Analize și opinii Politică

Rusia AMENINŢĂ scutul antirachetă din Europa

Rusia avertizează cu un atac preventiv asupra sistemului american antirachetă. Asta dupa ce negocierile cu Statele Unite au ajuns în impas. Moscova se simte ameninţată de amplasarea dispozitivelor în România, Polonia şi Turcia şi cere clarificări din partea Washingtonului.

Rusia a găzduit o conferinţă internaţională pe tema apărării, ocazie cu care a prezentat un rezumat al pericolelor pe care le ridică scutul antirachetă american la adresa securităţii sale. Ministrul Apărării a fost extrem de categoric.

Proiectul va fi discutat peste două săptămâni la reuniunea G8 din Statele Unite, la care va participa şi Vladimir Putin. Statele Unite şi NATO au insistat că sistemul antirachetă amplasat în România, Polonia şi Turcia nu este îndreptat împotriva Rusiei, ci împotriva posibilelor ameninţări venite din Orientul Mijlociu. Vorbele nu sunt suficiente pentru Moscova, care aşteaptă şi alte garanţii. În lipsa lor, nu exclude un eventual atac asupra dispozitivelor din Europa de Est.

Oficialul rus nu a dat însă mai multe detalii despre aceste atacuri preventive. Sistemul de apărare american, ce cuprinde o bază şi la Deveselu, în România, va fi dezvoltat în patru etape şi va fi finalizat abia în 2020.

sursa: realitatea.net