Site icon gandeste.org

Rămânem fără resurse? PĂMÂNTUL este SUPRASATURAT

Pământul este plin. Plin de noi, plin de lucrurile noastre. E drept că suntem o specie creativă, dar am creat un pic cam prea multe lucruri, atât de multe încât sistemul economic al acestora este mai mare decât însăși gazda, adică planeta noastră. Aceasta este ideea de început a unui discurs ținut de Paul Gilding la celebrele conferințe TED.
Citând un studiu al Global Footprint Network, Gilding spune că ar fi nevoie de 1,5 “planete Pământ” pentru a susține economia. Adică pentru a menține, în mod sustenabil, la nivelul de acum am mai avea nevoie de încă “jumătate de planetă”. În termeni financiari, cheltuim cu 50% mai mult decât venituri, ceea ce înseamnă că în fiecare an ne îndatorăm și mai mult, numai că aceste “datorii” sunt din “viitor”.

Problema este că dacă ne-am dori să ne restrângem, astfel încât să ajungem de la 150% la 100%, ar însemna să stopâm creșterea economică, ceea ce este imposibil, pentru că direcția firească a lucrurilor este înspre creștere.
“Mama natură nu negociază. Ea doar trasazează niște regui și descrie consecințe”, spune Gilding care arată că persoanele care cred că cei nouă miliarde de oameni care vor fi pe pământ vor trăi o viață lipsită de griji vor trăi o mare dezamăgire.

Să ne uităm ce ne spune știința că este probabil să se întâmple. Imaginați-vă faptul că India, China sau Pakistan vor începe un război din cauza faptului că impactul climatului va genera conflicte în ceea ce privește resursele de mâncare și apă. Imaginați-vă Orientul Mijlociu care, în lipsa veniturilor din petrol, va ajunge în faliment.

Autor: Valentin Vioreanu

Sursa: Capital.ro

Exit mobile version