Politică

Rabobank se întoarce împotriva gazului de şist

rabobank-se-intoarce-impotriva-gazelor-de-sistRabobank refuză să acorde împrumuturi celor care se ocupă cu extragerea gazelor de șist. Chiar și fermierii care dau pământul în arendă companiilor energetice cu intenția de a exploata gazele de șist nu primesc împrumuturi de la bancă.
Pentru moment, este vorba îndeosebi de activităţile băncii în Statele Unite, unde există o adevărată “goană după gazul de şist, care este numit acum a doua febră a aurului”. Pentru extragerea acestui gaz se folosește multă apă și chimicale. Se pune întrebarea cât de poluante pentru sol și apă sunt sondele de extragere. Astfel, apar ciocniri între interesele extragerii gazului și cele ale agricultorilor. Rabobank este cel mai mare creditor agricol.
Producția a ceea ce se numește “combustibili neconvenționali”, cum ar fi uleiul din nisipurile bituminoase și gazele de șist din roca de mare adâncime, este considerată din punctul de vedere al băncii drept poluantă și ea nu contribuie la aceasta. Un purtător de cuvant pentru biroul Rabobank din Utrecht confirmă acest aranjament care se bazează pe “Documentul de poziție privind activitățile de petrol și gaze”, pe care banca l-a emis recent. Această poziție înseamnă că, în plus față de poluarea solului, a apei și a aerului, banca include și pierderea biodiversității, tratamentul localnicilor și condițiile de muncă.

Poziția Rabobank se aplică la nivel mondial, spune purtătorul de cuvânt, dar este pusă în practică în principal în SUA. În Olanda, acest lucru încă nu este aplicat, a mai precizat purtatorul de cuvant, care nu vrea să anticipeze situația din această țară, în momentul în care se vor extrage gazele de șist. “Urmărim îndeaproape discuțiile din Olanda și vom aștepta rezultatele acestora.”

Purtătorul de cunvânt subliniază că situația din SUA este diferită decât cea din Olanda. “Aici statul deține tot pământul. În SUA, fiecare proprietar de pământ este șef peste pământul său. Fermierii din SUA au de ales, pe când colegii lor olandezi nu.”

Din ce în ce mai mulți fermieri și bucătari din restaurantele din SUA nu sunt de acord cu creșterea rapidă și de multe ori necontrolată a exploatării gazelor de șist. Ei se tem de terenuri și apă contaminate, și nu în ultimul rând de culturile contaminate și animalele bolnave. În ultimii 3 ani aceste zone de extragere a gazelor de șist se apropie de state precum New York si California. În zonele foarte uscate din sud și jumătatea de vest, fermierii și companiile energetice sunt într-o competiție acerbă pentru resursele limitate de apă.

Sursa: trouw.nl

Despre autor

contributor

comentariu

Adauga un comentariu