Peste un milion de manifestanti au iesit joi seara in strada cerand servicii publice demne si curatarea de coruptie clasei politice, pe fondul unor critici privind sume colosale – 11 miliarde de euro – cheltuite pentru organizarea Campionatului Mondialde Fotbal in decurs de un an.
Protestatarii au fluturat steaguri braziliene, dansand si scandand lozinci precum: “Poporul s-au trezit” si “Ne cerem scuze pentru inconvenient, Brazilia se schimba.“
Aşa cum s-a întâmplat şi în Turcia recent, manifestaţiile, paşnice de altfel, s-au extins şi în alte oraşe şi s-au transformat în proteste antiguvernamentale, care condamnă impozitele şi preţurile mari, serviciile publice de proastă calitate şi corupţia din interiorul aparatului administrativ.
„Vrem doar să primim ceea ce plătim prin impozite: sisteme publice de transport, educaţie şi sănătate“, a declarat un avocat pentru Associated Press. Deşi autorităţile locale, până şi cele din Sao Paulo, au anunţat că vor anula scumpirile la biletele de transport în comun, brazilienii au continuat să protesteze.
„Fără partide” a fost un slogan des auzit pe străzile braziliene în ultimele zile, demonstrând astfel că protestele sunt îndreptate împotriva întregii clase politice. Preşedinta Dilma Rousseff, locul doi în topul celor mai puternice 100 de femei realizat de revista „Forbes“, s-a arătat încântată de proteste, afirmând că acestea întăresc democraţia ţării.
Protestele se extind
La Brasilia (centru), manifestanţi au atacat Ministerul de Externe, unde au fost respinşi în ultimul moment de către poliţie. Un grup de manifestanţi a reuşit să spargă una dintre uşile de sticlă de la intrarea în clădirea oficială, dar a fost împiedicat în ultimul moment să pătrundă înăuntru de către poliţie. În total, 55 de ferestre au fost sparte, dar şi un vitraliu la Catedrala proiectată de Oscar Niemeyer. Un număr de 35 de manifestanţi au fost răniţi, dintre care trei grav.
La Vitoria (sud-est), un grup de manifestanţi a distrus cabinele unde se plăteşte taxa pentru traversarea unui pod ce asigură legătura între oraş şi o localitate vecină. În faţa unui tribunal, batalionul de intervenţie a utilizat gaze lacrimogene pentru a dispersa un grup radical.
La Salvador de Bahia (nord-est), unde a avut loc o primă manifestaţie joi după-amiaza, confruntări violente au izbucnit între o parte a celor aproximativ 20.000 de manifestanţi şi poliţişti.
Manifestanţi au incendiat un autobuz şi au aruncat cu pietre în minibuze aparţinând FIFA, organizatoarea Cupei Confederaţiilor, care se dispută în prezent în ţară, dar şi a Campionatului Mondial de Fotbal de anul viitor.
La Belem (nord) au avut loc confruntări între poliţişti şi manifestanţi, respinşi cu gaze lacrimogene, dar şi la Campinas (în statul Sao Paulo), unde manifestanţi au aruncat cu pietre şi au spart ferestrele sediului primăriei. Garda municipală a răspuns cu gaze lacrimogene şi spray cu piper. Cel puţin şapte persoane au fost rănite, între care doi membri ai Gărzii şi un jurnalist.
Confruntări între poliţie şi manifestanţi au mai avut loc la Porto Alegre (sud), locul unde a luat naştere Forumul Social Mondial anti-Davos.
Atât la Sao Paulo, cât şi la Rio, protestatari au atacat, uneori în mod violent, activişti de stânga sindicali sau din cadrul Partidului Muncitorilor (PT, aflat la putere), cărora le-au fost smulse şi arse steaguri.
Guvernul a ordonat o desfăşurare de forţe impresionantă, iar mii de poliţişti au blocat accesul protestatarilor către clădirea legislativului regional, dar şi către locuinţa guvernatorului din Rio de Janeiro. Pentru a ţine sub control mulţimea furioasă, forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.
sursE: realitatea.net // hotnews.ro // adevarul.ro // rt.com //stirileprotv.ro
Adauga comentariu