Au loc alegerile pentru Parlamentul European. Din punctul nostru de vedere, al romanilor, este prima competitie adevarata. Castigatorii vor sta in Legislativ un mandat intreg. Sub aspect european, este din nou o premiera. Dupa o lupta surda, care a durat ani de zile, dupa crearea a fel de fel de precedente, s-a ajuns, in fine, in situatia in care decizia suprema apartine Parlamentului. El poate cenzura orice act al Comisiei Europene.
Poate sa-i accepte sau nu pe comisari. Si, la nevoie, ii poate chiar demite. Acest organism, cu sau fara o constitutie europeana, a devenit cheia de bolta a politicii continentului. Evident, nu se substituie guvernelor. Inca. In viitor, s-ar putea intampla. Asadar, statutul de parlamentar european este de mare prestigiu si confera putere si influenta. Tema acestei analize este legata de modul in care noi, in Romania, intelegem uriasa raspundere pe care o va avea un parlamentar european. Daca cei pe care partidele i-au aliniat pentru a fi alesi corespund fisei postului. Daca sunt pregatiti. Si daca cetateanul roman e pregatit sa aleaga. Mi-e teama ca, la toate capitolele, raspunsul este negativ. Un parlamentar european, pentru a fi de folos Uniunii, trebuie sa aiba cunostinte elementare de drept international public si privat si de drept constitutional. Evident ca o cultura mai larga in materie juridica nu este de prisos. In al doilea rand, in mod cert el trebuie sa fie pregatit sub aspect doctrinar. Acolo el va trebui sa se incadreze intr-una dintre familiile politice, cele mai importante fiind crestin-democrate, socialiste si liberale. Daca in Romania exista asa-zisi oameni politici care isi schimba partidul cum isi schimba ciorapii, un asemenea transfer se poarta mai rar si doar in situatii exceptionale in statele avansate ale continentului. A face parte dintr-o familie de partide inseamna, inainte de toate, sa ii intelegi ideologia. Sa crezi in ea. Sa practici o doctrina. Si sa cunosti modul in care au evoluat diferitele institutii proprii acelei familii de partide. Apoi ai nevoie de o coloana vertebrala morala. Ca peste tot in politica, si in Parlamentul European se face politica si se fac intelegeri care trebuie respectate. Iar nu incalcate cu buna stiinta sau din prostie. Exista o disciplina a modului in care se voteaza. Mai simplu, nu se voteaza la misto. Si o disciplina extrem de riguroasa a discursurilor. Nimanui nu ii este permis sa stea la microfon mai mult de doua, trei minute. Discursul trebuie sa fie precis, sintetic, convingator. Nu in ultimul rand, este necesara o vasta cultura. Nu numai in ceea ce priveste evolutia institutiilor europene si mecanismul prin care se iau deciziile. Intrucat fiecare lege adoptata afecteaza, intr-un sens sau altul, viata intregului continent, este necesara cunoasterea in profunzime a istoriei atat de zbuciumate a fiecarui stat in parte. A fiecarei regiuni. Pentru ca necunoasterea poate afecta viata unor comunitati mari de oameni. Si lista exigentelor nu se incheie aici.
Cu cateva exceptii notabile, cea mai elocventa fiind de departe Adrian Severin, pot face constatarea amara ca viitorii nostri parlamentari nu trec stacheta de calitate. Si nici nu e de mirare. Partidele i-au selectat dupa cu totul alte criterii. Nimeni nu si-a pus problema, atunci cand a pus un nume sau altul pe lista, ce stie sa faca acel om si daca este cat de cat pregatit pentru misiunea de parlamentar european. Daca macar stie limbi straine. Mai mult decat atat. Partidele ar fi trebuit, dar nu au facut-o, sa-i examineze in mod riguros in prealabil. Iar apoi sa plateasca o pregatire a acestora, cu sprijinul unor experti UE. Dar nimeni nu a fost interesat de asta.
Si atunci, de fapt, unde este interesul? La aratatul muschilor. Cine va avea mai multe procente si cine mai putine. Si la crearea de sinecuri pentru rasfatatii partidelor. Lefuri de circa 8.000 de euro pe luna si alte avantaje decontabile, in valoare de zeci de mii de euro. Si o viata de ani de zile fara griji. Un sfert din populatia Romaniei va vota, in spirit de turma, semidocti, marlani si pitipoance. Pentru preamarirea unor partide. Este curata desertaciune. Din nou vom fi de rasul Europei.
Sorin ROSCA STANESCU
sursa: ziua.net
Adauga comentariu