Politică

Reprezentantul ONU în R. Moldova denunţă încălcarea drepturilor omului în cazul arestaţilor

Consilierul pentru Drepturile Omului al ONU în R.Moldova, Edwin Berry, care a vizitat sâmbătă un penitenciar şi a discutat cu circa 40 dintre tinerii arestaţi în timpul protestelor, denunţă grave încălcări ale drepturilor omului în cazul acestora, relatează Ziarul de Gardă în ediţia electronică. “Nu am mai văzut aşa ceva”, a declarat Berry în urma vizitei sale, potrivit cotidianului moldovean.

Consilierul ONU a declarat că a văzut cel puţin 40 de tineri care erau încarceraţi în diferite celule. “Cu toţii aveau urme de bătăi şi traume”, a declarat acesta, precizând că toate persoanele pe care le-a văzut aveau între 18 şi 24 de ani.

Tinerii au declarat că au fost bătuţi în secţiile de poliţie sau la Comisariatul General de Poliţie din Chişinău. Ei au mai spus că au fost deţinuţi acolo în celule de câte opt metri pătraţi, în care au fost introduse câte 25 şi chiar 28 de persoane. Ei au spus au primit foarte puţină apă şi nu au primit deloc hrană. De asemenea, majoritatea tinerilor s-a plâns că nu au avut acces la un avocat.

“Am văzut că există medici în penitenciar, dar din ceea ce au povestit tinerii nu reiese că primesc toţi îngrijiri medicale adecvate”, a declarat reprezentantul ONU.

Edwin Berry a declarat, de asemenea, că au fost înregistrate imagini cu urme ale torturii la care au fost supuşi aceşti tineri şi că vrea să poarte discuţii cu Ministerul moldovean al Afacerilor Interne.

Datele colectate în timpul acestei vizite de documentare vor fi folosite pentru informarea comunităţii internaţonale cu privire la ceea ce se întâmplă în penitenciarele din Republica Moldova, a mai declarat consilierul pentru Drepturile Omului al ONU în această ţară. “Din ceea ce am văzut şi am auzit de la cei circa 40 de tineri, pot considera că este vorba despre grave încălcări ale drepturilor omului, şi anume este vorba despre aplicarea unor tratamente inumane şi degradante, precum şi îngrădirea dreptului la consiliere juridică, la proces echitabil, la condiţii adecvate de detenţie”, a declarat Berry.

sursa:  gandul.info