Politică

Spectacol grotesc, in dispretul legii

De 20 de ani asistam la un spectacol politic plin de grotesc. Puterea si Opozitia adopta, de fiecare data, puncte de vedere ireconciliabile. Nu exista decat alb sau negru in pozitiile politice adoptate de unul sau altul dintre liderii ce graviteaza electoral prin Romania postdecembrista. Nuantele de gri lipsesc cu desavarsire, dupa ce se pun bazele noii aliante de guvernamant. Recenta decizie a ANI, de a sesiza Parchetul in privinta lui Mircea Geoana pentru fals in declaratii, a generat riposta social-democratilor. Facatura politica, atac la adresa conducerii partidului, o teroare declansata impotriva Opozitiei… Asa suna, parca trase la indigo, versiunile oficiale ale mai-marilor PSD, multi dintre ei luand o pozitie similara fara a sti in prealabil despre ce este vorba. Asa s-a intamplat si in cazul Elenei Udrea, Monicai Ridzi, a recent condamnatului Gutau, iar exemplele se pot extinde ca o pelagra in randul tuturor partidelor, fie ele parlamentare sau nu.

Situatia este una nociva si a adus grave prejudicii unui sistem judiciar si asa corupt si plin de interese. Actuala clasa politica, una ce se departeaza in fiecare zi de nevoile reale ale populatiei nu isi poate depasi conditia periferica din punct de vedere al moralitatii si minimei decente. Oricat de adanc ai baga mana in banii publici, imunitatea, lantul compromisurilor, legatura intereselor din fiecare partid, te apara de fiecare data. Cu cat e mai puternic partidul din care faci parte, cu atat devii mai imun in fata legii. Mai exista, din cand in cand, sentinte ce au darul de a mima o Justitie corecta, ce se afla pe drumul bun al reformarii. Cazurile pot fi similare, pastrand proportiile, cu acelea in care, in unele familii mafiote, se creeaza adevarate pacte intre Politie, Justitie si mafioti, in virtutea carora, la anumite intervale de timp, pesti marunti si transporturi reduse de contrabanda sunt abandonate voit in plasa fortelor de ordine, pentru a se simula eficienta acestora. La fel si in politica. Stii foarte bine ca oricine poate fi tinta partidului aflat la Putere. Stii, de asemenea, foarte bine ca atat tu cat si formatiunea din care faci parte, ati facut acelasi lucru cand ati fost la Putere. Credeti vreo secunda ca in decembrie trecut, in aceeasi zi cu preluarea guvernarii intr-un ipotetic mandat Geoana, nu ar fi fost redeschis automat si dosarul Flota? Urmat, bineinteles, de strigatele venite din Modrogan care ar fi acuzat agresiunile politice la adresa liderilor sai?
Realitatea e trista in conditiile in care, la politizarea Justitiei si transformarea acesteia intr-un instrument impotriva Opozitiei, au contribuit din plin chiar social-democratii, condusi la acea data de unii lideri care se prezinta acum drept victime. Focarul coruptiei a lovit clasa politica actuala. Un morman de interese, gasti si orgolii ale liderilor. Aceiasi lideri care sunt vinovati, in solidar si fiecare-n parte, de pervertirea sistemului juridic, de transformarea democratiei intr-un stat in care legea este infaptuita dupa chipul si asemanarea celor puternici, a celor ce se viseaza stalpii societatii. Fara eliberarea totala a Justitiei din mainile unui sistem politic gaunos si nociv nimic nu se va schimba, incertitudinea accentuandu-se si mai mult. Iar cei ce vor suporta consecintele luptelor pentru Putere sunt, din pacate, tot cetatenii.

Iulian Badea
sursa: cronicaromana.ro