Grupul britanic RBS, controlat încă de stat după 5 ani de criză, se pregăteşte să vândă sucursala care i-a rămas în România şi a mandatat firma de consultanţă PwC să facă demersuri pentru găsirea unei bănci care să preia portofoliul rămas de clienţi multinaţionale, scrie ZF citând surse din piaţă.
După ce a vândut anul trecut businessul de retail şi un calup de neperformante corporate, RBS are o sucursală cu cotă de piaţă nesemnificativă. RBS a semnat în urmă cu un an un acord de transferare a portofoliului de retail către UniCredit Ţiriac Bank. De asemenea, anul trecut britanicii au realizat o tranzacţie importantă cu credite neperformante din divizia corporate, rezultând în final o contracţie puternică a bilanţului şi ieşirea din clasamentul primelor 20 de bănci de pe piaţă.
Din septembrie 2013 RBS România a trecut la statutul de sucursală, însă oficial britanicii au indicat menţinerea unui anumit interes pentru a continua businessul cu clienţi mari. În toamna anului trecut au închis sucursala locală şi spaniolii de la Caixabank care de asemenea erau calaţi pe business-ul corporate, clienţii fiind preluaţi de BCR.
Vânzarea business-ului rămas al RBS va fi doar una dintr-o serie de tranzacţii bancare aşteptate anul acesta.
Astfel, până la sfârşitul anului ar putea pleca din România portughezii de la Millennium, dar şi francezii de la Credit Agricole. De asemenea, ar putea fi încheiată până la iarnă şi tranzacţia de vânzare a Volksbank, care are ca termen limită sfârşitul anului 2015. Nu în ultimul rând, pe lista băncilor care aşteapta cumpărător rămâne Marfin Bank. Rămâne în suspensie şi demersul Băncii Carpatica de a găsi un partener care să-i întărească baza de capital şi care să-i permită să avanseze în clasamentul activelor.
Autor: Tudor Matei
Sursa: Active News
Cine a mai vazut sa mearga Bancile intr-un stat saracit, unde doar economia subterana prospera si cei peste 2,5mil de muncitori din Europa, care mai aduc ceva bani din afara.Teoretic,economia”Bubuie” practic insa,suntem in colaps…..