Nesfârşitele dezvăluiri ale sistemului corupt în care funcţiona o instituţie a statului (ANAF) condusă după bunul plac şi “bunele” interese ale regimului pedelist mai pun o tuşă groasă peste tabloul urât şi cred nemeritat al României de azi. Zilele trecute o publicaţie atât de prestigioasă precum International Herald Tribune punea pe prima pagină un articol despre blestemul corupţiei în Europa de Est, ilustrat de cazul României. Articolul, centrat pe condamnarea lui Adrian Năstase, arată cu evident profesionalism întreaga ambiguitate a funcţionării justiţiei şi a politicii în general şi exprimă îngrijorarea pentru împotmolirea paşilor către marea democraţie. “Cei mai noi şi cei mai slabi membri ai Uniunii Europene nu sunt încă la înălţimea cerinţei de a dezrădăcina corupţia care este o moştenire a deceniilor de regim comunist dar şi de guvernare slabă de atunci încoace.” Pericolul este acela al unei instabilităţi politice şi sociale în care nu mai poate fi vorba de redresare economică şi viaţă decentă.
Stereotipul unei Românii guvernată prost şi furată bine s-a instalat ca într-un fotoliu al istoriei. Justificarea mai recentă o dă “principiul” statului îngenuncheat de politica pedelistă: “Nimeni n-ar trebui să creadă în noi, iar cine totuşi o face e un prost”. Unii, neîncrezători, spun că ne apropiem doar de marele zgomot electoral. Alţii, mai optimişti, cred că există în adevăr o şansă să scăpăm de nefericitul stereotip. Un lucru e sigur: politica face dreptate numai dacă oamenii se impun politicii ca cetăţeni responsabili.
Tot zilele acestea şi tot în New York Times a apărut un articol de o mare importanţă privind corupţia în China. Modul de realizare a fost exemplar, bazat pe date confirmate din surse multiple, pe evidenţe imposibil de respins, pe analize financiare complexe auditate de firme independente şi, bineînţeles, pe o cercetare jurnalistică amplă şi plină de abnegaţie. Aşa cum remarca despre acest articol un celebru comentator spaniol, reportajele despre scandaluri de corupţie fac mult zgomot dar nu ajung la rezultate concrete. Denunţurile presei rămase fără rezultat creează o mare frustrare în rândul cetăţenilor şi, în fond, corup chiar lupta împotriva corupţiei. Articolul din New York Times este o mare reuşită pentru că în urma lui nimic nu mai rămâne la fel nici pentru public nici pentru politică.
Salvarea României, atât din realitatea cât şi din stereotipul blestemat, nu e altceva decât salvarea unor întregi generaţii altfel pierdute. Statisticile privind situaţia tinerilor, în Europa şi la noi, sunt dureroase însă ne arată şi drumul de urmat. Dintre cei care n-au loc de muncă sau au pierdut locul de muncă, 70% sunt cei care n-au nicio pregătire profesională sau universitară. Dacă corupţia, hoţia şi şmecheria sunt o soluţie pentru foarte puţini, pentru toţi tinerii şcoala în care învaţă temeinic ceva e adevărata soluţie.
sursA: jurnalul.ro
“In Romania, sistemul politic este pe cale sa devina de tip cleptocratie?”
“Atacul este cea mai buna aparare” ; “Dezbina si stapaneste” ; “Scopul scuza mijloacele”;etc. Aceasta este politica dupa care presedintele Traian Basescu & co, au condus Romania; Cu astfel de metode in Romania democratia nu se consolideaza, ci dimpotriva are sanse sa derapeze si sa se transforme in CLEPTOCRATIE (cu guvern ai cărui membri caută, în primul rând, să obţină avantaje personale de natura materiala, sociala, politica etc., pe seama celor în numele cărora guvernează).
Romanii s-au invatat ca alesii nostri sunt stapanii nostri datorita unor mentalitati gresite ramase de pe vremea comunismului cand statul le asigura toate nevoile, iar cetatenii s-au invatat umili. Acum statul se implica minimal, dar majoritatea cetatenilor (aproximativ 50%) au ramas tot umili, fara sa constietizeze ca statul e dator contribuabilului si nu invers. S-ar impune o schimbare a mentalitatilor !
Conform unui studiu din primavara lui 2010, a reiesit ca doar o treime din populatia Romaniei ar avea habar despre ce este democratia si despre rolul Parlamentului in democratie. Tinand cont si de alte date, se poate trage concluzia ca se vorbeste despre construirea/ consolidarea democratiei, dar populatia habar nu are ce are de construit/ consolidat. Informatii noi cu impact national, intra in atentia (constiinta) cetatenilor aproximativ intre 4 si 8 ani. Cetateanul roman ar avea nevoie sa fie corect informat despre rolul si instrumentele democratiei .
In momentul de fata multi cetateni cred ca pot sa doarma linistiti pentru ca statul vegheaza pentru ei, iar daca se dovedeste ca statul nu vegheaza, atunci se retrag in eul lor si nici macar nu se mai duc la vot, lasand drumul liber catre abuzuri .
Una dintre mentalitatile promovate in Romania anilor ’90 a fost ideea ca marile averi capitaliste s-au facut prin furt si… liber la furt fratilor !
Adevarul e ca s-or fi dobandit prin furt acele mari averi,dar …s-a furat de la alte popoare si nu de la propriul popor !
La noi s-a aplicat in stil romanesc si furt, furt, furt, dar cine a furat ?
Oportunistii moderni (gen Dinu Paturica), in ale caror familii nu s-a discutat niciodata despre onoare sau caracter, ci doar despre cum “scuza scopul mijloacele”.
La sintagma inradacinata in popor “ca toti politicienii au furat si fura” , exista o mare diferenta si anume unii au furat cat i-a tinut plapuma , pe cand ceilalti au taiat salarii, au taiat si impozitat pensii , au taiat de la mame si de la copii, ba au mai indatorat si tara, etc. Pe de o parte au taiat si restructurat, iar pe de alta parte “au dat si angajat”, discretionar.
Oricum pentru furt nu exista circumstante atenunate, indiferent de valoarea furtului !!!
S-a declarat ca a fost criza, aspect pentru care cum s-a mentionat mai sus Romania a fost indatorata, s-au taiat salarii, s-a taiat de la mame si copii, s-au taiat si impozitat pensii, etc., dar auzind cata risipa s-a facut in alte domenii si vazand cum s-au calcat in picioare democratia si cum s-au demolat institutiile democratice, prin politizarea majoritatii institutiilor statului si prin nefunctionalitatea Parlamentului, s-a conturat concluzia ca “s-au restructurat” competentii ca sa fie pusi in loc clientela politica formata din peudo-valori !
Somnul ratiunii natiunii daca va mai persista (al celor care au ceva ratiune), ne poate duce in situatia in care vom fi condusi de reprezentantii hotilor, betivilor, mincinosilor si oportunistilor pentru ca ei pot fi “atrasi” la vot (cumparati) , pe cand o parte dintre ceilalti se cred “destepti” daca stau acasa.
Viitorul pentru Romania cu astfel de atitudini, poate fi de tara cu economie de piata, dar fara libertati cetatenesti, pe scurt un model tip CLEPTOCRATIE !
Se zice ca nici occidentalii nu se prea duc la vot, dar nu se duc cand le este foarte bine si nu cand le este foarte rau; in ultimul timp si occidentalii s-au dus in numar mare la vot !
(In Romania la cum se contureaza situatia si daca s-ar merge la vot in numar mare, nu mai exista garantia corectitudinii votului !)
Propunere :
1)Acest tip de material, dar si altele, pot fi traduse si trimise PRESEI din tarile membre UE, daca nu in toate, cel putin in cele mai importante (dar si la alte foruri internationale) ca sa afle si cetatenii europeni, votantii partidelor din PE ce tip de “democratie” se promoveaza in Ro ! Se pot trimite materiale la presa si in alte tari importante ale lumii .
2)Privitor la ce se intampla in Ro, trebuie informate si principalele guverne europene, Parlamentul European dar si diferite tipuri de organizatii influente care promoveaza democratia!