Analize și opinii Politică

Să fim siguri că am înţeles ce ar urma dacă…

Probabil atunci când i-a permis să formeze guvernul, Traian Băsescu i-a lăsat lui Victor Ponta impresia că bate în retragere. Acum este clar faptul că retragerea a  fost una strategică, iar armata PDL i-a lăsat lui Ponta în urmă numeroase mine-capcană. Premierul a călcat pe toate cu foarte multă stângăcie politică, deși ar fi trebuit să se aștepte la o astfel de strategie. Cum ar fi arătat condamnarea lui Adrian Năstase dacă la guvern nu erau chiar colegii săi de partid? Dar scandalul de plagiat al lui Victor Ponta cu un Ponta încă în opoziție? Este că nu avea de unde să îi ceară nimeni demisia?

Desigur nu Băsescu l-a pus pe Grăjdan la Inspecția de stat pentru construcții ca să facă un aranjament cu Năstase, nu Băsescu a dat copy/pasteuri în doctoratul lui Ponta, dar cei de la USL ar fi trebuit să știe că un adversar politic atât de încercat precum Traian Băsescu va face focuri de artificii din orice pocnitori politice ascunse pe sub pătura inamicului. În același timp venirea USL la guvernare i-a scos pe Băsescu și pe partidul său din defensivă. Mai ţineţi minte? Încercau să câştige alegerile explicând că Boc a făcut bine… Acum mai nimeni nu mai este interesat de răzbunarea pe Boc pentru simplul motiv că Boc nu prea mai există ca țintă.

Ei şi acesta este momentul în care Ponta vine la Băsescu precum un guguştiuc la un mârtan care gâjâie păcălitor din gât. Încolțit în tot mai jenantul scandal de plagiat, premierul Ponta a propus un soi de ruletă rusească originală – să demisioneze și Traian Băsescu, să demisioneze și Guvernul, pentru a face alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate. Chiar făcută la o șezătoare televizată, o astfel de declarație nu-i vorbă de clacă. Ea vine de la premierul României…

Vă daţi seama unde poate duce jocul ăsta cu demisiile? Băsescu este pokeristul perfect – el nu ridică miza ci îşi face adversarul să o ridice pentru a-i da cu sec. Avea pregătită scrisoarea în care îşi oferea demisia… E aia pe care a rupt-o Ponta ostentativ acum două luni. I-a mai dat-o o dată în seara asta. V-am spus de atunci că Băsescu are chiar un interes să facă alegeri prezidenţiale pentru că ultima lui speranţă este un candidat la prezidenţiale care poate învinge o coaliţie…

Dar să le lăsăm dracului de calcule politice şi, încă o dată… realizăm cu toţii care vor fi efectele economice ale demisie concomitente ale guvernului şi preşedintelui?

Moise Guran

sursa: biziday.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Chiorii pot face armata ? Plagiatul se poate declara la o lucrare verificata de o Comisie?

    Sa se verifice cine i-a falsificat dosarul medical lui Traian Basescu, pentru ca el chior fiind deci handicapat cum de i s-a permis sa fie militar ba sa mai si urmeze o faculate de profil unde trebuia sa fii perfect sanatos si integru fizic ???

    Trebuie clarificat ce poate fi declarat plagiat ?

    Legea dupa care se poate declara un plagiat se refera la ” buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare ” si in niciun caz nu se refera la acordarea de titluri !!!

    Seamana cu ideea ca un nebun arunca o piatra intrun rau si 100 inteleptzi se reped sa o scoata. Cum poate fi declarata plagiat o lucrare de doctorat, pe care o verifica o Comisie, iar comisia acorda doctoratul ? Cel mult sa fie acuzata Comisia care a conferit doctoratul, daca asa ceva face parte din uzantza sau daca profesionalismul Comisiei poate fi pus la indoiala !!!

    Inteleg ca plagiezi o lucrare pe care ti-o asumi singur, dar cand o Comisie o accepta, e de pus la indoiala absolut tot sistemul romanesc de acordare a unor diplome, titluri, etc. in care exista Comisii care iti accepta/gireaza lucrarile !!!

    Daca o Comisie initiala a acordat doctoratul, prima in culpa ar trebui sa fie Comisia si apoi intreg sistemul care acorda titluri si diplome de ORICE FEL ???!!!!

    Aplicantul la doctorat este exonerat de raspunderi, daca i s-a acceptat lucrarea si i s-a acordat doctoratul.

    In plus, un coordonator stiintific, care sigur este prof./cadru doctor universitar, nu are responsabilitati ?

    P.S.

    1) In virtutea noilor idei pentru probitate lansate de presedintele Basescu trebuie pornit de sus in jos si verificata si lucrarea de licenta a lui Traian Basescu, plus dosarul lui medical care i-a permis sa faca armata !

    2)

    Sanctiunile pentru un plagiat dovedit , trebuie sa fie conforme cu legea din Romania si nu cu cea din Germania, Franta, Ungaria, etc.

    Pe mine ma frapeaza tendintele compatriotilor de a se ocupa de forme in loc sa se ocupe de fond !!!

    “Legea 206 din 27 mai 2004 (Legea 206/2004)
    privind buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare
    Publicat inMonitorul Oficial 505 din 4 iunie 2004 (M. Of. 505/2004)

    Art. 4. – In sensul prezentei legi, urmatorii termeni sunt definiti astfel: d) plagiat – insusirea ideilor, metodelor, procedurilor, tehnologiilor, rezultatelor sau textelor unei persoane, indiferent de calea prin care acestea au fost obtinute, prezentandu-le drept creatie personala;” si sa verific legea actualizata

    3)
    Legea 398 din 30 octombrie 2006 (Legea 398/2006)
    pentru modificarea si completarea Legii nr. 206/2004 privind buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare
    Publicat in Monitorul Oficial 892 din 2 noiembrie 2006 (M. Of. 892/2006)

    Articol unic. – Legea nr. 206/2004 privind buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 505 din 4 iunie 2004, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
    1. La articolul 5, alineatul (4) va avea urmatorul cuprins:
    “(4) Pentru activitatea desfasurata, membrii Consiliului National de Etica si membrii comisiilor de etica ale acestuia, care nu sunt membri ai Consiliului National de Etica, primesc o indemnizatie lunara din bugetul Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica, in raport cu activitatea depusa.”
    2. Dupa alineatul (4) al articolului 5 se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmatorul cuprins:
    “(5) Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica asigura cheltuielile de functionare ale Consiliului National de Etica si cheltuielile de deplasare ale membrilor Consiliului National de Etica si ai comisiilor de etica ale acestuia, conform legii.”

    Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.

    4)

    “Ordonanta 28 din 31 august 2011 (Ordonanta 28/2011)
    pentru modificarea si completarea Legii nr. 206/2004 privind buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare
    Publicat inMonitorul Oficial 628 din 2 septembrie 2011 (M. Of. 628/2011)

    Art. 4
    d) plagiatul – expunerea intr-o opera scrisa sau o comunicare orala, inclusiv in format electronic, a unor texte, expresii, idei, demonstratii, date, ipoteze, teorii, rezultate ori metode stiintifice extrase din opere scrise, inclusiv in format electronic, ale altor autori, fara a mentiona acest lucru si fara a face trimitere la sursele originale;e) autoplagiatul – expunerea intr-o opera scrisa sau o comunicare orala, inclusiv in format electronic, a unor texte, expresii, demonstratii, date, ipoteze, teorii, rezultate ori metode stiintifice extrase din opere scrise, inclusiv in format electronic, ale aceluiasi sau acelorasi autori, fara a mentiona acest lucru si fara a face trimitere la sursele originale.”