Site icon gandeste.org

Puterea, ca unica miza

Puterea corupe. Seduce. Protejeaza. Imparte vinovatii. Da verdicte. Este un veritabil drog pentru toti cei care i-au simtit macar pentru o secunda gustul. Puterea mai inseamna influenta. Privilegii. Imunitate. Dreptul de a decide. De a jongla cu banii publici. De a face afaceri profitabile cu statul. Privatizari frauduloase. Sfidarea Justitiei. Si multe, multe altele. Campania pentru prezidentiale a fost una a disperarii electorale. O inclestare de orgolii si interese care a traversat Romania in lung si in lat. Contestarea scrutinului din 6 decembrie a venit inevitabil. Infrangerea nu reprezenta o solutie de acceptat pentru niciunul dintre cei doi finalisti. Basescu a castigat un nou mandat, in corul de proteste al taberei adverse. Dupa o noapte de euforie, in care isi clamasera succesul, Geoana si colegii sai au sesizat Curtea Constitutionala, cerand repetarea scrutinului. Motivul: fraudarea alegerilor. Maniera in care seful statului si-a anuntat la randul sau victoria, desi exit-poll-urile aratau o lupta stransa, ridica serioase semne de intrebare asupra reactiei acestuia in eventualitatea in care Geoana ar fi castigat. Dincolo de declaratii electorale, ramane un adevar care nu poate fi ascuns sub presul intereselor de partid.

Am asistat la nereguli grave in organizarea scrutinului. Turism electoral, CNP-uri falsificate, voturi din partea unor persoane decedate, mita electorala, stampile furate, voturi anulate abuziv, presedinti de sectii care au incalcat legea. De 20 de ani, la toate alegerile – fie ele parlamentare, europarlamentare sau prezidentiale – neregulile au tot existat. Incidentele electorale au fost privite ca unele de inteles, inevitabile. Desi au existat din ce in ce mai multe. Am avut parte, de fiecare data, doar de o statistica inutila, in care dosarele penale au fost uitate mai mereu in dosarele potentatilor zilei. Este de neacceptat ca institutii ale statului sa fie atrase cu o brutalitate crescanda in jocurile politice. Nu este suficient sa faci parte din tabara invingatorilor pentru a ti se sterge cu buretele ilegalitatile comise. Au existat cazuri in care grupuri organizate au calcat totul in picioare. Prefecti, primari, parlamentari – din ambele parti – au incercat sa fure cat mai mult. Si de aceasta data, Puterea si-a tras partea leului. Cazuri flagrante, in care zeci de buletine de vot au fost anulate, desi erau valabile, nu se vor finaliza decat cu alte musamalizari. Este inadmisibil ca unii functionari sa elibereze carti de identitate false, ba mai mult, sa ramana in continuare in functii. Nimeni, repet, nimeni nu a facut, in ultimii 20 de ani, vreo zi de inchisoare pentru aceste abuzuri.
Din pacate, decredibilizarea institutiilor continua si in 2009. Lideri fara coloana vertebrala, partide dornice sa ajunga cu orice pret la Putere, filiale disperate ca isi pierd influenta in teritoriu nu urmaresc altceva decat propriile interese. Democratia Romaniei anului 2009 a fost sfidata in fiecare zi de o clasa politica incapabila sa duca tara pe drumul cel bun. Realitatea pe care am trait-o pe 22 noiembrie si 6 decembrie este una amara. Una a sfidarii milioanelor de romani, a unei populatii saracite. Din pacate, invingatorii si invinsii vor identifica, mai devreme sau mai tarziu, puncte de legatura. Asa se intampla de fiecare data. Obsesia ajungerii la Putere uneste. Aliantele se formeaza si se destrama in functie de interese. De la o ora la alta. Nu mai considera de neconceput o apropiere de PD-L. De Traian Basescu. In ecuatie este introdus, si de aceasta data, interesul national. Necesitatea stabilitatii politice. Un guvern competent. Mai mult, cei care au pus umarul la obtinerea cat mai multor voturi, chiar si prin sfidarea legii, vor fi recompensati pe masura. Cu functii, privilegii, imunitate…

Iulian Badea
sursa: cronicaromana.ro

Exit mobile version