Politică

Putin ameninta cu revizuirea relatiilor energetice cu UE

putinMoscova isi va revizui relatiile cu UE, daca interesele sale in domeniul energetic nu sunt luate in calcul, a declarat luni premierul rus Vladimir Putin, care a apreciat drept absurda organizarea unei reuniuni UE-Ucraina despre gaz, fara participarea Moscovei, relateaza AFP.

“Daca interesele Rusiei sunt ignorate, atunci vom fi fortati sa incepem sa revedem principiile relatiilor noastre” cu UE, a declarat el, dupa semnarea unei declaratii comune intre UE si Ucraina referitoare la gaz.

“Mi se pare ca acest document (…) este cel putin nechibzuit si neprofesionist”, a declarat el, referindu-se la textul semnat luni si apreciind drept absurda absenta Rusiei de la reuniunea de la Bruxelles.

Potrivit UNIAN, citat de RADOR, o delegatie rusa a fost prezenta la conferinta, dar s-a retras dupa anuntarea ceremoniei de semnare a declaratiei comune.

Ucraina, Comisia Europeana si trei banci internationale au semnat o declaratie de cooperare, destinata sa incurajeze investitiile si sa previna repetarea unei crize a gazului precum cea de iarna aceasta, provocata de un diferend comercial dintre Kiev si Moscova.

Declaratia comuna arata ca Ucraina va lua masuri pentru a garanta ca operatorul de tranzit devine o entitate comerciala independenta, care poate stabili tarife corecte si transparente pentru serviciile de transport de gaz. De asemenea, Ucraina va inchiria imensele depozite de gaz pe care le are unor terte parti.

Rusia s-a aratat insa nemultumita ca nu este consultata pentru acest plan de investitii.

“Aceasta abordare unilaterala ar putea provoca mari daune securitatii energetice a Uniunii”, a declarat la conferinta ministrul rus al energiei, Serghei Smatko.

Smatko a spus ca Moscova este ingrijorata ca declaratia comuna acorda putina atentie nevoilor Rusiei ca principal furnizor de gaz al Europei.

“Natura unilaterala (a declaratiei) lasa loc de ingrijorare si confuzie”, a spus Smatko. “Proiectul de declaratie se refera nu doar la modernizare, ci si prevede revizuirea radicala a aprovizionarii si comertului cu gaz”.

Tag-uri

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu