Societatea de stat Cuprumin Abrud va fi scoasă la vânzare, prin licitaţie, pentru un preţ ce porneşte de la 85 de milioane de dolari, potrivit declaraţiilor ministrului Economiei, Ion Ariton. Ofertele potenţialilor cumpărători sunt aşteptate până pe 17 ianuarie 2012.
Potrivit lui Alexandru Pătruţi, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, statul a primit, până acum, peste 10 scrisori de intenţie de la companii interesate de Cuprumin, printre care şi de la canadienii Barrick Gold, liderul mondial pe producţia de aur, şi Mineco Elveţia, compania care deţine Moldomin, celălalt producător de cupru din România. „Rezervele Cuprumin sunt secret de stat. Vă pot spune, însă, că zăcământul de la Abrud este cel mai mare din Europa. Vorbim de zeci de milioane de tone de minereu din care se extrage cuprul”, a precizat, pentru MONEY.RO, Sorin Găman, director Resurse Minerale din cadrul Ministerului Economiei.
Potrivit unor estimări neoficiale apărute în presă, rezervele de cupru de la Roşia Poieni se situează la aproape un milion de tone ceea ce, raportând la cotaţia actuală a cuprului de 7.800 de dolari pe tonă, ar duce valoarea zăcământului la 7,8 miliarde de dolari.
Statul vinde Cuprumin pentru că nu poate asigura investiţiile necesare funcţionării companiei, mai spune Găman. Astfel, investiţiile curente se ridică la 60 de milioane de euro iar investiţiile necesare confomării de mediu la 17 milioane de euro. Practic preţul cerut pe Cuprumin reprezintă aproximativ necesarul investiţional în companie.
Zăcământul de la Abrud deţine două treimi din tot cuprul existent în subsolul României, spune şi Tudor Şerban, secretar de stat MEC. Mai mult, există şi minereuri asociate foarte valoroase precum aurul şi wolframul. Nu se poate, însă, considera că aceasta ar fi adevărata miză a privatizării Cuprumin pentru că nu este vorba de cantităţi însemnate, susţine Găman. „Vorbim de câteva kilograme de aur anual. Mai mult, nici nu se transformă în lingou ci se asociază cuprului deşi se plăteşte separat”, apreciază Găman.
Privatizarea Cuprumin a fost impusă de FMI laolaltă cu vânzarea altor companii de stat precum Oltchim şi vânzarea de pachete minoritare la companii din energie precum Transgaz, Hidroelectrica ori Transelectrica. Cuprumin a făcut profit în ultimii doi ani însă oficialii de stat citaţi au precizat că acesta a fost doar conjunctural.
Procedura privatizării companiilor din minerit presupune acordarea concesiunii pe anumite perimetre cu rezerve de subsol pe un număr de ani. Statul urmează a încasa o redevenţă pe exploatare stabilită de comun acord cu investitorul. Mai mult, există şi opţiunea înfiinţării unei companii mixte în care statul să fie minoritar.
Florin Cojocaru
sursA: money.ro
Asta este o veste foarte, foarte proasta. Sper ca poiretardatii noștrii să trezească în ultima sută de metri și să reconsidere această vânzar.
Se vinde Cuprul,nu pentru ca nu avem banii necesari sa il exploatam,ci pentru ca asa a fost impus de F.M.I,sa scoatem toate resursele si serviciile la vanzare!Sa devenim sclavi intr-o tara foarte bogata!
Atât timp cât mâncătoria între români funcţionează, o vedem zilnic, urmarea logică este asta.Atunci când într-o familie la care vii în vizită, vezi că membri ei se ceartă şi chiar se bat ca chiori, trebuie să fii idiot sadea să nu pleci de acolo cu ceva în buzunar.Aşa şi românii, îşi etalează snobismul şi fudulia pe toate palierele sociale, iar străinii pot face ce vor.Trecem peste faptul că guvernanţii aleşi de un popor prost, sunt deja slugi la alţi stăpâni.