Senatul american a discutat un proiect de lege prin care resursele armatei americane nu vor fi folosite impotriva vreunui dusman care trage asupra militarilor aflati intr-o zona de razboi, ci spre cetatenii americani si alti civili care nu sunt in teatrul de operatiuni – chiar oameni de pe teritoriul SUA. Proiectul de lege ar da armatei dreptul sa aresteze si sa inchida, fara mandat si proces, civili de oriunde in lume. Puterea armatei ar fi practic nelimitata, incat si cetatenii SUA ar putea fi arestati de armata si acest lucru s-ar putea produce departe de orice teatru de operatiuni, chiar si pe teritoriul SUA.
Casa Alba (secretarul de stat pentru aparare si chiar si sefii serviciilor secrete au declarat, la randul lor, ca prevederile detentiei nedeterminate sunt daunatoare) a amenintat insa ca va folosi dreptul de veto pentru a opri legea, daca nu sunt adoptate amendamente care sa indeparteze detentia nedeterminata (retinerea fara proces si mandat a civililor de catre armata) insa organizatiile de sustinere a drepturilor civile se tem ca daca proiectul devine lege urmatorul presedinte ar putea sa ”recupereze” legea. Este, fireste, un joc electoral, de imagine, prin care administratia americana vrea sa arate ca respecta “democratia” si nu se afla in remorca complexului militaro-industrial. Exista si temeri ca, odata proiectul adoptat, Obama oricum ar avea mari dificultati sa il respinga, deoarece in intregul sau actul contine prevederi importante referitoare la cheltuieli necesare unor programe militare vitale.
Sustinatorii proiectului afirma ca proiectul de lege se aplica ”cetatenilor americani si desemneaza lumea ca un teren de lupta”, si ca ”esentialul problemei este daca SUA face parte sau nu din aceasta lupta”. Cei care o contesta sustin ca lupta nu poate fi castigata prin razboi si prin detentie nedeterminata extinse in intreaga lume. In orice caz, Senatul a respins amendamentele prin care detentia nedeterminata (prevederea cea mai periculoasa) era inlaturata din proiect. Urmatoarea etapa va fi discutarea proiectului in comisiile reunite ale Camerei Reprezentantilor si Senatului, urmand ca pasul final sa fie votul proiectului in Congres.
Intre timp, Congresul este pe cale sa aprobe un alt proiect de lege controversa prin care se legalizeaza folosirea unor tehnici de tortura.
Daca oponentii proiectului il descriu ca pe una din cele mai anti-libertare proiecte ale timpului nostru, noi ne putem aduce aminte ca in trecutul recent asemenea practici au fost aplicate in mod sistematic – este vorba despre arestarile ”administrative” ale Securitatii comuniste, prin care oamenii retinuti nici macar nu mai treceau prin parodia de proces judiciar pentru a isi capata pedeapsa de ”dusmani ai poporului”.
Pana la transformarea SUA in dictatura militara, pentru noi este relevanta viziunea pe care promotorii proiectului de lege (numerosi, avand in vedere ca a trecut de Senat) o au asupra lumii, pe care o vad ca un vast camp de razboi in care drepturile fundamentale se suspenda. Si, daca cetatenii americani se simt amenintati la ei acasa de astfel de initiative, cu atat mai mult ar trebui sa se simta cetatenii de oriunde din lume, deoarece si ei (sau, poate, mai ales ei) fac obiectul detentiei nedeterminate. Oricum CIA deja aplica acest procedeu (exista un scandal referitor la inchisorile CIA care ne implica inclusiv pe noi) dar acum s-ar putea face un pas inainte, catre promovarea fatisa, “legala” a unor astfel de masuri abuzive. Si, spre deosebire de cetatenii americani, cei straini sunt mult mai susceptibili sa fie lipsiti de aparare in fata masinariei de razboi americane.
In orice caz, acest proiect este inca un semn ca ce a inceput in Rusia, odata cu teroarea bolsevica, se va reproduce in SUA.
sursa: razbointrucuvant.ro
Adauga comentariu