Politică

Rusia maraie si America toarce?

Acelasi om care i-a propus lui George W. Bush amplasarea unui scut antiracheta in Cehia si Polonia i-a propus si lui Barack Obama sa renunte la el.

In fata acuzatiilor potrivit carora Statele Unite au cedat in fata “paranoiei” Rusiei, secretarul Apararii, Robert Gates, explica, intr-un editorial publicat de New York Times motivele care au stat la baza acestei decizii.

“Viitorul sistemului antiracheta din Europa este sigur”. Asa isi incepe oficialul american editorialul, continuand cu povestea scutului american antiracheta.

“In decembrie 2006, la cateva zile dupa ce am devenit secretar al Apararii, i-am recomandat presedintelui George W. Bush crearea unui sistem antiracheta, cu baze in Cehia si Polonia, care urma sa detecteze si sa distruga orice racheta cu raza lunga de actiune trasa dinspre Orientul Mijlociu – cel mai periculos stat din acest punct de vedere fiind, la acea vreme, Iranul. Atunci era un plan bun, care ar fi urmat sa plaseze radarele si interceptoarele in Europa de Est pana cel mai tarziu in 2015.

Insa intarzierea cu care Cehia si Polonia au incheiat procesul de ratificare a prelungit orarul initial cu cel putin doi ani. Ceea ce inseamna ca, practic, scutul ar fi devenit efectiv cel mai devreme in 2017″, scrie Gates.

“Saptamana trecuta, presedintele Obama, la sfatul meu, a decis sa puna la punct o abordare mai potrivita”, continua secretarul Apararii. Intr-o prima faza, pana in 2011, Washingtonul va desfasura interceptoare de rachete SM-3, capabile sa apere cele mai amenintate zone ale Europei.

A doua faza, care va deveni operationala in 2015, sistemul SM-3 va fi dezvoltat si amplasat in Europa Centrala si de Sud Est. “Aceasta noua strategie va fi mai eficienta pentru apararea Europei. Cine afirma ca renuntam la apararea antiracheta in Europa dispune de informatii false sau prezinta planurile noastre cu buna stiinta intr-un mod care nu corespunde realitatii”, afirma Robert Gates.

“Suntem in curs de consolidare si nu de renuntare la sistemul de aparare antiracheta in Europa”, a subliniat el.

Medvedev, preferatul lui Obama

Cu toate ca Washingtonul a incercat, in ultimele zile, sa se justifice in mai multe feluri, afirmand ca decizia nu a avut nici o legatura cu impacarea Rusiei, declaratiile n-au prea reusit sa convinga pe nimeni ca, practic, totul ar fi plecat de la pericolul iranian.

“Sunt mult mai linistit in privinta pericolului iranian… N-au capacitatea sa lanseze o racheta care ar putea atinge Statele Unite”, a spus vicepresedintele Joe Biden, la scurt timp dupa anuntarea deciziei oficiale.

Potrivit The Washington Post, Medvedev a devenit preferatul lui Obama, drept care nimeni nu se mai indoieste ca, practic, renuntarea la scutul antiracheta este o victorie a Moscovei.

Medvedev a discutat opt ore cu Barack Obama, in timp ce Vladimir Putin abia a reusit sa “se intepe” cu seful Casei Albe timp de 90 de minute, in timpul vizitei sale la Moscova.

“Cu George W. Bush puteam vorbi o ora si apoi sa ramanem fara subiecte. Cu Obama insa, putem discuta despre orice, nu prin intermediul consilierilor sai. El incearca sa fie independent, la fel incerc si eu”, a spus Medvedev, dupa intalnirea cu presedintele american. Si, practic, exista analisti care privesc cuplul Medvedev-Putin ca fiind “politistul bun, politistul rau”.

Fiecare cu un rol bine stabilit, ambii se completeaza reciproc si, cu toate “revoltele” lui Medvedev si cu toate insinuarile lui Putin potrivit carora va prelua din nou fraiele Kremlinului, un lucru este cert. In razboiul scutului antiracheta, Rusia a castigat prima runda.

Cartea destinderii relatiilor cu Rusia

Obama a jucat cartea destinderii cu Rusia, titra, recent, Le Figaro.

Tensiunile ruso-americane legate de scutul antiracheta au ingreunat cooperarea celor doua state in multe domenii importante – inainte de toate, in ceea ce priveste controversatul program nuclear iranian.

In acelasi timp, presedintele american a subliniat ca Rusia nu a avut niciodata motive reale sa se simta amenintata de un sistem antiracheta in Europa de Est, din moment ce acesta ar viza doar Teheranul.

Moscova a anuntat ca va renunta la planurile de amplasare a unor sisteme Iskander in Kaliningrad, la granita Uniunii Europene, dupa decizia Statelor Unite de a abandona proiectul de instalare a elementelor unui scut antiracheta in Europa.

Cu alte cuvinte, intre Statele Unite si Rusia a fost creata o noua punte de legatura. Cele doua puteri au numai de castigat. Numai cehii si polonezii se simt tradati, iar alte state din Europa de Est se simt ignorate.

Si pentru ca orice amor poate fi cu nabadai, generalul rus Nikolai Makarov a declarat, luni, ca Rusia nu a luat inca nici o decizie legata de renuntarea la planurile de a desfasura rachete in apropierea Poloniei.

Citat de Reuters, Makarov a spus sec: “SUA nu au renuntat complet la scutul antiracheta, l-au inlocuit numai cu un sistem maritim. Iar decizia de a renunta la rachetele de langa Polonia apartine presedintelui, este o decizie politica”.

Madalina Mitan
sursa: ziare.com

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu