Site icon gandeste.org

Realegerea lui Obama: victorie asupra unilateralismului Statelor Unite?

Expertii politici rusi sunt atenti in a manifesta prea mult optimism in ceea ce priveste ideea ca intoarcerea lui Barrack Obama la Casa Alba va impiedica visul neoconservatorilor de a stabili o ordine mondiala unica.
La suprafata, preferinta Rusiei in cadrul cursei prezidentiale din SUA intre presedintele in exercitiu Barack Obama si Mitt Romney, contracandidatul din partea Republicanilor parea fara sens. Pana la urma, Romney a declarat in mod deschis in timpul campaniei ca Rusia este “dusmanul geopolitic numarul unu al SUA” si ca va demonstra “mai multa demnitate” in relatiile sale cu Vladimir Putin. In Vestul salbatic, aceste cuvinte sunt considerate de temut.
Chiar daca multa din vorbarie ar putea fi pusa pe seama euforiei din campanie, a fost destul pentru Moscova sa sustina “calea deja batatorita”.
“Victoria lui Obama”, explica Alexei Pushkov, liderul Comitetului de Afaceri Internationale in Duma de Stat, “semnaleaza o pierdere importanta a fortelor aripei drepte conservatoare in SUA, care erau reprezentate de rivalul lui Obama in cursa pentru alegerile prezidentiale, Mitt Romney.”

Aceste forte conservatoare de aripa dreapta “au intreprins o incercare foarte serioasa si intr-un anumit sens chiar disperata de a intoarce SUA, inclusiv politica sa externa, in timpul lui George W. Bush”, a spus Pushkov reporterilor.
In contextul unei lumi ingrijorate dupa evenimentul 9/11, administratia Bush a atras furia aliatilor si a dusmanilor deopotriva, cand a luat decizia pripita de a invada Irakul sub pretextul ca Saddam Hussein stoca arme de distrugere in masa.
In ciuda ingrijorarii Rusiei in legatura cu intentiile neo-conservatorilor, parlamentarul rus si-a exprimat de asemenea rezervele sale in privinta lui Obama, afirmand ca spera ca SUA, sub al doilea mandat Democrat “va evita sa se bazeze doar pe forta bruta in politica sa externa si nu va incerca sa restaureze in mod agresiv o lume uni-polara.”
Aceste declaratii sunt oarecum remarcabile luand in considerare faptul ca administratia Obama a initiat o resetare a relatiilor SUA-Rusia, care a fost imboldul pentru Obama si fostul presedinte rus Dmitry Medvedev sa semneze un tratat istoric de reducere a proliferarii armelor nucleare numit “Un nou inceput”(New Start) in 2010. Dupa acest moment important in relatiile dintre Rusia si Sua, asa-numita resetare a cunoscut un declin rapid.

La o prima vedere, se pare ca administratia Obama a incercat sa pacaleasca Moscova afisand o falsa atitudine de prietenie. Mai intai, a semnat un acord pentru a “reseta”relatiile si pentru a rezolva problema cu armele nucleare. Pana aici, totul bine. Pana la urma, cine ar putea sa nu fie de acord cu ideea de a elibera lumea de spectrul oribil al unei apocalipse nucleare?

Totusi, in timp ce Obama cerea Rusiei sa o lase mai moale cu sabia nucleara, tot el se ocupa de constructia unui scut de aparare anti-racheta in Europa de Est.

Washington-ul a fost fortat sa-si declare intentiile in momentul in care nu numai ca a refuzat sa coopereze cu Rusia pe acest proiect, dar a si declarat ca nu va asigura garantii legale ca sistemul – intr-un scenariu total ipotetic- nu va fi indreptat chiar inspre teritoriul rus. Nu e de mirare ca expertii rusi il vad pe Obama ca pe un partener versatil.

In opinia unui analist rus foarte bine vazut, acum ca Obama nu mai are probleme domestice, va arata mai multa flexibilitate in problema apararii anti-racheta NATO Europa. In acelasi timp, totusi, el va astepta concesii din partea Moscovei. Ramane problema daca presedintele Putin va accepta si mai multe conditionari in aceasta resetare deja inrautatita a relatiilor.

“Obama se va tine de cuvant si va forta pentru a obtine flexibilitatedin partea Moscovei, dar Moscova nu este intr-o dispozitie atat de flexibila acum”, a spus Gleb Pavlosvsky jurnalistilor in timpul unei receptii la alegeri gazduita de ambasadorul SUA in Rusia.

Vor exista ceva tensiuni. El a promis flexibilitate, nu concesii unilaterale, a adaugat Gleb.

La intrebarea daca Obama va oferi Rusiei garantii legale ca sistemul de aparare anti-racheta nu va deranja echilibrul nuclear, Pavlovsky a spus: “Prin subterfugii diplomatice, oricine poate obtine orice. Trebuie doar sa-i dai un alt nume.”
Intre timp, cel putin un analist politic rus crede ca optimismul initial al Rusiei in privinta lui Barack Obama in general si in cazul resetarii relatiilor in particular au fost exagerate.

Viktor Kremenyuk, director adjunct al Institutului Academiei de Stiinte Ruse, Americane si Studii din Canada nu a fost de acord cu parerea ca realegerea lui Barack Obama ar putea sa intareasca relatiile dintre Rusia si Statele Unite.

“Parea ca sperantele erau prea mari”, a spus Kremenyuk. “Cred ca asteptarile ca ceva bun ar putea sa se intample in timpul celui de-al doilea mandat al lui Obama sunt la fel de durabile ca si castelele de nisip”. Analistul politic nu este optimist nici in privinta unor eventuale acorduri de aparare anti-racheta cu Statele Unite.

“Am putea sa cadem de acord in privinta apararii anti-racheta doar in cazul unei amenintari evidente din Orientul Apropiat sau Asia Centrala, cum ar fi Iranul sau din partea talibanilor, “ a punctat el. “Pana una alta, Rusia nu are niciun motiv sa desfasoare actiuni in acest sens.”

Avand in vedere contextul plin de neincredere, Rusia va monitoriza atent actiunile lui Obama in urmatoarele luni pentru a se asigura ca liderul Democrat este sincer in actiunile sale de resetare a relatiilor dintre Rusia si SUA, sau ca oricare alt candidat politic aflat in campanie electorala, a facut promisiuni pe care nu le va putea duce la bun sfarsit.

Robert Bridge, Russia Today

Traducere de: Alina Stredie

Sursa: rt.com

Exit mobile version