De ani buni se discută despre modul în care Serviciile au pus mâna pe partidele politice din România. Desigur, Serviciile nu au făcut și nu fac nimic, pentru că le este interzis de lege să se bage în politică. Doar nu putem crede că instituții atât de dedicate siguranței naționale cum sunt serviciile secrete ale României ar încălca, Doamne ferește, legea și și-ar vârî codițele înstelate printre politicieni.
Și, totuși, între primele cinci partide ale momentului actual, nu există nici unul care să nu fie infiltrat sau de-a dreptul controlat de către vreun serviciu de informații/secret.
PSD s-a ținut multă vreme deoparte. A încercat să reziste tentațiilor, dar n-a reușit. SRI-ul l-a pus la pământ pe Ion Iliescu, în 1996, atunci când Virgil Măgureanu a schimbat barca, din mers, iar Adrian Năstase a ținut minte asta și a încercat, cât a putut, să nu mai lase Serviciile să-și bage coada. Și cam atât a durat independența PSD: până la dispariția lui Năstase din partid. Mircea Geoană a venit la conducerea partidului cu tot cu ofițerii din SIE cu care multă vreme, ca diplomat, a colaborat fructuos. Iar SIE și-a păstrat influența în PSD și atunci când Geoană a fost debarcat și înlocuit cu Victor Ponta, despre care s-a spus și se spune în continuare că a fost nu doar un bun colaborator, ci chiar angajat acoperit al SIE. De altfel, detonarea publică a lui Robert Turcescu în 2014 era mișcarea gândită de Traian Băsescu pentru a forța demascarea lui Victor Ponta ca acoperit al SIE. Nu s-a întâmplat și nici nu se va întâmpla, dar măcar cineva a încercat. Liviu Dragnea a fost respins de sistem, în ciuda porcilor plimbați pe la vilele conspirative ale SRI, însă partidul și-a revenit la buna colaborare odată cu Viorica Dăncilă, ades vizitată, consiliată și butonată de către Gabriel Vlase, directorul civil al SIE, care îi călca biroul din Palatul Victoria și de două ori pe săptămână, fără să se ferească, pentru a-și marca teritoriul.
Pro România, că tot suntem în zonă, are o viață mai complicată, în interiorul partidului zbătându-se tabăra colonelului SRI Mihai Tudose și cea a lui Victor Ponta, atent supravegheat și mângâiat pe cap de către generalul cu patru stele Silviu Predoiu, fostul director adjunct, în fapt directorul de facto al SIE pentru mai bine de 14 ani.
USR a fost preluat din mers de către fostul director adjunct al SRI, Florian Coldea, fiind și singurul partid pe care o aripă a SRI, mai rezervistă, îl controlează de sine stătător, fără amestecul altor Servicii.
PLUS este, la vârf și nu numai, un alt partid controlat de SIE. Un fost premier și de două ori director al SIE este liantul din umbră dintre o anumită aripă a Serviciului și conducerea partidului. Dar nici n-ar fi nevoie de domnia-sa, căci un fost comisar european nu putea zburda de capul lui pe la Bruxelles fără să fie ajutat, sprijinit și, în fapt, controlat de către Serviciul de Informații Externe.
În fine, ajungem și la cel de-al cincilea și, în momentul de față, cel mai important partid al momentului, PNL. Ei bine, situația PNL este mai complicată. De câteva ori Securitatea a încercat să distrugă partidul și aproape că a reușit în 1992. Dar dacă dispariția PNȚ-CD a fost dusă până la capăt, păstrarea PNL pe scenă a fost considerată o soluție mai bună. Dar nu cu lesa foarte largă. În momentul acesta, SIE s-a hotărât că nu mai are sens să stea la fereală. Așa se face că vicepreședinte al partidului a ajuns fiul unui bancher al Securității externe și, ulterior, al SIE. De asemeni, un om important al partidului, care a ocupat și funcția de președinte interimar în perioada dintre Alina Gorghiu și Ludovic Orban, actualmente glorios vicepremier, are propria istorie cu Serviciul care a trimis-o la studii la Moscova, pentru a-i clădi o carieră interesantă. Ceea ce i-a și clădit. În fine, șeful SRI este un fost membru marcant al PNL, dar asta nu înseamnă că SRI ar avea influență în PNL. Tocmai asta e probelma, că din ce în ce mai multe voci din interiorul Serviciului Român de Informații se plâng că SIE, prin intermediul PNL, s-a băgat atât de mult în viața SRI, încât mai e puțin și ofițerii vor ieși în stradă să ceară democrație și independență.
În mare și foarte schematic, cam asta se întâmplă, în extrem de originala noastră democrație, cu primele cinci partide după numărul de voturi obținut la europarlamentare. Cum se spune despre mafia din Bulgaria, putem spune și despre Serviciile din România: nu România are servicii secrete, ci serviciile secrete au România.
Autor: Patrick Andre de Hillerin
Sursa: Catavencii
O fi nu o fi asa, dar daca aceste informatii ajung publice, inseamna ca serviciile secrete neromanesti stiu totul si mai mult decat atat.