Analize și opinii Cultură și Familie Politică

România la talcioc

S-a anunţat că, gata, CFR Marfă e deja pe tarabă, spălată de datorii şi oferită pentru suma derizorie de 180 milioane de euro. Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, declara deunăzi, nu pentru prima oară, că, personal, nu e deloc încântat de această privatizare prin care statul renunţă la un obiectiv strategic de maximă importanţă, dincolo de faptul că efectul financiar e ridicol de mic. Pentru că nu poate fi altfel catalogată o sumă pricăjită contra unui uriaş patrimoniu (35.000 de vagoane, başca locomotivele aferente şi restul instalaţiilor şi logisticii, pentru care s-ar obţine mai mult şi de-ar fi vândute ca fier vechi). Într-o frenezie de parcă cineva i-a băgat ardeiul iute unde nu se cuvine, Guvernul s-a grăbit să anunţe şi alt val de privatizări, cele din domeniul energetic, Oltchim, ba până şi, zor nevoie mare, celebra companie Cuprumin. Apropo, alături de activele la vedere din proprietatea statului, afişul “De vânzare” apare şi pe resursele subsolului, atâtea câte mai sunt. Oferite tot pripit şi în condiţii de piaţă net defavorabile, deerminate de criza mondială.

Este de remarcat un amănunt interesant. Până acum vreo două, trei luni, cel mai agitat lobbyst al acestor tranzacţii ce stârnesc suspiciuni era însuşi Traian Băsescu. Care nu scăpa nici un prilej, oriunde ar fi vorbit şi oricare ar fi fost tema discursului său, fără să susţină pe faţă urgenţa tranzacţionării unor anumite companii de stat, a rezervelor de aur, argint şi alte metale de preţ, ori a gazelor de şist. Insistenţa sa, depăşindu-i categoric atribuţiile constituţionale, iscaseră nu numai nedumeriri, ci chiar şi supoziţii, e drept, neverificate, de interese personale, de “legături primejdioase” între Băsescu şi unii prezumtivi “investitori strategici”. Iată însă că, de unde, în urmă cu un an şi chiar mai puţin, premierul Ponta şi colaboratori apropiaţi de-ai să se declarau clar împotriva unor tranzacţii suspecte de a fi oneroase – oricum prea puţin profitabile pentru statul român, pus în situaţia de a renunţa şi la rămăşiţele patrimoniului şi rezervelor subsolului său – aceiaşi înalţi demnitariau devenit peste noapte un comando care forţează aplicarea ideilor băsiste. Să fie vorba tot de un efect al neavenitului “pact de coabitare”?

Care e factorul determinant al acestei politici economice cu tentă de talcioc, de vânzare la solduri sau în disperare de cauză? Am tot auzit iarăşi că “astea sunt înţelegerile cu FMI”. E geu de crezut că s-au semnat angajamente profund păguboase, dar, dacă s-a petrecut aşa ceva, un Guvern responsabil le face publice şi pune piciorul în prag. E vorba mai curâd de o stranie schimbare de optică, ale cărei dedesubturi vor ieşi mai devreme sau mai târziu la suprafaţă. Deocamdată, forţarea notei lasă loc suspiciunilor. Pentru că nu le poţi evita, când îl auzi pe Liviu Dragnea (de altfel, aprobat depremier) că-i taxează pe protestatarii contra contractului cu Chevron (gazele de şist) ca “manipulaţi” şi prezentând afacerea ca pe o mană cerească. Deşi, punct cu punct, într-o analiză publicată chiar în JN, Ilie Şerbănescu demonstrează că statul român – dincolo de riscurile ecologice – s-ar alege cu praful de pe tobă. Nu poţi nici accepta scoaterea la vânzare până şi a cenuşei din vatră, dacă e să crezi Guvernul că finanţele ţării sunt stabile şi că, din acest punc de vedere, România nu se clatină. Adică nu poţi să aplauzi când vezi că actualul Executiv riscă să calce pe urmele guvernelor precedente, fără ca statul să aibă vreun beneficiu, ori ca foamea de bani să fie atât de rea, încât să-ţi vinzi până şi cămaşa.

P.S. Grecia e o ţară în faliment, pentru care fiecare euro contează enorm. Şi totuşi, deşi guvernanţii le-au prezentat afacerea drept profitabilă şi necesară, palicarii s-au adunat, blocând şoselele şi protestând vehement spre a opri redeschiderea de către o companie canadiană a unei exploatări aurifere cu risc ecologic.

Autor: Petru Calapodescu
sursA: jurnalul.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • RUSINE LOR !!!NU AU PIC DE BUN SIMT,NU SINT CU NIMIC MAI BUNI DECIT CEI DIN GASCA LUI BOC.ACUM SINT SI EI AI LUI basescu.AU UITAT PENTRU CE AU FOST VOTATI,AU UITAT CA NOI SI EI AM STRIGAT”JOS basescu”,NU CU basescu(i-am scris intentionat numele cu litere mici,nu merita majuscule).RUSINE LUI PONTA SI CELOR DIN PSD.RUSINE.

  • S-a umplut si psd-ul de hoti, dar dupa cate am vazut, eu personal, s-a umplut de oameni fara caracter si tigani care nu stiu sa scrie, dar care sant psd-isti( in urma alegerilor de la locale-mai bine zis inainte li s-au dat solarii, bani si materiale pentru a aduce votanti ) .
    Stiti ce au reusit intr-o comuna ?
    Cu toti banii bagati in ei, nu s-au ales nici macar cu 15% voturi la primar iar la consilieri 3 din 15 !
    Pentru ca propunerile s-au facut in alta parte decat in comuna, si , mai ales PENTRU CA CEI PROPUSI NU ERAU REPREZENTATIVI PENTRU COMUNA RESPECTIVA a se citi tigani .

  • ALo Doamna Mioara va rog ciocu mic si lasati-o jos cu rusinea aia. Pai RUSINE sa-ti fie tie ca te-ai dus la vot ca nici pana la varsta asta nu stii ce inseamna votul si ca ai incredere in alti oameni (politicieni) inafara de tine insuti. In ciuda zicalei ca “ce faci cu mana ta se numeste lucru manual” eu as adauga chiar ca este un lucru bun facut. Cum vrei tu sa delegi tu pe altcineva sa faca treaba in locul tau? Pai voteaza-ma si pe mine. Toti politicienii fara exceptie sunt LAFEL asa ca nu exista “EI” si “NOI” fara separatie divide et impera. Oare cand dracu o sa va treziti din somnul adanc indus de televizor? Si inca ceva cand chemi pe cineva sa-ti faca curat acasa acel cineva munceste pe gratis? Nu cumva aceasta este cauza usturimii din curul alegatorilor care constata ca pretul este cam iute pentru votul lor? Daca ma voi mai duce vreodata la vot cu siguranta il voi vota pe HITLER ca numai lucruri bune a facut.

  • si ce este de facut? cum iesim din aceste situatii consternante,abracadabrante … in care ne aflam de mai bine de 20 de ani? toti suntem constienti de inechitatea si grozavia acestor actiuni ale tuturor politicienilor, respectiv guvernantilor romani postdecembristi, indiferent cum i-a chemat sau cum ii cheama, dar ce vom face…? cu fiecare scrutin electoral ni se spune obsesiv, in toata mass-media ca este datoria noastra sa votam, iar noi votam si… ce vom face? stie cineva…? cu stima, un ,,alegator,,