESCHISĂ ADRESATĂ PREŞEDINTELUI ROMÂNIEI

    Domnule preşedinte Traian Băsescu, dovediţi că aveţi o scânteie de conştiinţă şi demisionaţi înainte de referendumul din 29 iulie. Acest gest ar fi o dovadă de curaj, de iubire de ţară şi de demnitate naţională. Căci este de dorit să salvaţi vaporul cu preţul căpitanului, decât să scufunzi o ţară naufragiată în întuneric şi negaţie.

    Dumneavoastră, fost căpitan de vas, după aproape opt ani de mandat, ştiţi mai bine decât noi toţi prin ce ape tulburi trece această ţară verde, numită de toţi comentatorii antichităţii Terra Mirabilis. Şi dorită acum în mod special de statul Israel. Conştiinţa şi recunoaşterea valorilor, naţionale şi universale, sunt două elemente fundamentale ale fiecărui popor.

    Domnule preşedinte, dumneavoastră sunteţi o conştiinţă în poziţia în care vă aflaţi, iar poporul român este o conştiinţă în poziţia în care l-a pus Dumnezeu. Aşa încât nu e nimic extraordinar să fim conştienţi şi să recunoaştem valorile naţionale şi universale. Conştiinţă nu e luxul câtorva, uni recunosc valorile iar alţii nu. Conştiinţa şi recunoaşterea valorilor acestui popor este o simplă obligaţie pentru toţi romanii de pretutindeni. Noi am fost creaţi pentru aceasta.

    Inconştienta este o ţară, o patrie, conştiinţă, un exil. Iar eternitatea României este chiar Cheia cu care vom şti cum să intrăm în istoria culturii universale şi în civilizaţia lumii, prin acest exil perpetuum care se cheamă revoluţia conştiinţei. “Cultura este puterea popoarelor”, ne spune Mihai Eminescu. “ Fiecare popor are dreptul odată în istorie să devină o mare naţiune. Un popor fără cultură dispare din istorie”, ne spune Emil Cioran. Un popor fără istorie adevarată dispare din cultura universală. Iar istoria adevarată este stiinţa faptelor care nu se repetă

    Domnule preşedinte, noi romani suntem daci şi atlanţi de peste şase mii de ani în Fortăreaţa Carpatică. În acest moment greu al istoriei unei mari înşelătorii umane, s-ar putea ca aceasta cheie a României să fie chiar în mâinile dumneavoastră. Dovediţi curaj şi bărbăţie şi predaţi cheile atlanţilor din Carpaţi, nu lemurienilor care vorbesc limba maru, având rădăcina în sanscrita şi ebraica veche. Vă cer lucrul acesta, pentru că istoria universală, care se făureşte şi se scrie acum pe „cerul deschis” al Internetului, ne spune că lemurienii au fost (şi încă mai sunt) cei care au oprit evoluţia universului tehnologic, evoluţia naturală a ştiinţei viului şi implicit evoluţia popoarelor sărace înghiţite în sfera de putere a Timpurilor Moderne.

    Vă mulţumesc pentru atenţia acordată!

    Constantin Milea Sandu

  • În adolescență am citit pagini din aventurile scrise de Karl May, cu Old Shatterhand și apașul Winnetou, în care unele personaje purtau numele calităților lor dominante : Ochi-de-Șoim, Labă-de-Urs etc. Un “personaj“ central al zilelor noastre, al actualității ardente pe care o trăim s-ar putea numi, pur și simplu, Cel-care-Pute.
    N-ar fi numai o transliterare a numelui ci, într-adevăr, după cum îl definesc acțiunile și faptele sale, această re-numire l-ar caracteriza mai bine : Cel-care-Pute. Imoral și ipocrit, mitocan și nesimțit, sperjur și mincinos, trădător și impilator de țară, dictator și protector al clicii sale corupte… lipsit de onoare în confruntări susținând că orice atac murdar îl întărește… etc.etc.etc.
    Continuați dvs. enumerările și detaliați atributele care-l caracterizează, completând descrierea ce-l definește cu adevărat. Nu mai insist eu acum. Cert este că aveți posibilitatea să vă eliberați foarte curând de dominația nefastă a Celui-care-Pute. Nu pierdeți ocazia !
    Așa cum în legendele antice Hercule a curățat într-o singura zi grajdurile lui Augias, abătând cursurile râurilor și făcând ca tot gunoiul să fie dus de ape până seara, și dumneavoastră, într-o singură zi de Duminică, aerisiți Țara de mirosul Celui-care-Pute !

  • Să fie iadul si gherila impotriva celor care au condus tara 22 ani. Să se sfâșie între ei ca fiarele. Scăpăm de ei, ceeace e spre binele nostru. Să se facă restartarea politicii românești. Repede, că ne-am săturat de ei!!!!!