Rusia pregăteşte un exercitiu militar în Caucazul de Sud, Abhazia, Osetia de Sud şi Armenia, pentru a-şi proteja intreresele strategice în cazul unui atac israelian în Iran. SUA au reluat vânzarea de arme către Georgia şi, impreună cu Israelul, pregătesc cel mare exerciţiu de apărare antirachetă. Iranul ameninţă cu un noi manevre militare în Golf
Rusia a început pregătirile pentru ample exerciţii militare care vor avea loc în sudul Federaţiei Ruse, dar mai cu seama în republicile separtiste Osetia de Sud, Abhazia şi în Armenia. Potrivit directorului Centrului pentru planificare militară, Anatoli Ţiganok, pregătirile pentru exerciţiu iau în calcul posibiliatea unui război în Iran, pe fondul escaladarii tensiunilor dintre Occident şi Republica Islamica.
Armenia, stat aliat al Rusiei, are frontieră cu Iranul şi întreţine relaţii apropiate cu regimul de la Teheran. Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a efectuat mai multe vizite la Erevan, iar recent Iranul a stabilit o investiţie de jumătate de miliard de dolari în proiecte energetice din Armenia.
“Unele republici ex-sovietice din Caucazul de Sud pot fi atrase într-un posibil război împotriva Iranului. Dacă se va întâmpla aceasta, cum va fi asigurata capacitatea de lupta a forţelor ruse din Armenia, de exemplu”, explică colonelul Ţiganok importanţa exercitiului.
Potrivit Nezavisimaia Gazeta, exercitiul Kavkaz 2012 va fi diferit de cele din anii precedenti. El se va axa pe latura strategică şi va implica infanteria rusă, aviaţia, marina, forţele aeriene strategice, Ministerul de Interne, serviciile secrete şi Ministerul pentru Situatii de Urgenţă. Vor fi testate şi noi sisteme de comanda, a precizat şeful Statului Major al Armatei ruse, generalul Nikolai Makarov, la o întâlnire cu ataşaţii militari, în decembrie 2011.
“Nu înseamnă că pregătirile pentru exercitiu nu au legatura cu situaţia militară şi politica din regiunea Caucazului, unde Rusia are anumite interse geopolitice. Manevrele militare sunt organizate pentru a proteja aceste interese”, spune generalul Leonid Ivaşov.
Regimurile din Georgia şi Azerbaijan, apropiate de Occident, respectiv inamici ai Armeniei, au reacţionat ferm la anunţarea exerciţiului militar. “Rusia continuă acţiunile sale agresive, inclusiv demonstraţiile de forţă ale armatei şi provocările”, se arată într-un comunicat al diplomaţiei georgiene.
La jumătatea lunii decembrie, Senatul SUA a votat bugetul pentru Apararii pentru următorul an, lege în textul căreia se poate găsi un paragraf care prevede „normalizarea relaţiei cu Georgia şi reluarea vânzării de armament”. SUA au încetat vânzarea de arme către Tbilis după conflictul dintre Rusia şi Georgia, în 2008, iar reluarea livrărilor poate duce la o reacţie dură a Moscovei.
Dacă la frontiera nordică a Iranului Rusia pregăteşte exerciţiul Kavkaz 2012, la vest de Iran, Israelul şi SUA vor desfăşura cel mai mare exerciţiu de apărare antirachetă din istoria Statului Evreu, Austere Challenge 2012. Exerciţiul urma să aibă loc în această primăvară, însă a fost amânat, SUA şi Israelul oferind motive diferite pentru această decizie.
Potrivit Yahoo News, surse oficiale de la Washington au precizat că ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, a fost cel care a cerut amânarea, iar aceasta a stârnit temeri că Israelul urmăreşte să atace Iranul în această primăvară şi nu doreşte prezenţa a 5.000 de trupe americane pe teritoriul său în perioada aprilie-mai.
Ulterior, declaraţiile oficiale ale SUA si Israelului au arătat ca amânarea exerciţiului militar a fost decisă pentru a nu inflama şi mai mult tensiunile din Orientul Mijlociu.
Tema exerciţiului israelian este interoperabilitatea cu trupele americane şi cu Comandamentul militar american de la Stuttgart în cazul unui război de amploare în Orientul Mijlociu. Trupele americane vor aduce in Israel sistemele antirachetă THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) şi Aegis, care vor coopera cu sistemele Patriot, Arrow şi Iron Dome deţinute de Israel.
În cele din urmă, Iranul a anunţat noi exerciţii militare, după cele desfăşurate la finalul lunii decembrie în zona Golfului Persic. Exerciţiul va purta numele “Marele Profet” şi va fi “cel mai mare exerciţiu naval”, potrivit comandantului marinei Garzilor Revolutionare din Iran.
Călin Marchievici
sursa: cotidianul.ro
Nu miroase a bine!Speram sa fie doar pregatiri tactice si sa nu degenereze in ww III
Ceea ce ma ingrijoreaza cel mai mult este ca in tot mai multe tari apar proteste, iar in spatele acestor proteste trec neobservate de opinia publica aceste miscari militare care practic pot reprezenta pregatirile WW3. Comparativ cu Libia, acum SUA prin noile sale intentii expansioniste afecteaza grav interesele comerciale ale Rusiei si Chinei. Mai este necesar un Pearl Harbor, o scanteie si razboiul a inceput.