Politică

Saracia nemuncii, boala cronica

Mare enervare a creat saptamana aceasta ordonanta guvernului care stabileste cine mai este indreptatit sa primeasca ajutor pentru incalzire la iarna. Cea mai mare virtute a actului normativ este ca introduce un nou criteriu in ecuatia acestei forme de protectie sociala: nu conteaza doar venitul oficial, ci si bunurile pe care le detine asistatul.

Adica nu vor mai primi ajutor cei care in acte sunt saraci lipiti pamantului, dar au masini peste o anumita capacitate cilindrica, animale in batatura sau terenuri. Principiul mi se pare corect. El ataca jaful comis din banul public de evazionisti, dar si inechitatea pe care o genereaza nefiscalizarea agriculturii.

Nu vad de ce ar trebui sa dea statul ajutor pentru incalzire unui om care in fata casei are o masina de peste 10 mii de euro sau detine un teren. Daca intr-adevar nu mai are din ce trai sa le vanda, in loc sa beneficieze de impozitele platite de alti oameni care nu au astfel de proprietati. Ba chiar cred ca ar trebui mers mai departe: cine sta intr-un apartament pe care nu si-l poate permite, se poate muta intr-unul mai mic si mai usor de intretinut in loc sa primeasca pomana de la stat.

Nu vad de ce taranii, care nu platesc un leu impozit la stat pentru ceea ce cultiva in gradini sau cresc prin grajduri si vand la piata, trebuie sa mai primeasca si ajutoare sociale. Toti acesti oameni au surse de subzistenta nevalorificate si/sau nefiscalizate si pana cand ele nu sunt valorificate si/sau fiscalizate nu vad de ce ar fi ajutati de stat. Asta nu inseamna abolirea protectiei socile, ci doar directionarea ei catre cei care, intr-adevar, nu au, in mod real si independent de vointa lor, nicio sansa de supravietuire.

Si principiul este aplicabil nu numai in cazul ajutoarelor pentru caldura. Romania are nevoie de o schimbare fundamentala la nivelul mentalitatii asupra protectiei sociale in general. Spunea recent presedintele Traian Basescu ca in Romania nemunca este cu mult mai mare decat saracia autentica. Are, ma tem, dreptate. Traiul la limita subzistentei din pomenile statului a devenit o traditie.

Traiesc din alocatia pentru copii, din venitul minim garantat, din ajutorul pentru caldura sau mai stiu eu ce alta pomana oameni care pot munci, dar s-au invatat sa nu o faca. Femei cu contributii minime la asigurarile sociale, trantesc copil dupa copil pentru cei 600 de lei garantati, suma mai mare decat tot salariul pe care l-au avut vreodata, platita din contributiile mari ale femeilor care muncesc din greu pentru salarii consistente, dar ale caror indemnizatii sunt plafonate si rasplafonate.

In majoritatea satelor, primarii isi cumpara voturile cu venitul minim garantat acordat oricui il cere. De aceea nu mai gasesti oameni pentru culesul livezilor, pentru cosit sau pentru ingrijirea animalelor. Si la oras, tot pe motiv de ajutoare peste ajutoare, forta de munca necalificata este tot mai rara. Cauta firmele cu disperare oameni cu care sa descarce, de exemplu, camioanele, si pe care sa-i plateasca cu ziua. Pai de ce sa puna osul, cand banul oricum pica?

Oamenii care traiesc fraudulos din ajutoarele sociale sunt saraci pentru ca sunt lenesi. Lenesi, dar multi si cu drept de vot. Dreptul de vot este explicatia pentru care nicio putere de pana acum nu numai ca nu a facut ordine in sistemul de ajutoare sociale, ba chiar le-a suplimentat galopant. Si ma tem ca minunea nu s-ar fi produs nici acum daca punga nu ar fi cu adevarat goala.

Dar nemunca este stimulata in continuare in sistemul de salarizare a bugetarilor. Legea trecuta si cea viitoare nu tin in niciun fel cont de performanta si competenta efectiv dovedita. Guvernul propune pentru anul viitor o crestere unitara a salariilor cu 14%, din nou fara nicio diferentiere in functie de eficienta. Adica sa primeasca 14% in plus si functionarul care plimba trei hartii, salvat de la restructurare de pile, birocratie sau rezistenta la informatizare, si asistenta medicala care munceste pana cade de pe picioare. Si profesorul cu note sub linie la examenul de titularizare si cel care-si lasa tot sufletul la catedra.

Ne place sau nu, in Romania nemunca a fost si este stimulata sistematic in primul rand din considerente electorale. Si televiziunile, cu propria lor agenda politica, le plang mereu pe umeri celor saraci si lenesi fie pentru a lovi puterea, fie pentru ca populismul lacrimogen aduce rating. Dar dezmatul ajutoarelor sociale si stimularea nemuncii sunt printre cauzele principale ale situatiei critice in care am ajuns si din care nu vom iesi decat recroind ceea ce a fost prost croit.

Constantin Racaru

sursa: ziare.com

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • inainte sa se ia de cei care traiesc din ce produc in gradina racaru sa se ia de cei care vand in piete ori alimente straine ori cantitati mari de alimente in calitate de producatori agricoli deci fara impozit; deci ataca mafia pietelor si nu pe cel care daca isi produce o rosie in gradina daca nu taie din ea o felie s-o dea statului se numeste ca nu contribuie la buget ; eu am 10 fire de rosii care au produs fiecare cate 5 rosii de marime medie ; astept un prost care sa vina sa ia 0,24 * 5 * 10 = 12 rosii ; cu siguranta ca transportul il va costa mult mai mult ; m-am saturat de idioti care trag sforile mediatic pentru a face jocurile unor politicieni ; pe astia i-as beli de piele pentru ca ii consider mai periculosi decat pe politicieni ; daca aveti tupeu scoateti tiganii din piete pentru ca nu sunt producatori si nici nu vand in calitate de persoane juridice adica de platitori de impozite ; astia au monopolizat 80% din pietele din romania.

  • Da, sunt de acord cu recroirea a tot ceea ce a fost prost croit. Se pare ca romanii au inceput sa gandeasca. Sa dea Dumnezeu sa gandeasca bine caci daca gandesc ca pana acum e cazul sa ne facem toti bagajele iar ultimul sa stinga lumina !

  • Ba, mi se face parul stuf cand vad unii cu asa idei idioate. Ca nu le trebuie mult altor idioti sa puna in practica astfel de tampenii. Ca o astfel de lege nici nu ma gandesc ca s-ar putea aplica lu nea unuia care il doare la basca, ca nu-i mai da nu-s ce ajutor, il beleste tot pe ala milogu,care tremura de frig si mai trebuie si sa plateasca, ca asa-i la noi. Adica sa vina ala sa-mi faca inventarul in casa si sa -mi vand bruma la care am muncit o viata daca acu nu-mi ajunge de caldura, sau sa crap dracului de frig. Da a cui puii mei e vina ca Romania se duce de rapa????????? A mea care am muncit cinstit sau a alora care nu-si mai stiu conturile prin Elvetia??? dupa atatea furtisaguri cu zambetul pe buze???
    Cum se stie pestele se impute de la cap, nu de la coada, asa ca bine ar fi daca romanii ar veni cu idei cviabile pentru caposii care ne duc de rapa si nu cu idei impotriva amaratilor care abia isi duc zilele.