Politică

Romania, fruntasa in problemele bancare

Romania, fruntasa in problemele bancareBancile din estul Europei, printre care si cele din Romania, au inca probleme mari, iar estimarile pentru piata serviciilor financiare, in tarile care vor ramane in recesiune si in acest an, sunt ingrijoratoare, potrivit analistilor de la Capital Economics.

Romania se afla printre tarile mentionate in analiza, pe langa Ungaria, Bulgaria, Letonia, Lituania si Estonia.

“Conditiile de creditare vor ramane deosebit de dificile, pe masura ce excesele din ultimul deceniu isi arata efectele negative”, a explicat Neil Shearing, analist sef la Capital Economics, specializat pe tarile emergente, citat de Bloomberg.

Economiile celor sase tari vor continua sa se contracte si in 2010, punand o frana cererii pentru credite de consum si cele ipotecare, potrivit lui Shearing. De altfel, analistul este de parere ca ritmul lent al creditarii reflecta devalorizarea averilor personale si a companiilor, si nu conditiile “prudente” impuse pentru luarea unui imprumut.

Bancile din estul Europei si bancile mama din Austria, Italia, Germania si Suedia au raportat o majorare a creditelor cu intarzieri de 30 – 60 de zile la plata ratelor, dupa ce monedele nationale din regiune s-au devalorizat puternic, anul trecut, crescand semnificativ costurile imprumuturilor in euro.

De altfel, Fondul Monetar International a fost nevoit sa salveze Ungaria, Romania, Letonia si Ucraina, avand in vedere ca acestea nu reuseau sa-si finanteze datoriile externe.

“O deteriorare a mediului financiar global ar determina un nou val de probleme bancare in regiune”, a spus Shearing.

Romania, campioana la credite neperformante

Tara noastra, dar si Letonia, Estonia si Bulgaria, au cea mai mare rata a creditelor neperformante din regiune, potrivit analizei. Astfel, in Romania, acestea reprezinta 11,2 procente din totalul imprumuturilor, in timp ce in Letonia reprezinta 14,5 procente, in Estonia 12%, iar in Bulgaria 10,1%.

De asemenea, in Ungaria, 9,5% din totalul creditelor sunt neperformante, iar in Lituania 8,2%.

Potrivit analizei, clientii bancilor din estul Europei prefera imprumuturile in monede straine, in masura de 91%, in Letonia, 87,1%, in Estonia si 71,8%, in Lituania.

Aproximativ doua treimi din imprumuturile facute de romani, bulgari si maghiari sunt tot in monede externe.

Rusii ascund datele reale

Bancile din Rusia par a fi “sanatoase”, se arata in studiu, avand un nivel ridicat de capitalizare si putine credite neperformante.

Totusi, Shearing este de parere ca informatiile oficiale ar putea subevalua nivelul acestora din urma, de 6% din totalul imprumuturilor, in timp ce nivelul real ar fi, probabil, “aproape de 20 de procente”.

Cele mai mari patru banci din Rusia sunt detinute de stat si sustinute din banii publici, insa cele peste 1.100 de institutii financiare private mai mici vor avea mult de suferit, in cazul scaderii pretului petrolului, a adaugat Shearing.

In schimb, bancile din Polonia, Republica Ceha, Slovacia si Turcia sunt intr-o “forma rezonabila”, se arata in studiu, existand mai putine imprumuturi in monede straine, dar si un acces mai facil la creditare, atat pentru persoanele fizice, cat si pentru companii.

Teodora Bordeanu
sursa: ziare.com

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu