Politică

Refacerea Cehoslovaciei

cz_sk2Cehii si slovacii au demarat o campanie de colectare a semnaturilor, 150.000 in Slovacia si 50.000 in Republica Ceha, pentru o petitie comuna prin care doresc sa-i forteze pe oficialii din Praga si Bratislava ca, in 2018, in ambele tari sa fie tinut un referendum cu caracter obligatoriu cu privire la reunificarea Cehoslovaciei, scrie blic.rs.
Miscarea numita „Cehoslovacia 2018„ considera ca slovacii si cehii formau impreuna un popor mult mai puternic, din mai multe puncte de vedere si in 1992, atunci cand s-a facut dezmembrarea Cehoslovaciei, din motive pur politice, s-a facut o greseala pentru a destrama un stat care a functionat bine. Acum sunt atat cehi cat si slovaci care spun ca ar fi fost normal sa fie mai intai consultati prin referendum daca vor sau nu ca cele doua popoare sa se desparta in doua tari separate.

Cehii si slovacii au lansat o initiativa prin care anunta ca vor sa se reuneasca Potrivit sondajelor, o mare parte din populatie considera ca divizarea Cehoslovaciei a fost o greseala si nu ar fi fost de acord cu aceasta decizie. De exemplu, “intr-un sondaj ceh de televiziune, 70 la suta din cei intervievati indica faptul ca divizarea tarii a fost un pas greşit si ei sunt deranjati ca vocea lor nu a putut fi auzita. Conform listei (Slovacia) a IMM-urilor, 40 la suta dintre slovaci ar dori sa traiasca din nou in Cehoslovacia „, se arata intr-un comunicat de pe site-ul „Miscarii Cehoslovacia 2018”

Anul 2018 poate fi anul in care cehii si slovacii ar putea reface Cehoslovacia.

 De ce n-ar putea ca, tot in 2018, sa fie refacuta si Romania Mare?

Sursa: Stiri actuale, preluare dupa Glasul.info

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Eu m-am gandit de multe ori la aflarea ratiunii divizarii Cehoslovaciei. Prima diviziune s-a produs urmare revendicarii regiunii sudete de catre Hitler, ca prim pas catre extinderea Germaniei hitleriste care est. Cui urma sa-i foloseasca aceasta divizare, in anii `90 ? Eu inca nu am putut sa decelez definitiv. Atat cehii cat si slovacii au putut dovedi ca uniunile etnice pot coexista daca nu afecteaza anumite interese geopolitice. In paralel aceasta ipoteza a fost verificata si in cazul Yugoslaviei. Daca Interesle URSS si apoi Federatia Rusa, nu ar fi determinat actionarea cu incapatanarem pentru aobtine o iesire directa la Marea Adriatica, ca varianta la drumul prin Stramtoarea Bosforului, prin teritoriul unei tari membra a NATO, pentru iesirea la Marea Mediterana, oferind Yugoslaviei statutul de a 17-a republica sovietica. La aceasta idee a aderat cu incapatanare Milosevici, ajuns Presedinte al Yugoslaviei, ceeace a impiedicat ramanerea unita a Fereratiei Yugoslave. Pe langa iesirea la Marea Adriatica, aparuse sansa de a se obtine acces la tehnologiile occidentale existente in Yugoslavia, intrucat ca urmare conflictului Stalin-Tito, embargoul asupra Yugoslaviei a fost ridicat. Eu am inteles ca razboiul NATO dupa essuarea tratativelor de la Daytown, a avut ca scop, impiedificarea accesului la tehnologiile occidentale a complxului militar sovietic, motiv pentru care NATO a distrus prin bombardarea selectiva a obiectivelor industriale vizate. Concomitent s-a incurajat iesirea din Federatia yugoslava a primelor republici, Slovenia si Croatia, actiune terminata cu izolarea Serbiei, care nu are iesire directa la Marea Adriatica, prin despartirea de Macedonia. Asta pot sa inteleg. Dar in cazul Cehoslovaciei, pot admite numai ca a putut constitui un exemplu pentru Federatia Yugoslava.
    Prof.dr.ing. Terzi Petre – In 2009 desemnat ” Man of Year 2009 -for Romania ” , de catre American Biographical Institute, Inc.-Host of The World Forum, University of CAMBRIDGE, England