Lumea financiară este deocamdată în așteptarea noului guvern şi, chiar dacă se va numi tot Ponta, noul cabinet sigur nu va semăna deloc cu cel anterior. Evitarea unor negocieri îndelungate și prea mult mediatizate este de dorit, dar în același timp, cred că un guvern scos din pălărie și format doar din politruci nu poate trezi prea multă încredere. Sunt așteptați specialiști, cel puțin în domeniile cheie ale economiei, și nici partidele din USL nu prea stau bine la acest tip de resurse umane, la fel cum nici PDL nu a stat.
Cred că românii nu mai vor miniștri-marionetă, miniștri teleghidați de partid sau de personaje de la partid. Vor oameni în care să aibă încredere.
Apoi urmează programul de guvernare. Cel din vară a dezamăgit exact prin lipsa de concizie. Retorica ambiguă legată de investițiile publice versus pomeni sociale de orice fel nu mai poate continua și, probabil va fi risipită o dată cu proiectul de buget pe 2013. S-ar putea ca o dată cu asta să fie spulberate și unele iluzii ale celor care au votat duminică. Pe de altă parte, un buget puternic, grevat de politici sociale în defavoarea investițiilor publice, ar stârni rețineri din partea investitorilor, neîncredere în moneda națională și așa mai departe. Victor Ponta are de trecut în 2013 un vârf uriaș de plată la datoria externă, un vârf uriaș de așteptare din partea celor care s-au săturat de austeritate și un mare minus creat în ultimele luni de economia care a și intrat în recesiune și din cauza tăierii investițiilor publice și a lipsei de măsuri. Sper doar să fie conștient de toate acestea.
Moise Guran
sursa: biziday.ro
Justitie si servicii speciale independente si necontrolate de politicieni vrem. Controlate din punct de vedere financiar insa de comisii constituite in parlament si nu controlate din punct de vedere al muncii informative sau al dosarelor. CSAT independent de clasa politica format din experti in aparare nationala. Independenta energetica vrem si nu gazul rusilor.
Vrem investitii ale statului in aurul si cuprul Romaniei!! Nu investitii straine. Cu un mic efort de 100 de milioane de euro ar pune in functiune minele de metale pretioase ale noastre si nu ale strainilor!!!! Si astea sunt importante!!