Analize și opinii Politică

Salvarea Europei vine de la fostele tari sarace?

Europa ar putea fi salvata de Brazilia, Rusia, India si China, cu conditia ca, de aceasta data, tarile sa poata trece peste neintelegerile care au impiedicat in mai multe randuri realizarea planurilor comune de mare anvergura.

Marile economii ar putea propune plan de ajutorare comun pentru a contribui la rezolvarea crizei datoriilor din Europa, a declarat, marti, Guido Mantega, ministrul de finante din Brazilia, care subliniaza ca ingrijorarile privind problemele Europei ar putea deveni curand o mare bataie de cap pentru capitalul global, din Beijing pana in Brazilia, scrie the Wall Street Journal.

Acest ajutor ar putea fi unul dintre subiectele abordate la intalnirea liderilor din China, Brazilia, India si Rusia de la Washington, care va avea loc inaintea intalnirii FMI din 24 septembrie, sustine ministrul brazilian.

“Vom vedea ce putem face sa ajutam Uniunea Europeana sa treaca de aceasta situatie”, a declarat Mantega.

Chiar daca ne putem imagina ce fel de solutie pe termen lung ar putea aceste natiuni dezvoltate sa ofere, simplul fapt ca am putea primi ajutor de la ei ne ofera o imagine aupra transformarilor pe care economia globala le-a suferit in ultimii ani.

In conditiile in care SUA, Europa si Japonia sun prinse intr-o stramtorare economica, tarile emergente ar fi cele care contribuie in acest moment la cresterea economica globala.

Analistii sustin ca natiunile ar putea contribui folosind o parte din rezervele valutare pentru a achizitiona bonduri emise de tarile europene indatorate, precum Italia. Un scenariu plauzibil ar fi cel in care tarile ar cumpara bonduri simbolice in mod public, ca un efort de a oferi un impuls de optimism pe pietele de bonduri europene.

“Cel mai probabil nu vor promite un ajutor comun de 100 de miliarde de dolari, insa daca tarile cu piete emergente dovedesc public ca achizitioneaza bondurile, gestul ar avea un impact asupra increderii populatiei”, sustine Eswar Prasad, economist in cadrul Universitatii Cornell.

Bancile centrale din pietele emergente, in frunte cu cea din China, au depus mari eforturi in ultimii ani pentru a-si mentine cursul sa nu creasca prea mult in fata dolarului slabit. China are 3.2 trilioane de dolari in rezerve si isi mai adauga aproximativ 1.7 miliarde de dolari zilnic la aceasta suma.

Chiar si Brazilia, care are de ani de zile propria moneda si propriile crize financiare, a devenit suficient de puternica in ziua de astazi. Brazilia are aproximativ 350 de miliarde de dolari in rezerve valutare.

Orice actiune de ajutorare ar insemna un memento ca lumea emergenta, aparent izolata, are o miza in criza europeana.

In primul rand, Europa este o piata de baza pentru exporturile Chinei. Asa ca o criza economica la nivel european ar avea un impact considerabil asupra economiei chineze.

Afectarea economiei chineze ar fi o veste proasta pentru Brazilia care s-a dezvoltat pana la acest punct tocmai pentru ca este un furnizor major de minereu de fier, soia si alte comoditati catre China.

Tarile de pe pietele emergente au atras un capital foarte mare de investitii, in ultimii ani. O catastrofa economica precum intrarea in default a tarilor suverane din Europa, ar putea sa ii determine pe investitori sa isi retraga subit lichiditatile din tarile dezvoltate, ceea ce ar determina prabusirea valutelor.

Pot salva tarile emergente taramul european?

Aceasta salvare ridica si cateva semne majore de intrebare. In primul rand, specialistii se intreaba cum ar putea o tara precum China sa vina in ajutor. In al doilea rand, este interesant de observat cum un grup dispersat de natiuni ar putea lasa deoparte toate diferentele dintre ele pentru a pune la cale un astfel de plan.

Aceste tari nu isi permit sa isi puna in pericol rezerve atat de mari, cu atat mai putin China. Analistii sunt pesimisti si nu au incredere ca tara, care a fost foarte atenta sa investeasca pe considerente comerciale pana acum si nu politice, va cumpara cantitati mari de bonduri italiene.

In cazul Braziliei, presedintele Dilma Rousseff le-a spus oficialilor potrughezi, in urma cu cateva luni, ca guvernul brazilian ar putea lua in considerare varianta in care achizitioneaza bonduri, dar si alte modalitati de a ajuta Lisabona. Nimic nu s-a intamplat pana acum, insa.

In plus, membrii BRIC nu au antecedente tocmai fericite in ceea ce priveste colaborarea pentru proiecte de o astfel de anvergura, in primul rand pentru ca exista cateva interese comune. Aceste tari nu au reusit sa ajunga la un consens pentru un candidat care sa il inlocuiasca pe fostul sef FMI Strauss Kahn, chiar daca au declarat la unison ca e nevoie de o voce mai importanta din tarile emergente care sa conduca Fondul.

Tarile BRIC petrec adeseori cam tot atata timp in conflicte marunte, cat timp petrec promovand solidaritatea intre ele. Spre exemplu, in lupta cu abundenta de produse chinezesti de import care au subminat activitatea producatorilor interni, guvernul brazilian a impus o serie de tarife si alte masuri protectioniste, in ultimele luni.

Orice miscare cu impact major, insa, are nevoie de participarea Chinei.

Liderii chinezi care viziteaza des Europa sustin ca se implica total in solutiile pentru viitorul europei si ca ei vor fi cei care rezolva problema datoriilor suverane europene. Cu toate acestea, exista riscul ca Beijingul sa fi grabit pasul tocmai pentru ca stie care este secretul pentru actiunile din zona euro.

In plus, chinezii sunt precauti cand vine vorba despre investitii riscante.

Rezervele tarii sunt considerate tezaur national, dar si o modalitate pentru a-si finanta iesirea din problemele sociale si economice majore.

Si Brazilia a evitat sa aduca active riscante in rezervele sale. Directorul de politica monetara a Bancii Centrale din Brazilia, Aldo Mendes, declara, marti, ca “principalul obiectiv al politicilor de investitii este securitatea”.

Intre timp, un oficial guvernamental, care a insistat sa isi pastreze anonimatul, a declarat ca guvernul din Brazilia este sceptic in ceea ce priveste capacitatea tarilor BRIC sa ajunga la un consens pentru a participa la o actiune coordonata, tocmai din cauza diferitelor prioritati existente in fiecare tara.

Oana Bucurenciu
sursa: bloombiz.ro