Analize și opinii Politică

Reforme eminente si iminente

Se pune chestiunea sa imbunatatim soarta omului nostru, sa-i dam plinatatea si sanatatea de care si el, ca toti ceilalti pamanteni, are atata nevoie. S-au propus fel de fel de solutii venind de la eminentii sai conducatori politici. Folosul lor nu va intarzia sa se produca. Eu ma opresc numai la trei, deocamdata, care mi se par cele mai promitatoare.

Mai intai e chestiunea organelor vitale. Cand organismul s-a gasit in impas fiindca, sa zicem, fumase prea mult, guvernantii s-au gandit ca cel mai simplu ar fi sa scoata un plaman la vanzare, sa-l ia altii pe mai-nimic, sa-si bata capul si sa-l faca bine. Au incasat si cativa gologani pe el, de care s-au bucurat foarte. Mai tarziu au vandut un muschi fesier, mai apoi un tendon, apoi o valva tricuspida si in putina vreme toata splina. Au vandut, prin sacra privatizare, si ficatul cand au vazut ca nu razbesc, apoi un rinichi si o buna parte din intestinul subtire. Au dat apoi gat, ureche, au dat ve­zica; si au tot asteptat redresarea organismului din operatiile si sumele obtinute. Acum omul nostru independent (nu cel vandut) a ajuns bleg, letargic, abia mai geme, iar doctorii politici se intreaba ce sa mai vanda ca sa se redreseze. Mai e putin, foarte putin, dar cum ne descurcam cu un singur lob respirator si cu un stomac mixt, pe jumatate luat de altii, sunt semne ca se va rezolva curand cazul. E o metoda speciala, iesita din cele mai iscusite boturi si creiere. Trebuie dusa pana la capat! Lumanarea finala ni se da gratis.

Foarte frumos au decurs lucrurile si cu reteaua sanitara care a fost si ea simplificata si regandita reformator. Ma mir ca ideea a venit atat de tarziu si ca nu s-a extins si in multe alte domenii. Bunaoara, cred ca halta cfr Floresti sau Gura Beliei ar trebui si ele daramate. Sunt prea mici si cer enorme sacrificii materiale. Poate fi anulata si Breaza si daca ma gandesc putin, si Posada – cu Comarnic cu tot. Ce nevoie am mai avea de gara Azuga? Sa se puna tarnacopul pe Timisuri, ori sa se faca acolo crescatorie de melci. E tara impanzita de statii parazit. Dupa mine, as taia si Poiana Tapului si Bustenii. Nu sunt hotarat in ce priveste Sinaia. Sa se dea omul jos la Predeal si sa vina inapoi. Sau si mai bine: la Ploiesti, si sa mai faca vreo cativa pasi. S-ar realiza mari economii, iar organismele umane s-ar fortifica.

A treia imbunatatire s-ar cere facuta la butoiul Danaidelor, acela pe care nu-l poti umple pentru ca are gauri dedesubt si se scurge apa taraind. Aceasta taraitura nu e buna, nici civilizata. S-ar cere sa se mareasca gaurile, dar mai ales sa se impo­do­beasca, fie cu mixandre si petunii, fie cu cerculete si braie de aur si argint, marindu-se viteza de scurgere. Care sa dea astfel prilej la trasee minunate, la curbe lichide voluptoase, incat sa stea mata europeana in coada, sa se minuneze ce am inventat si noi cu inteligenta noastra seculara. Romania trebuie sa devina o gradina mirobolanta stropita cu jeturi de apa din butoiul Da­naidelor la care sarguim cu totii. Apa sa se transforme in jerbe de culoare si gratie. Noi ne putem adapa si cu apa de ploaie!…

Paul Everac
sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu